Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Turism de cumetrie: Murad: S-a dat importanţă turismului doar atunci cand ministrii au avut relaţii speciale cu şefii lor

Ziarul de Vrancea
3 mar 2014 765 vizualizări
Turismul este marginalizat în Romania şi s-a dat importanţă acestui domeniu doar atunci cand a fost condus de miniştri care s-au aflat în relaţii speciale cu şefii lor, a declarat Mohammad Murad, preşedintele FPTR, care crede că ministerul risipeşte banii ca un copil de bani gata.

"În ultimii ani nu s-a dat importanţă turismului romanesc. Politicienii romani nu sunt consumatori de turism intern şi din acest motiv nu îi interesează domeniul. Cand s-a dat un pic de importanţă turismului a fost atunci cand miniştrii au avut relaţii speciale cu şefii lor - Agathon, Udrea... Am văzut că importanţa turismului este pusă pe seama persoanei care o conduce şi pe seama relaţiei pe care o are acea persoană cu şeful. Atunci apar multe uşi deschise", a spus Murad, unul dintre cei mai mari investitori din Romania în domeniul hotelier. Astfel, a explicat el, nu s-a dat importanţă turismului, ci persoanei care a condus domeniul. El crede că în Romania lipseşte un ministru care să aibă curaj, să fie responsabil şi să fie lăsat de şefi să lucreze. "Problema este că în Romania oamenii gandesc aşa: dacă nu faci nimic, nu eşti condamnat. Dacă faci, ai un risc. şi atunci cea mai bună variantă este să vină un om curajos, să-şi asume vreo doi ani să facă lucrurile să se mişte, după care se duce şi se predă direct şi stă vreo 2-3 ani la puşcărie şi asta a fost tot. şi toată ţara va avea de caştigat şi doar el pierde. Dar să avem acest om", afirmă preşedintele FPTR. Din păcate, spune el, în ministere se lucrează 80% pe hartii şi 20% sunt cei care au viziune. El a adăugat că, din păcate, şi cei care au viziune sunt legaţi de alţi angajaţi din minister, care nu vor să facă nimic. "Un ministru care ar şti turism ar face într-o lună ce au făcut alţi miniştri într-un an de mandat, deci eficienţa lui ar fi de mai mult de zece ori mai mare. Ei au încearcat, dar problema este că rezultatele spun multe. Un plan de promovare ar trebui făcut de ministru cu patronatele din turism, iar patronatele ar trebui să-şi asume acest plan şi, indiferent cine va veni la putere, el să nu mai poată fi schimbat", a adăugat omul de afaceri. Potrivit lui Murad, turismul nu poate fi înţeles decat de cei care lucrează în turism. Acesta crede că în turismul romanesc lipseşte partea de care ar trebui să se ocupe statul şi că investiţiile din diverse staţiuni au depins de relaţia pe care a avut-o ministrul turismului cu primarul respectiv. "Ministerul este ca un copil al unui patron care cheltuieşte bani fără să-şi pună problema de unde face rost de alţii, pentru că ştie că îi dă tatăl său", a încheiat Mohammad Murad.

Poftiţi la subvenţii

APIA aşteaptă cererile de plată pe suprafaţă de la fermieri în perioada 3 martie - 15 mai

Pentru a beneficia de sprijinul financiar pe suprafaţă, fermierii trebuie să depună la centrele APIA, în intervalul 3 martie - 15 mai 2014, o singură cerere de plată, a anunţat luni Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Pentru cererile de plată depuse începand cu data de 16 mai, se vor aplica penalităţi de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întarziere. După data de 9 iunie 2014, cererea de plată nu mai este admisă la calculul plăţii pentru anul în curs. Pot beneficia de măsurile de sprijin pe suprafaţă persoanele fizice şi/sau juridice care exploatează terenul agricol pentru care solicită plata, în calitate de proprietari, arendaşi, concesionari, sau administratori în cadrul asociaţiilor în participaţiune. Dacă proprietarul a dat terenul în arendă, l-a concesionat sau l-a închiriat, sprijinul financiar pe suprafaţa respectivă va fi acordat celui care lucrează terenul. Sunt eligibile la plată exploataţiile cu suprafaţa de cel puţin un hectar, formate din parcele agricole cu suprafaţa de minim 0,3 hectare. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole sau al arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 hectare. Fermierii deja înregistraţi la APIA în campanile precedente şi care intenţionează să solicite sprijin pe suprafaţă în anul 2014, prin acces la internet, pot completa electronic declaraţia de suprafaţă şi pot să vizualizeze şi, după caz, actualizeze propriile parcele. De asemenea, fermierii îşi pot digitiza parcele noi prin identificarea pe ortofotoplanurile disponibile în baza de date (LPIS) a APIA. Schemele/măsurile de sprijin pe suprafaţă sunt finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Anul trecut au beneficiat de aceste măsuri peste un milion de fermieri.

Rezervele valutare ale BNR au scăzut cu 1,3 miliarde euro

Rezervele valutare la BNR au scăzut în februarie cu 1,3 miliarde euro, de la 32,9 miliarde euro la 31,6 miliarde euro, pe fondul unor plăţi la datoria publică în sumă de 1,17 miliarde euro şi reducerii ratei rezervelor minime oblligatorii constituite de bănci în valută. Potrivit datelor publicate de BNR, în februarie au fost consemnate intrări de 2,37 miliarde euro, reprezentand modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice şi altele. Concomitent, au ieşit de la rezerva valutară 3,63 miliarde euro, reprezentand modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobanzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele. Rezervele minime obligatorii în valute constituite de bănci la BNR au scăzut de la 20% la 18% din pasive. "La capitolul plăţi de rate şi dobanzi în contul datoriei publice denominate în valută se regăsesc în principal rambursări de capital şi dobandă din împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional în valoare de 955 milioane echivalent euro", se arată într-un comunicat transmis de BNR. Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 3,2 miliarde euro. Rezervele internaţionale ale Romaniei (valute plus aur) la 28 februarie 2014 au fost de 34,86 miliarde euro, faţă de 35,98 miliarde la finele lunii ianuarie. Plăţile scadente în luna martie în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează circa 490 milioane euro.

Tensiunile din Ucraina ne scumpesc gazele şi carburanţii

Preţurile petrolului şi gazelor naturale au crescut ieri dimineaţă pe bursele internaţionale, investitorii acuzand posibile efecte negative ale tensiunilor din Ucraina asupra comerţului cu resurse energetice, potrivit Bloomberg. Preţul petrolului Brent, de referinţă în Europa, a crescut luni dimineaţă la Londra cu 2%, la 111,2 dolari pe baril. Cotaţiile futures la gaze naturale au urcat cu pană la 2,8%, la 4,736 dolari pe milionul de unităţi termice britanice (btu). Ucraina s-a declarat, duminică, "în pragul catastrofei", ca urmare a unei "declaraţii de război" a Rusiei şi pare să piardă rapid controlul în Peninsula Crimeea, ocupată în weekend de forţe militare pro-ruse. Cea mai mare parte a gazului rusesc exportat în Europa tranzitează Ucraina. Cu toate acestea, rezervele de gaze acumulate de statele europene se află la cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani, ceea ce va ameliora pentru moment impactul unei potenţiale escaladări a tensiunilor din Ucraina. Proiectele de interconectare a reţelelor de transport al gazelor naturale dintre ţările europene ar putea juca un rol cheie, la fel şi gazoductul Nord Stream care livrează gaze ruseşti în nordul Germaniei. Totodată, cererea pentru gaze în Europa a fost relativ redusă în această iarnă în perspectivă istorică. Cererea de gaze din Europa a coborat în 2013 la cel mai redus nivel din 1999 şi va ajunge în acest an la minimul ultimilor 16 ani, potrivit datelor băncii Societe Generale. "Situaţia ar afecta mai degrabă preţul gazelor decat petrolul. Piaţa petrolului este foarte bine aprovizionată în prezent. Există un potenţial de creştere a livrărilor cu 3,5 milioane de barili în acest moment, ceea ce ar calma şi mai mult situaţia", comentează pentru Bloomberg un analist de la Saxo Bank, care se referă la posibilele volume suplimentare de ţiţei care ar putea fi livrate, în caz de necesitate, de mai mulţi producători, printre care Libia şi Iran. Cotaţia petrolului Ural, sortimentul de referinţă pentru exporturile Rusiei, ar putea creşte cu pană la 5 dolari pe baril în urma crizei din Ucraina, estimează el.

Numărul vizitatorilor străini în Romania este în scădere

Numărul de turişti în structurile de cazare din Romania a scăzut cu 0,4% în luna ianuarie, s-a diminuat şi numărul de nopţi de cazare, cu 2,3% şi, în acelaşi timp, au intrat în ţară cu 1,8% mai puţini vizitatori străini, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS). Comparativ cu luna ianuarie 2013, în ianuarie 2014 s-au înregistrat scăderi şi la plecările în străinătate ale vizitatorilor romani (-0,3%). Sosirile în structurile de primire turistică în luna ianuarie 2014 au însumat 425.500 de persoane, în scădere cu 0,4%. Romanii au reprezentat 78,5% din numărul total de sosiri, pondere apropiată de cea din luna ianuarie 2013.  Cei mai mulţi turişti străini au venit din Europa (81,9%), iar din aceştia 79% au fost din ţările Uniunii Europene. Sosirile în hoteluri deţin în luna ianuarie o pondere de 73,7% din totalul sosirilor în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare. Faţă de luna ianuarie 2013, sosirile în hoteluri în luna ianuarie 2014 sunt în creştere cu 0,4%. Înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică în luna ianuarie 2014 au însumat 840.000, în scădere cu 2,3% faţă de cele din luna ianuarie 2013. Înnoptările turiştilor romani au reprezentat 77,6% din numărul total de înnoptări. Durata medie a şederii în luna ianuarie 2014 a fost de 2 zile la turiştii romani, în timp ce la turiştii străini a fost de 2,1 zile. Gradul de ocupare al structurilor de cazare în ianuarie a fost de 15,7%, în scădere cu 0,8 puncte procentuale faţă de luna ianuarie 2013. Hotelurile au fost ocupate în proporţie de 19,1%, iar pensiunile de 11,8%. În Romania au intrat în ianuarie 453.300 de străini, în scădere cu 1,8 %. Cei mai mulţi dintre aceştia provin din Ungaria (34,9%), Bulgaria (28,5%) şi Germania (7,3%). În ianuarie au plecat în străinătate 876.800 de romani, în scădere cu 0,3 %. Mijloacele de transport rutier au fost cele mai utilizate de romani pentru plecările în străinătate, reprezentand 79,1 % din numărul total de plecări.

Marea Britanie elimină TVA în cazul tranzacţiilor în bitcoin

Marea Britanie va elimina taxa pe valoare adăugată în cazul tranzacţiilor denominate în bitcoin, măsură anunţată la numai cateva zile după ce prăbuşirea Mt Gox, cea mai mare bursă pentru moneda virtuală, a provocat investitorilor pierderi de aproape 500 milioane de dolari, potrivit Financial Times. Decizia autorităţilor fiscale britanice denotă o abordare diferită faţă de poziţiile altor guverne din Vest, care au luat măsuri pentru descurajarea utilizării bitcoin, pe fondul temerilor privind evaziunea fiscală, spălarea de bani şi stabilitatea monedei virtuale, caracterizată de fluctuaţii violente de preţ. Măsura a fost anunţată de reprezentanţii autorităţilor fiscale într-o întalnire cu un patronat din Marea Britanie al firmelor care fac afaceri utilizand bitcoin. Acestora li s-a promis că guvernul nu va mai percepe TVA-ul de 20% pe tranzacţiile în bitcoin. Taxa pe profit va continua să fie aplicată în regim normal. "Dacă ar fi perceput TVA ne-ar fi distrus, nu mai avea rost să intrăm în afacerea aceasta. Este foarte bine că autorităţile britanice văd în bitcoin o tehnologie inovatoare care poate ajuta economia", a declarat un antreprenor britanic care vrea să aducă în ţară o reţea de bancomate bitcoin.

Efectul Crimeea: Rubla s-a depreciat puternic

Banca centrală a Rusiei a urcat dobanda cheie cu 1,5 puncte, la 7%, pentru a asigura stabilitatea financiară, în timp ce rubla s-a depreciat ieri dimineaţă cu 2% faţă de dolar şi a atins minime istorice faţă de un coş de monede de referinţă, iar bursa de la Moscova afişează un declin de peste 9%. Activele financiare din Rusia sunt în scădere puternică după ce, în weekend, preşedintele Vladimir Putin a solicitat şi a primit avizul parlamentului pentru desfăşurarea de trupe în Ucraina în vederea protejării cetăţenilor ruşi şi bazei navale de la Sevastopol, cartierul general al flotei ruse din Marea Neagră, transmite Bloomberg. Forţe pro-ruse au preluat controlul în Peninsula Crimeea, însă nu a fost anunţată încă nicio confruntare. Banca centrală a Rusiei a anunţat, în noaptea de duminică spre luni, ridicarea dobanzii de politică monetară cu 1,5 puncte procentuale, de la 5,5% la 7%, pentru a combate riscurile inflaţioniste şi a consolida stabilitatea financiară, potrivit unui comunicat al instituţiei, care nu a făcut nicio referire la Ucraina. Anterior aceste decizii, dobanda a fost menţinută la 5,5% timp de un an şi patru luni.

Drumul spre cetăţile dacice va fi modernizat

Consiliul Judeţean Hunedoara vrea să contracteze lucrări de modernizarea a drumurilor de acces către cetăţile dacice din Munţii Orăştiei printr-o investiţie estimată la 8,7 milioane euro inclusiv TVA, proiectul vizand integrarea celor şase unităţi în circuitul turistic european. Ansamblul dacic din Munţii Orăştiei cuprinde şase cetăţi (Sarmizegetusa Regia, Costeşti - Cetăţuie, Costeşti - Blidaru, Luncani - Piatra Roşie, Băniţa şi Căpalna) vechi de aproximativ 2.000 de ani şi incluse în patrimoniul UNESCO.  Drumul de acces către acestea se suprapune cu DJ 705A, de la km 0A000 la km 37A409, iar proiectul vizează modernizarea unui tronson de aproximativ 18 kilometri al şoselei, aflat într-o stare tehnică necorespunzătoare. Termenul pentru finalizarea lucrărilor, finanţate prin Programul Operaţional Regional, va fi de trei ani de la data adjudecării contractului. Lucrările vor fi atribuite prin licitaţie deschisă, pentru preţul cel mai scăzut, iar termenul pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare a fost stabilit la 28 aprilie.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.