Economic

Medicii din policlinici, plătiţi în funcţie de bolile pacienţilor

Raluca Manolache
7 mar 2014 921 vizualizări
Ministerul Sănătăţii îşi doreşte ca toate cazurile să fie raportate în sistem DRG, adică în funcţie de diagnostic u Mihai Copaci, şeful CAS Vrancea, consideră că se doreşte o finanţare mai bună a specialiştilor din ambulatoriu

Medicii din ambulatoriul de specialitate ar putea să fie plătiţi din acest an în funcţie de bolile pacienţilor care le trec pragul. Aceasta pentru că Ministerul Sănătăţii îşi doreşte ca toate consultaţiile din ambulatoriu să fie evidenţiate în sistem DRG, adică în funcţie de diagnostic, situaţie întalnită în cazul internărilor din spitale. Nu se va mai ţine cont de numărul de consultaţii, aşa cum se procedează în acest moment la decontarea serviciilor. “În conformitate cu prevederile art. 131^1 din cadrul Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, furnizorii de servicii medicale de specialitate au ca obligaţie înregistrarea, stocarea, prelucrarea şi transmiterea datelor colectate rezultate din activitatea proprie, conform normelor aprobate prin ordin al ministrului Sănătăţii. În prezent, înregistrarea activităţii de la nivelul ambulatorului de specialitate se face pe sisteme diferite de coduri faţă de cele folosite în spitalizarea de zi şi spitalizarea continuă, lucru ce face imposibilă asigurarea continuităţii de diagnostic şi terapeutice a serviciilor de sănătate prin integrare verticală cu asistenţa medicală primară şi cu cea spitalicească, ceea ce reprezintă unul dintre obiectivele asistenţei medicale ambulatorii de specialitate, prevăzute la art. 127^1 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare. În condiţiile în care politicile publice din sănătate au ca obiectiv favorizarea rezolvării cazurilor la nivel de ambulator de specialitate sau de spitalizare de zi şi reducerea internărilor evitabile, este foarte important monitorizarea şi controlul parcursului pacientului între aceste tipuri de ingrijire (ambulator –spitalizare de zi, spitalizare continuă). Astfel, considerăm necesar ca şi în ambulatorul de specialitate să se utilizeze aceeaşi codificare ca şi în spitalizarea de zi şi spitalizarea continuă, RO DRG v.1 “, se arată în proiectul postat pe site-ul MS. Mihai Copaci, preşedintele director general al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea, instituţie care plăteşte serviciile medicale, consideră că se doreşte o finanţare mai bună a specialiştilor din ambulatoriu. “Se doreşte o creştere a finanţării pe ambulatoriu pentru medicii specialişti. Acest lucru înseamnă schimbarea modului de decontare a serviciilor, de la cel pe puncte şi numărul de consultaţii, în sistemul de diagnostic”, a spus Mihai Copaci. Prin noul pachet de bază ce ar urma să intre în vigoare în următoarele luni se doreşte ca anumite afecţiuni să fie tratate în ambulatoriu astfel încat bolnavii să nu mai fie internaţi în spital. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.