Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Traseul cărnii expirate

Ziarul de Vrancea
14 mar 2014 872 vizualizări
ANPC: 19 tone de carne retrase de pe piaţă, în urma controalelor din magazine

Preşedintele interimar al ANPC, Marius Dunca, a anunţat că, în urma controlului de joi în magazinele din toată ţara, au fost oprite definitiv de la vanzare 19 tone de carne şi au fost date amenzi de peste 430.000 de lei, găsindu-se produse expirate, precum şi etichetate necorespunzător. Dunca a precizat, ieri, într-o conferinţă de presă, că au fost verificaţi 401 operatori economici, dintre care la 161 s-au constat abateri. Cantitatea de carne controlată a fost de 333 de tone, dintre care la 115 tone de carne au fost descoperite nereguli. Astfel, au fost găsite produse expirate, marfă depozitată în condiţii improprii, ambalaje deteriorate, carne alterată, precum şi produse neetichetate corespunzător, dat fiind că lipsea preţul sau informaţiile nu erau traduse în limba romană. Potrivit lui Dunca, au fost oprite temporar de la vanzare 94 de tone de carne, iar 19 tone au fost oprite definitiv. Oficialul ANPC a mai precizat că au fost date 104 amenzi în valoare totală de 436.200 de lei. "Vă pot spune doar ce am constatat, treaba ANPC este de a urmări eticheta, modul de comercializare, de transport, de depozitare. Restul, unde se duceau, nu este de competenţa noastră. Pentru carnea expirată au fost întocmite procese verbale de distrugere", a mai spus Dunca. Spre exemplu, la Mehedinţi au fost găsite 1.010 kg cap piept de porc expirate din iulie 2013 şi 880 de kg carne de pui din import UE cu deficienţe de etichetare, iar în Braşov 9,8 tone picioare de porc şi 129 kg carne de porc expirate. La Neamţ, 890 kg pulpe de pui şi 360 kg ficat de pui din import aveau eticheta netradusă, în Bucureşti 323 kg carne curcan şi pui prezentau arsuri de congelare şi miros neplăcut, iar în Bihor s-au găsit 205 kg carne de porc care nu aveau adresa producătorului pe etichetă. La Bacău, inspectorii ANPC au depistat 80 kg ficat de porc cu semne de alterare, iar la Argeş - 17 kg pipote de pui fără elemente de identificare în limba romană. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a făcut şi joi veificări, la depozitele de carne, din Bucureşti şi din judeţele Iaşi, Bistriţa-Năsăud şi Cluj, în urma cercetărilor DIICOT privind grupări infracţionale specializate în evaziune fiscală şi comercializare de carne alterată În urma acţiunii ANPC de joi, 129 de tone de carne au fost retrase, iar alte 100 au fost oprite temporar de la comercializare, găsindu-se inclusiv marfă expirată din noiembrie 2013. Procurorii DIICOT - Structura Centrală au făcut, miercuri, 102 percheziţii domiciliare în 18 judeţe, în cadrul unor acţiuni vizand destructurarea a două grupuri infracţionale organizate formate din 80 de persoane, specializate în infracţiuni de evaziune fiscală, spălare de bani, punere în circulaţie de produse alterate şi trafic de influenţă. Prejudiciul produs de membrii celor două grupări a fost estimat la peste 15 milioane de euro. Zece persoane au fost reţinute de procurorii DIICOT şi arestate preventiv.

Poşta încheie al cincilea an în genunchi

Compania a înregistrat anul trecut pierderi de 27,6 milioane lei

Poşta Romană a încheiat anul 2013 cu o pierdere din activitatea de exploatare de 27,62 milioane de lei, de peste nouă ori mai mare decat nivelul estimat în bugetul de venituri şi cheltuieli al companiei, în care era estimat un rezultat negativ de 2,99 milioane de lei. Anul trecut, potrivit datelor preliminate ale companiei, Poşta Romană a consemnat venituri din exploatare de 1,166 miliarde de lei şi cheltuieli din exploatare de 1,193 miliarde de lei. "La nivelul anului trecut realizãrile sunt preliminate în sensul cã s-au înregistrat toate documentele contabile aferente anului 2013, mai puţin anumite cheltuieli ocazionate de închiderea anului, provizioane şi alte ajustări ce se pot face în urma auditului financiar independent, efectuat de Deloitte Audit", potrvit reprezentanţilor companiei. Prin HG 253/2013, Guverul a aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli al operatorului poştal pentru anul trecut. Potrivit documentului, veniturile din exploatare ale companiei au fost estimate la 1,231 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile de exploatare ar fi trebuit să atingă 1,234 miliarde de lei. De asemenea, veniturile totale ale Poştei urmau să ajungă la 1,256 miliarde de lei, iar cheltuilelile totale la acelaşi nivel. Practic, compania ar fi trebuit să încheie anul 2013 cu un rezultat brut egal cu zero, după ce în perioada 2009-2012 a acumulat pierderi de 532,9 milioane de lei, deşi în fiecare an bugetul a fost construit pe profit. Ultimul an în care compania a obţinut profit a fost 2008, cand rezultatul brut a fost pozitiv, dar de zece ori mai redus decat estimarea din buget. La venituri totale realizate de 1,459 miliarde de lei, compania a încheiat anul 2008 cu un caştig brut de 4,56 milioane de lei, comparativ cu estimarea de 44,2 milioane de lei. Pentru acest an, conform bugetului aprobat de Guvern în luna februarie, Poşta Romană şi-a propus venituri totale de 1,194 miliarde de lei şi cheltuieli totale de 1,184 miliarde de lei. Rezultatul brut a fost estimat la 10 milioane de lei. De asemenea, veniturile din exploatare au fost previzionate la 1,178 miliarde de lei, iar cheltuielile din exploatare la 1,163 miliarde de lei. Cu un buget caracterizat ca fiind auster, Poşta Romană va investi în acest an suma de 54,76 milioane de lei, de la un nivel realizat de 13,24 milioane de lei în 2013, fondurile alocate urmand să contribuie la dezvoltarea companiei şi la sporirea veniturilor, spun reprezentanţii operatorului. "Astfel, banii se vor duce pentru dotarea flotei auto, informatizarea reţelei, asigurarea legăturii VPN, inaugurarea noilor oficii de tip business, sisteme de securitate şi ale investiţii strict necesare creşterii calităţii exploatării poştale", potrivit reprezentanţilor Poştei. În privinţa personalului, Poşta estimează un număr de angajaţi pentru acest an de aproximativ 27.000 de salariaţi, comparativ cu 27.451 la 31 decembrie 2013.

Hotelierii romani vor cameriste şi ospătari din Basarabia

Hotelierii romani vor să angajeze cameriste şi ospătari din Republica Moldova din vară, după ce Romania va elimina vizele pentru aceştia, pe piaţa autohtonă fiind nevoie de forţă de muncă pentru că o parte din personal a ales să lucreze în hoteluri din străinătate sau pe vase de croazieră. "Avem nevoie în hoteluri de forţă de muncă cu calificare medie - bucătari, ospătari şi cameriste. Avem multe şcoli de formare profesională şi îi putem pregăti. În momentul în care se elimină vizele pentru cetăţenii moldoveni putem să îi angajăm. Avem nevoie de forţă de muncă în special pentru activităţi sezoniere, cum este vara la mare sau iarna la munte", a declarat Dragoş Răducan, vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR). El a spus că salariile în Moldova sunt mult mai mici decat în Romania, iar cetăţenii moldoveni vor fi tentaţi să vină la muncă. "Noi voiam să luăm asiatici, dar pentru ţările non-europene este nevoie de permis de muncă. În acest caz preferăm să aducem moldoveni, care au marele avantaj că vorbesc limba romană. Cei mai mulţi dintre romanii care s-au pregătit şi se pregătesc pentru aceste meserii preferă să lucreze în hotelurile din străinătate sau pe vasele de croaziere", a afirmat Răducan. Din cei care termină Facultatea de Turism şi Servicii Hoteliere din Republica Moldova, piaţa autohtonă absoarbe mai puţin de 10%, iar ceilalţi se angajează vanzători, taximetrişti sau chelneri, afirmă Gabriel Mărginean, preşedintele Asociaţiei Patronale a Industriei Turismului Republicii Moldova.Din acest motiv, asociaţia patronală a semnat joi un protocol de colaborare cu FPTR, care presupune, printre altele, transferul de personal. "Avem aproape un milion de moldoveni care lucrează în Federaţia Rusă, în special la negru, şi care în contextul politic actual sunt obligaţi să se întoarcă. O parte dintre ei s-ar putea angaja în Romania", a declarat Mărginean. Procedura pentru eliminarea vizelor pentru cetăţenii din Republica Moldova a început în luna martie şi va fi încheiată în iunie. "Bucătarii, ospătarii şi cameristele din Republica Moldova sunt devotaţi şi nepretenţioşi. Nemaifiind nevoie de permise de muncă din vară, se va deschide o concurenţă cu personalul roman care nu va face decat să crească calitatea serviciilor", a mai spus Răducan.

Tratamentele Ana Aslan revin în staţiunile balneare

Tratamentele cu Gerovital, făcute de medici ai institutului Ana Aslan, vor reveni în acest an în staţiunile balneare romaneşti, pentru prima dată după anul 1990, a declarat Nicu Rădulescu, preşedintele Organizaţiei Patronatelor din Turismul Balnear (OPTBR). "Revenirea brandului Ana Aslan în staţiunile balneare din Romania va începe printr-un proiect pilot pe care o să-l desfăşurăm la Tuşnad-Băi. OPTBR şi Asociaţia Romană de Turism Medical au semnat un protocol cu casele de asigurări din străinătate şi staţiunile vor primi primii turişti străini care vor beneficia de tratament Ana Aslan", a spus Rădulescu. În urma unui contract între OPTBR şi Institutul de Geriatrie Ana Aslan, institutul se angajează ca tratamentele şi produsele geriatrice Ana Aslan să fie distribuite în staţiuni. "Noi vom asigura condiţiile de cazare şi masă şi ei asigură medicii specialişti în geriatrie. Astfel, turiştii care vor veni şi sunt asiguraţi în străinătate vor beneficia de servicii de sănătate în Romania şi vor deconta serviciile prin casele de pensii străine", a adăugat Rădulescu. Primele tratamente vor începe în luna aprilie la Tuşnad. "Tratamente Ana Aslan au mai existat în hotelurile balneare din Eforie prin anii '70, dar apoi produsul a fost abandonat. Urmează ca proiectul să se extindă în cele aproximativ 20 de staţiuni balneare atestate. Vom face şi promovare în străinătate, de unde aşteptăm aproximativ 10.000 de turişti în acest an pentru tratament cu Gerovital", a mai spus oficialul OPTBR.

Numărul milionarilor din SUA a atins un nou record

Numărul gospodăriilor cu avere netă de peste un milion de dolari, excluzand valoarea locuinţei, a crescut anul trecut la 9,63 milioane, un nou record, potrivit unui studiu al firmei de cercetare Spectrem Group, citat de CNN. În anul anterior, numărul gospodăriilor cu active nete mai mari de un milion de dolari era cu aproximativ 600.000 mai mic. În 2013, numărul de milionari a depăşit pentru prima dată maximul perioadei de dinaintea recesiunii, de 9,2 milioane, înregistrat în 2007, arată studiul. Criza financiară şi colapsul burselor a cauzat declinul puternic al numărului de milionari, la 6,7 milioane în 2008. "În ultimii ani am înregistrat o creştere continuă, dar 2013 este primul an în care am trecut în sfarşit peste nivelul anterior crizei economice", a declarat George Walper, preşedinte al Spectrem Group. Creşterea bursei americane la un nivel record anul trecut şi îmbunătăţirea situaţiei pe piaţa imobiliară i-au ajutat pe bogaţi să-şi sporească averile.

Hidroelectrica încearcă din nou să vandă energie pe bursă

Compania de stat Hidroelectrica, aflată în insolvenţă, încearcă din nou să vandă electricitate pe bursa OPCOM, în valoare totală de 102,84 milioane de lei (22,8 milioane de euro), după ce în această săptămană a încheiat contracte cu o valoare de cinci ori mai mică faţă de cea planificată. Compania a programat pe bursa de energie OPCOM mai multe licitații, în 21 și 24 martie, în urma cărora vizează vanzarea a 657.000 MWh de energie. În 21 martie compania intenționează să vandă 350.000 MWh de electricitate, pentru 53,1 milioane de lei. De asemenea, în 24 martie Hidroelectrica a programat vanzarea a 307.000 MWh de energie, pentru 49,74 milioane de lei. Compania nu a reușit marți și miercuri să vandă decat 87.600 MWh de energie dintr-un total scos la licitație de 441.495 MWh, pentru care a obținut doar 3 milioane de euro. Hidroelectrica are o capacitate de producţie instalată de 6.400 MW, reprezentand circa o treime din totalul unităţilor de producţie din Romania, şi asigură anual circa 30% din necesarul de electricitate. Capitalul social al Hidroelectrica este deţinut de stat (80,05% din acţiuni) şi Fondul Proprietatea (19,95%).


Buffett urcă pe locul II în topul miliardarilor

Warren Buffet l-a depăşit în topul miliardarilor la nivel global pe magnatul mexican Carlos Slim Helu, după ce averea acestuia a scăzut joi cu 1,6 miliarde de dolari, şi a devenit astfel al doilea cel mai bogat om din lume, după cofondatorul Microsoft Bill Gates. Averea lui Buffett a scăzut cu aproape 700 de milioane de dolari în urma şedinţei bursiere de joi, însă se află în urcare cu 2,6 miliarde de dolari faţă de începutul anului, la 63,4 miliarde de dolari, potrivit topului miliardarilor întocmit de Bloomberg. Slim Helu a pierdut joi 1,6 miliarde de dolari şi a ajuns la 62,9 milioane de dolari. De la începutul anului, averea acestuia a scăzut cu aproape 11 miliarde de dolari. Pe prima poziţie se situează Bill Gates, cu 77,7 miliarde de dolari. Acţiunile companiei Berkshire Hathaway, care formează principalul activ al lui Buffett, au închis joi în scădere cu 1%, după creşteri puternice în ultima săptămană. Averea lui Slim a înregistrat o scădere foarte puternică în acest an, cea mai mare în randul miliardarilor analizaţi de Bloomberg, întrucat acţiunile companiei de telecomunicaţii America Movil, controlată de Slim, s-au prăbuşit cu 14%.

O parte din ajutorul pentru Ucraina va ajunge în conturile lui Putin

Miliarde de dolari dintr-un eventual ajutor financiar acordat Ucrainei de către UE, FMI şi SUA vor ajunge aproape cu siguranţă în "cuferele" preşedintului rus Vladimir Putin, din cauza unei prevederi bizare în prospectul obligaţiunilor prin care Rusia a împrumutat guvernul de la Kiev, potrivit CNBC. O parte a banilor va ajunge cu siguranţă în Rusia ca plată pentru importurile de energie. Situaţia este însă mai complicată, întrucat acordul dintre cele două ţări privind împrumutul primit de Ucraina la sfarşitul anului trecut permite Rusiei să ceară plata anticipată, dacă Kievul primeşte o finanţare externă masivă. În decembrie, Putin s-a înţeles cu preşedintele ucrainean de la acel moment, Viktor Ianukovici, asupra unui împrumut de 15 miliarde de dolari. La momentul respectiv nu au fost anunţate alte detalii, decat că Rusia va acorda finanţarea cumpărand în tranşe obligaţiuni emise de partea ucraineană. Pană în prezent a fost acordată o singură tranşă din împrumut, de 3 miliarde de dolari în decembrie, cand Ianukovici era încă preşedinte. O a doua tranşă, programată pentru sfarşitul lunii februarie a fost blocată, după înlăturarea de la putere a preşedintelui pro-rus. Obligaţiunile cumpărate de Rusia în decembrie au fost emise sub incidenţa legii britanice, fiind exclusiv în jurisdicţia instanţelor din Marea Britanie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.