Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Guvernul visează cu ochii deschişi: TVA de 19% şi CAS redus!

Ziarul de Vrancea
7 mar 2014 683 vizualizări
In noul program de guvernare se prevede lărgirea bazei de taxare şi impozit pe venit diferenţiat

Lărgirea bazei de impozitare, o cotă redusă de TVA la produsele agroalimentare de bază cu condiţia asigurării spaţiului fiscal necesar, revenirea la TVA de 19% şi reducerea CAS cu 5 puncte la angajator în măsura în care cadrul fiscal-bugetar va permite sunt prevederile din noul program al Guvernului. "Simplificăm fiscalitatea şi sporim competitivitatea fiscală a mediului de afaceri prin: a) reducerea generală a impozitării; b) lărgirea bazei de impozitare; c) simplificarea sistemului de taxe; d) creşterea colectării veniturilor bugetare; e) reducerea evaziunii fiscale.
- Revenirea la un nivel de TVA de 19%, pe măsură ce cadrul fiscal-bugetar o va permite.
- Păstrăm plafonul de 16% şi introducem, pe parcursul mandatului, în măsura în care cadrul fiscal-bugetar o va permite, impozitul diferenţiat pe venitul salarial cu deductibilităţi fiscale: cote de 8%, 12% şi 16%, ce vor fi stabilite pe grile de venit.
- Aliniem la media europeană redevenţele încasate de stat ca urmare a concesionării activelor statului
- Scutirea de impozitare, a profitului reinvestit, în utilaje şi echipamente tehnologice, în măsura în care cadrul fiscal – bugetar o va permite
-Analizăm extinderea reducerii TVA la alte categorii de produse alimentare de la 24% la 9%. Stimulăm astfel producătorii interni şi reducem evaziunea fiscală din zona produselor alimentare.
- Reducem CAS cu 5 puncte procentuale pentru angajatori, în măsura în care cadrul fiscal – bugetar o va permite
- Reducem cheltuielile cu birocraţia şi fiscalitatea, prin desfiinţarea unor tarife, avize, autorizaţii şi prin simplificarea cadrului legislativ
- Creşterea progresivă a salariului minim pe economie pană la 1.100 lei, pană la sfarşitul anului 2016", se arată în document.

Sistem de pensii bazat pe conturi individuale

Guvernul va promova dezvoltarea unui sistem de pensii durabil, bazat pe conturi individuale de economisire, care să preia, ca pondere, un procent tot mai mare din venitul de înlocuire şi din venitul total al asigurărilor sociale ale asiguratului. Sistemul va fi aplicat pornind de la convingerea că "sustenabilitatea unui sistem de pensii ţine de aplicarea principiului contributivităţii, prin acumulare, şi al responsabilităţii individuale", se arată în noul program al Guvernului. "Pornind de la convingerea că sustenabilitatea unui sistem de pensii ţine de aplicarea principiului contributivităţii, prin acumulare, şi al responsabilităţii individuale, vom promova dezvoltarea unui sistem de pensii durabil, bazat pe conturi individuale de economisire care să preia, ca pondere, un procent tot mai mare din venitul de înlocuire şi totodată din venitul total al asigurărilor sociale ale asiguratului. În acest sens, vom susţine schimbarea principiilor care guvernează sistemul public de pensii, prin centrarea sistemului pe principiul contributivităţii şi al responsabilităţii individuale printr-un sistem de conturi individuale de economisire pentru pensia publică (Pilon I) cu asigurarea pe perioada de tranziţie către noul sistem a măsurilor de atenuare a costurilor reformei, fără afectarea veniturilor beneficiarilor în plată sau cu perioadă de acumulare mică", conform planului Guvernului. Documentul prevede introducerea sistemului facultativ de pensii ocupaţionale (Pilonul IV), bazat pe contribuţia asiguratului şi a angajatorului, pornind de la specificul unor profesii sau domenii de activitate.

Femeile au în general maşini roşii pe benzină

Autoturismele conduse de femei au o vechime medie de 10 ani, cu 6 luni mai puţin decat cele ale bărbaţilor

Femeile conduc în medie 13.000 km pe an, cu 2.300 km mai puţin decat bărbaţii, au maşini mai noi decat aceştia, preferă culoarea roşie şi motoarele pe benzină şi nu fac compromisuri la bani cand se ocupă de întreţinerea maşinii, arată un studiu Daedalus Millward Brown. "Deşi venitul şoferiţelor este cu circa 300 de lei mai mic decat al bărbaţilor şoferi, atunci cand se ocupă de întreţinerea maşinii acestea nu fac compromisuri: aleg în majoritatea cazurilor să lucreze cu service-urile autorizate. Acest lucru este valabil atat în cazul reviziilor (79% femei vs. 67% bărbaţi), cat şi al reparaţiilor (62% femei vs. 51% bărbaţi)", se arată în studiul firmei de cercetare realizat pentru vezicatface.ro. Autoturismele conduse de femei au o vechime medie de 10 ani, cu 6 luni mai puţin decat cele ale bărbaţilor (10 ani si 6 luni), vechimea relativ mare a maşinilor deţinute fiind explicată şi de preferinţa romanilor pentru maşinile second hand (60% - atat pentru bărbaţi, cat şi pentru femei). Anual, femeile conduc în medie 13.000 kilometri, cu 2.300 de kilometri mai puţin decat bărbaţii. În acelaşi timp însă, două din zece femei din Romania parcurg anual mai mulţi kilometri decat rulajul mediu al bărbaţilor."Din punctul de vedere al raportului urban/extraurban, femeile conduc mai mult în oraş decat bărbaţii: acest raport este 65%/35% în cazul femeilor faţă de 56%/44% în cazul bărbaţilor", mai arată Daedalus. În ceea ce priveşte preferinţele, femeile aleg într-o măsură mai mare decat bărbaţii motoarele pe benzină (73% femeile vs. 62% bărbaţii), iar culoarea preferată este roşu, urmată de bleumarin/albastru şi arginitiu. "Preferinţa femeilor pentru maşinile cu motoare pe benzină este justificată şi prin obiceiurile de condus ale acestora. Femeile conduc în medie mai puţin decat bărbaţii, iar majoritatea kilometrilor sunt parcurşi în oraş. Astfel, alegerea unei maşini pe benzină şi eventual dintr-o clasă mai mică pare opţiunea logică", a arătat Alexandru Govoreanu, directorul de dezvoltare al vezicatface.ro. Studiul a fost realizat prin interviuri online pe un eşantion reprezentativ de 7.004 şoferi din mediul urban cu varsta cuprinsă între 18 si 65 ani. Eroarea de eşantionare este de plus/-2%. Datele au fost culese în luna februarie 2014.

Facilităţile pentru întreprinzătorii debutanţi vor fi extinse

Noul ministru pentru IMM şi Turism, Florin Jianu, a declarat ieri că una dintre priorităţile mandatului său este de a da posibilitatea oricărui roman care nu a avut o firmă să înfiinţeze una, prin extinderea facilităţilor oferite de programul întreprinzătorului debutant. "Noi ne propunem să continuăm proiectele foarte bune iniţiate de doamna ministru Grapini (fostul ministru al IMM şi Turism Maria Grapini, n.r.) şi ne propunem să aducem cateva lucruri care să îmbunătăţească aceste proiecte, dar şi alte proiecte. Noi o să avem timp îndeajuns să ne vedem foarte foarte des, cred că o să vă plictisiţi de mine, sper să nu vă plictisiţi de lucrurile pe care le voi propune şi ele într-adevăr să ajungă în randul întreprinderilor", a spus Jianu într-o conferinţă de presă. El a afirmat că agenda sa va fi dictată de mediul de afaceri. "Ca şi doamna ministru Grapini, eu vin din mediul de afaceri şi probabil că la un moment dat mă voi întoarce acolo. Motivaţia pentru care eu am venit aici este că aş vrea să las, în general, unui mediu care m-a propulsat, un mediu de afaceri mai competitiv, mai permisiv, uşor mai debirocratizat, dacă e posibil", a adăugat Jianu. Acesta vrea să introducă pe scară largă digitalizarea relaţiei dintre administraţia publică şi firme. "Una dintre priorităţile mandatului meu este de a crea noi şi noi întreprinderi şi de a da posibilitatea oricărui om din Romania care nu a avut o companie să-şi deschidă o firmă, prin extinderea facilităţilor oferite de programul întreprinzătorului debutant pentru toate categoriile din Romania care nu au deţinut o firmă", a mai spus noul ministru pentru IMM şi Turism.

Persoanele care nu merg la consiliere nu vor mai primi şomaj

Statul va suporta pe un an contribuţiile sociale aferente datorate de firme care angajează pe minimum 2 ani tineri în varstă sub 25 ani şi peste 45 ani, va acoperi costul unui stagiu de specializare pentru tinerii romi şi va condiţiona indemnizaţia de şomaj de prezenţa la un program de consiliere. Măsurile sunt cuprinse în programul noului Guvern, la capitolul privind facilităţi fiscale pentru crearea de locuri de muncă. Documentul prevede scutirea (suportarea de la bugetul de stat), pentru o perioadă de un an, a contribuţiilor sociale datorate de angajatori în cazul angajării cu contract de muncă pentru o durată cel puţin egală cu 2 ani a tinerilor cu varsta sub 25 de ani şi a persoanelor cu varsta mai mare de 45 de ani, un program de încurajare a tinerilor romi să intre "pe piaţa albă" de muncă, care prevede un stagiu plătit de stat, cursuri de specializare şi pregătire şi la final consiliere pentru plasamentul pe piaţa muncii, precum şi un program care să asigure consiliere, acces la internet şi alte surse de informaţii referitoare la locurile de muncă disponibile la agenţiile locale pentru ocuparea forţei de muncă, în licee şi universităţi, iar accesarea acestor resurse să fie o condiţie pentru plătirea indemnizaţiei de şomaj şi pentru terminarea studiilor. Remunerarea consilierilor/agenţilor sociali să fie bazată pe rata de angajare a celor consiliaţi.

Salariile medii nete au scăzut în ianuarie cu 135 de lei

Caştigul salarial mediu net a scăzut în ianuarie cu 7,7% (135 lei) faţă de luna anterioară, la 1.625 lei, ca urmare a primelor acordate în decembrie, dar şi încasărilor mici sau angajărilor pe bani mai puţini, cele mai mari reduceri înregistrandu-se în industria calculatoarelor, farma şi imobiliare. Comparativ cu ianuarie 2013, caştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5%. "În luna ianuarie 2014, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul caştigului salarial mediu net a fost mai mic decat în luna precedentă ca urmare a acordării în luna decembrie 2013 a primelor ocazionale (inclusiv pentru sărbători, sfarşitul de an şi pentru performanţe), plăţii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete cadou şi tichete de masă). De asemenea, caştigurile salariale medii nete din luna ianuarie au fost mai mici comparativ cu luna precedentă ca urmare a nerealizărilor de producţii ori încasărilor mai mici (funcţie de contracte) sau a angajarilor de personal cu caştiguri salariale mici", se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS). Cele mai semnificative scăderi ale caştigului salarial mediu net, între 21% şi 25%, s-au înregistrat în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, tranzacţii imobiliare, fabricarea hartiei şi a produselor din hartie. De asemenea, reduceri între 15% şi 20% au avut loc în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea echipamentelor electrice, cercetare-dezvoltare, activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), industria metalurgică.

Fondului Proprietatea, listat la Londra

Franklin Templeton, administratorul FP, recomandă acţionarilor listarea Fondului pe piaţa Specialist Fund Market (SFM) a bursei de la Londra, pană la sfarşitul anului 2014. Administratorul Fondului a selectat un consorţiu de bănci de investiţii pentru a-i oferi suport în listarea secundară, format din Jefferies International Limited, ca unic consultant financiar din Marea Britanie, privind introducerea şi admiterea la tranzacţionare a acţiunilor Fondului pe piaţa londoneză, împreună cu BRD Societe Generale şi Swiss Capital, drept consultaţi locali, şi Clifford Chance Badea, consultant juridic al Fondului. Tranzacţionarea de acţiuni între Londra şi Bucureşti ar putea fi realizată prin intermediul Depositary Interests (DIs) în Marea Britanie. "În acest scop, un depozitar înregistrat în Marea Britanie va face legătura între piaţa de la Londra şi cea de la Bucureşti prin deţinerea de acţiuni prin intermediul unui custode (cu sediul în Bucureşti) via Clearstream (sistem de compensare şi decontare conectat la Depozitarul Central din Bucureşti) şi emiterea de DIs în Londra", potrivit unui comunicat FP.

Grapini face şi erori de calcul, după greşelile gramaticale

Fostul ministru pentru IMM şi Turism Maria Grapini crede că de la 3,7% la 7,5% este o creştere de 50%, afirmand în acelaşi timp că a aprobat în acord cu reprezentanşii patronatelor din domeniu ca numărul de turişti în Romania să urce în acest an cu 7,5%. Întrebată de presă într-o conferinţă cum îşi explică scăderea numărului de turişti la nivel naţional în luna ianuarie, ea a spus: "Foarte bine, n-am avut zăpadă". Referitor la diminuarea numărului de turişti de pe litoral cu 10% în vara anului trecut, Maria Grapini a evitat să răspundă şi a afirmat că pentru întreg anul trecut statistica arată o creştere cu 3,5% a numărului de turişti la nivel naţional. "Creşterea în 2014 va fi cu 50% mai mare decat în 2013. Aşadar, dacă rămanem să ne raportăm în 2014 faţă de 2012 am cuprins o creştere şi am aprobat asta la ultimul Consiliu Consultativ, în jur de 7,5 faţă de 2012, 2013 crescand cu 3,7", a calculat fostul ministru. Grapini a fost deseori criticată în presă pentru greşelile gramaticale pe care le face în postările de pe contul său de Facebook.

Guvernul va ceda doar un pachet minoritat de la CFR Marfă

Guvernul vrea revitalizarea CFR Marfă printr-un management profesionist şi cedarea unui pachet minoritar, potrivit noului program de guvernare, deşi în scrisoarea de intenţie transmisă FMI şi-a asumat continuarea privatizării cu un investitor strategic, cu termen de finalizare în mai 2015. În noul program se prevede, ca obiectiv specific, "relansarea activităţii societăţii naţionale feroviare romaneşti de marfă prin management profesionist, orientat pe obţinerea de profit şi valorificarea la maximum a potenţialului acestei companii şi, abia după atingerea unui anumit nivel de creştere economică, vinderea unui pachet minoritar de acţiuni". Această prevedere a fost inclusă şi în programul de guvernare 2013 - 2016. Potrivit ultimei scrisori convenite cu FMI, Guvernul îşi asumă o restructurare agresivă a CFR Marfă şi continuarea procesului de privatizare. Astfel, printre măsurile de restructurare, incluse în bugetul CFR Marfă din acest an, se numără reducerea costurilor de personal, vanzarea la fier vechi a vagoanelor uzate moral şi stoparea livrărilor către clienţi care au arierate faţă de companie, se arată în documentul transmis FMI.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.