Economic

Codul Fiscal aduce noutăţi pentru agricultori, TVA şi accize

Mihai Boicu
7 mar 2014 911 vizualizări
Contribuabilii impozitaţi pe bază de norme de venit pot alege localitatea unde beneficiează de încadrarea în limita veniturilor neimpozabile u antrepozitarii cărora li se revocă autorizaţia trebuie să aştepte cel puţin şase luni ca să primească alta

Agricultorii care sunt impozitaţi pe bază de norme de venit şi care au terenuri agricole/animale în localităţi diferite pot opta pentru stabilitarea localităţii sau localităţilor unde vor beneficia de încadrarea în limita veniturilor neimpozabile, potrivit noilor prevederi ale Codului Fiscal introduse prin OUG 8/2014.  Ordonanţa a adus modificări în mai multe domenii, cum ar fi pentru TVA. Astfel, diferenţele negative de TVA stabilite de inspecţia fiscală sau sumele neachitate la bugetul de stat pană la depunerea decontului, din diferenţele stabilite de inspecţia fiscală, prin decizii a căror executare a fost suspendată, nu se adaugă la TVA de plată cumulat/de rambursat rezultată în perioada în care este executată suspendarea deciziei. Aceste sume se cuprind în decontul perioadei fiscale în care a încetat suspendarea executării deciziei. De la 1 ianuarie 2015 vor intra în vigoare, la art. 152 indice 4 din Codul Fiscal, precizările referitoare la regimul special pentru servicii electronice, de telecomunicaţii, de radiodifuziune sau televizune prestate de către persoane impozabile nestabilite în UE. De la aceeaşi dată se introduc prevederi referitoare la regimul special pentru servicii electronice, de telecomunicaţii, de radiodifuziune sau televizune prestate de către persoane impozabile stabilite în UE, dar într-un alt stat membru decat cel de consum.

Antrepozitarii aşteaptă şase luni pentru o nouă autorizaţie

În domeniul accizelor, se prevede că în cazul revocării autorizaţiei o nouă autorizaţie se poate emite după cel puţin şase luni de la data comunicării sau de la o altă dată cuprinsă în decizia de revocare (şi nu de la data revocării). “Această prevedere se aplică şi în situaţia în care antrepozitarul autorizat contestă decizia de revocare, la stabilirea termenului de şase luni fiind luate în calcul perioadele în care decizia de revocare a produs efecte”, se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice. Codul Fiscal modificat prevede că la valorificarea produselor accizabile aflate în proprietatea operatorilor economici aflaţi în procedura falimentului circulaţia acestor produse nu intră sub incidenţa secţiunii a 9-a privind deplarea produselor accizabile aflate în regim suspensiv de accize. Produsele care nu îndeplinesc condiţiile legale de comercializare pot fi valorificate către antrepozitarii autorizaţi şi nu numai în vederea procesării, pe bază de facturi şi sub supraveghere fiscală. Autoturismele încadrate în categoria vehiculelor istorice sunt excluse de la plata acizelor. Pe de altă parte, se datorează accize şi pentru bijuteriile din plată sau combinate cu aur de 14 K sau de peste 14 K, unde acciza este de 2 euro/gram. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.