Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Acţionarul majoritar al Bancpost: pierderi de 40 milioane euro

Ziarul de Vrancea
2 mar 2014 957 vizualizări
Portofoliul de depozite al Eurobank pe piaţa locală a crescut de la 1,74 miliarde de euro la sfarşitul anului 2012 la 1,87 miliarde de euro în decembrie 2013

Eurobank, acţionarul majoritar al Bancpost, a înregistrat anul trecut în Romania o pierdere de 40,2 milioane de euro, după un rezultat negativ de 35,2 milioane de euro în anul anterior, potrivit datelor publicate de grupul elen. Activele băncii elene în Romania se situau la sfarşitul anului trecut la 3,85 miliarde de euro, în scădere cu 6% faţă de 4,09 miliarde de euro în decembrie anul anterior, se arată într-o prezentare a grupului bancar elen. Eurobank înregistra un sold brut al creditelor de 2,71 miliarde de euro în Romania la finele anului, în declin cu 8,3% comparativ cu 2,96 miliarde de euro în decembrie 2012. Banca înregistra credite cu întarzieri la plată mai mari de 90 de zile în valoare de 758 milioane de euro la finele anului 2013. Portofoliul de depozite al Eurobank pe piaţa locală a crescut de la 1,74 miliarde de euro la sfarşitul anului 2012 la 1,87 miliarde de euro în decembrie. Veniturile operaţionale s-au situat la 202,2 milioane de euro, în stagnare faţă de anul anterior. Cheltuielile operaţionale au scăzut cu 11%, de la 144,4 milioane de euro în 2012 la 128,7 milioane de euro anul trecut. De asemenea, Eurobank a amortizat fondul comercial al afacerilor din Romania cu 10 milioane de euro. Reţeaua de unităţi de retail a fost redusă de la 240 de unităţi la sfarşitul anului 2012 la 207 unităţi la finele anului trecut. Eurobank, a treia mare instituţie de credit din Grecia, a raportat o pierdere de 1,15 miliarde de euro pentru anul trecut, faţă de un rezultat negativ de 1,45 miliarde de euro cu un an înainte. Statul elen controlează 95% din acţiunile Eurobank, după ce banca a fost recapitalizată cu resurse de la fonul elen de stabilitate financiară, din cauza pierderilor înregistrate într-un program de ştergere a datoriilor Greciei. Eurobank controlează pe piaţa locală Bancpost, ERB Retail Services IFN, ERB Leasing IFN, Eurobank Finance, Eurobank Securities, Eurobank Property Services, Eliade Tower (55,94%), IMO Property Investments Bucureşti, IMO – II Property Investments, EFG IT Shares Services, EFG Eurolife Asigurări Generale, EFG Eurolife Asigurări de Viaţă, Retail Development (55,94%) şi Seferco Development.

Guvernul bagă bani la CFR Călători

Compania va fi împrumutată de la Trezorerie cu suma de aproape 580 milioane lei

Ministerul Finanţelor va acorda CFR Călători un împrumut din Trezorerie de 579 milioane lei, cu termen de rambursare 27 noiembrie, pentru plata restanţelor la CFR S.A. consemnate la finele anului trecut, operatorii feroviari de transport călători urmand să primească şi carburanţi din rezerva de stat Decizia a fost luată de Guvern prin ordonanţă de urgenţă. Carburanţii vor fi acordaţi în contul compensaţiei serviciilor publice socialepentru transportul public feroviar de călători. În acest sens, vor fi scoase, cu titlu gratuit, din rezerva de stat 32.487 tone carburanţi, respectiv motorină Euro 4 şi Euro 5. Agenţia MEDIAFAX a anunţat, marţi, prezentand ultima scrisoare de intenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional, că Executivul îşi asumă includerea în ţinta de deficit pentru primul trimestru a unui împrumut din Trezorerie pentru CFR Călători, pentru reducerea arieratelor. Acest împrumut urmează să fie înregistrat drept cheltuială bugetară, la prima rectificare a bugetului pe acest an. În acelaşi document se arată că datoriile companiilor feroviare către furnizorii de electricitate şi cele ale CNADNR vor fi plătite parţial, respectiv integral din buget, iar alte companii vor fi trecute în insolvenţă "sau lichidare", pe această listă fiind deja incluse Intervenţii Feroviare, Romavia şi Servicii Energetice Oltenia.

Taxa auto va fi restituită în rate

Sumele care trebuie restituite de stat, conform hotărarilor judecătoreşti, reprezentand taxa auto, dobanda aferentă, cheltuielile de judecată şi alte sume, devenite executorii pană la 31 decembrie 2015, vor fi plătite doar într-un interval de cinci ani, cu plata anuală a numai 20% din valoare. Modalitatea de plată a fost stabilită de Guvern prin ordonanţă de urgenţă. "Plata sumelor prevăzute prin hotărari judecătoreşti avand ca obiect restituirea taxei pe poluare pentru autovehicule şi a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, dobanzile calculate pană la data plăţii integrale şi cheltuielile de judecată, precum şi alte sume stablite de instanţele judecătoreşti, devenite executorii pană la data de 31 decembrie 2015, se va realiza pe parcursu a 5 ani calendaristici, prin plata în fie care an a 20% din valoarea acestora", este decizia Guvernului. În cursul acestui termen, orice procedură de executare silită se suspendă de drept. Sumele de plată vor fi actualizate cu inflaţia, iar graficul de plată a tranşelor anuale va fi stabilit de autorităţi. Aceeaşi procedură va fi aplicată şi pentru plata restanţelor reprezentand titluri executorii deja emise şi pentru care nu a început încă executarea silită. Taxa auto instituită de Guvernul Romaniei în ianuarie 2012 contravine Articolului 110 al Tratatului de Funcţionare al Uniunii Europene, a stabilit Curtea de Justiţie a UE, la întrebările preliminare a două instanţe romaneşti. Taxa de primă înmatriculare a fost introdusă de Guvern în luna aprilie 2008, fiind calculată în funcţie de datele tehnice ale fiecărei maşini în parte. În ianuarie 2012 a intrat în vigoare o nouă taxă auto, înlocuind OUG nr. 50/2008 cu Legea nr.9/2012, care avea ca scop să facă taxa pe poluare conformă cu Articolul 110 din TFUE. De la 15 martie 2013, Guvernul a înlocuit taxa auto cu timbrul de mediu, iar noua formulă de calcul a condus la o creştere în medie de circa 10% a sumei de plată pentru maşinile Euro 4 şi Euro 3 şi o scădere cuprinsă între 60% şi 90% pentru maşinile Euro 2, Euro 1 şi non-euro, pe principiul că maşinile vechi au o durată scurtă de funcţionare şi, deci, vor polua pentru un interval mai mic.

Adio promoţii cumperi două şi plăteşti una la alcool şi ţigări

Comercianţii nu vor mai putea oferi gratuit potenţialilor clienţi tutun şi alcool la vanzarea sau prezentarea unei oferte de vanzare a unui asemenea produs, Guvernul hotărand să oprească această practică, denumită "vanzare cu prime", pentru încasări mai mari Decizia a fost luată de Guvern printr-o ordonanţă de urgenţă care modifică actualul Cod Fiscal. Ordonanţa prevede că, prin derogare de la prevederile Ordonanţei privind comercializarea produselor, vanzările cu prime către consumator nu se aplică pentru produsele accizabile supuse regimului de marcare prin timbre sau banderole prevăzute la articolul 206, alineat 61, din Codul Fiscal. Produsele menţionate la acest articol sunt băuturile fermentate, altele decat bere şi vinuri, produse intermediare şi alcool etilic, şi tutunul prelucrat. Motivaţia Guvernului este că această practică comercială, sub forma vanzărilor cu prime, conduce la diminuarea veniturilor bugetare în cazul anumitor produse accizabile. Legislaţia în vigoare defineşte vanzarea cu prime drept acea practică comercială prin care, la vanzarea sau oferta de vanzare de produse/servicii, se oferă consumatorului cu titlu gratuit, imediat sau la un anumit termen, prime sub forma unor produse/servicii. În opinia Executivului, acest tip de vanzări sunt atractive pentru consumatori, reprezentand o invitaţie deschisă la fumat, în cazul produselor din tutun. Pentru a revolva problema, Guvernul a decis să intervină în comerţ şi să restricţioneze această practică, prin modificarea Codului Fiscal.

Avertisment pentru investitori

Investitorii ar trebui să evite să-şi asume riscuri semnificative săptămana următoare, în contextul crizei din Ucraina, au avertizat analişti ai băncii americane Bank of New York Mellon (BNY Mellon). Pieţele financiare au ignorat în mare măsură situaţia din Ucraina pană în prezent, cu excepţia unei scăderi de amploare redusă pe piaţa americană în ultima parte a şedinţei de vineri, potirivt CNBC. Acţiuni ale Rusiei au contribuit la "trei episoade majore de aversiune faţă de risc" în ultimii 35 de ani, potrivit BNY Mellon. "Prudenţa sugerează că o atitudine de evitare a riscului ar putea fi adecvată la deschiderea şedinţei bursiere de săptămana următoare", au scris într-o notă către clienţi analiştii băncii. Criza din Ucraina a escaladat semnificativ sambătă, cand preşedintele rus Vladimir Putin a cerut şi primit rapid acordul parlamentului pentru trimiterea de trupe în Ucraina. Guvernul ucrainean a decis mobilizarea generală a trupelor şi rezerviştilor, în contextul operaţiunilor desfăşurate de trupele militare ruse prezente în peninsula Crimea, şi a cerut ajutorul comunităţii internaţionale. Între 6.000 şi 15.000 de militari ruşi sunt în regiunea Crimeea, afirmă surse din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării. Nu se ştie clar dacă este vorba de militari din bazele Flotei ruse de la Marea Neagră, staţionată în Portul Sevastopol, sau dacă Rusia a trimis trupe suplimentare. În plus, potrivit unor surse din cadrul armatei ucrainene, două nave militare ruse sunt staţionate în largul Peninsulei Crimeea.

Nu declari emailul la Fisc vei fi amendat

Toţi contribuabilii din Grecia trebuie să transmită pană în luna mai o adresă validă de email Ministerului de Finanţe, care va fi utilizată pentru transmiterea de notificări, urmand ca cei care nu respectă cererea să fi amendaţi cu cel puţin 100 de euro. Ministerul de Finanţe va lansa în luna mai un nou serviciu de informare a cetăţenilor prin intermediul emailului, parte a unei campanii îndelungate a statului elen de combatere a evaziunii. Cerinţa autorităţilor elene îi vizează pe toţi plătitorii de taxe, inclusiv bătranii, care s-ar putea să nu ştie să utilizeze sau să nu aibă acces la un computer, precum şi contribuabili fără conexiune la internet sau care locuiesc în zone rurale ori izolate, potrivit portalului elen GreekReporter. Ministerul va utiliza noul serviciu pentru a informa cetăţenii despre toate problemele legate de plata taxelor, precum amenzi, taxe suplimentare, datorii şi altele. Oficialii eleni speră ca noul program să ajute la optimizarea plăţii taxelor, limitarea birocraţiei, combaterea evaziunii şi să rezolve problema notificărilor netransmise la timp. Evaziunea fiscală, foarte ridicată în Grecia, este considerată o posibilă sursă de venituri suplimentare pentru stat, în contextul dificultăţilor economice prin care trece ţara de mai mulţi ani.

Apple va lucra cu Ferrari şi Volvo

Apple urmează să anunţe săptămana următoare că Ferrari şi Volvo se vor alătura unui grup de producători auto cu care lucrează pentru dezvoltarea unui sistem de operare care să fie insatalat la bordul autoturismelor, au declarat surse apropiate situaţiei pentru Wall Street Journal. Producătorul iPhone şi iPad are deja sprijinul General Motors, Honda şi BMW. Anunţul Apple ar trebui să coincidă cu deschiderea salonului auto de la Geneva, folosit în dese randuri de industria auto pentru prezentarea unor maşini în fază de concept şi altor tehnologii noi. Autoturismul a devenit noul camp de luptă pentru companiile din IT, întrucat maşina are un potenţial foarte ridicat, putand oferi servicii de divertisment şi informaţie prin conexiunea la internet a pasagerilor. Google, rivalul Apple, lucrează cu Audi şi Volkswagen la un sistem care să fie instalat la bordul maşinilor. În iunie, Apple a anunţat "iOS in the Car", care permite conectarea sistemului electronic al maşinii cu iPhone şi utilizarea astfel a unor servicii, precum hărţi şi informaţii despre trafic.

Compania lui Buffett a raportat profit record

Conglomeratul Berkshire Hathaway, condus Warren Buffett încă din 1965, a obţinut profit record anul trecut, de 19,48 miliarde de dolari, iar miliardarul a semnalat că vizează noi achiziţii semnificative pentru extinderea afacerilor. Caştigul Berkshire a crescut cu 31% faţă de precedentul caştig record de 14,8 miliarde de dolari înregistrat în 2012. Evoluţia rezultatului Berkshire a fost susţinută de îmbunătăţirea situaţiei economice din SUA, potrivit Reuters. "Pentru America urmează o perioadă şi mai bună. Charlie şi cu mine am considerat întotdeauna că o «miză» pe prosperitatea constant în creştere a SUA este o investiţie aproape sigură. Deşi investim şi în străinătate, cele mai multe oportunităţi sunt în America", a declarat Buffett, referindu-se la vicepreşedintele, în varstă de 90 de ani, al Berkshire, Charlie Munger. Buffett, în varstă de 83 de ani, conduce începand din 1965 Berkshire, care a ajuns să încorporeze peste 80 de afaceri în domenii precum asigurări, căi ferate, companii de utilităţi şi îngehţată. Berkshire deţine şi investiţii în acţiuni de peste 117,5 miliarde de dolari.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.