Economic

Plăţile în numerar pentru autovehicule, limitate la 10.000 lei

Ziarul de Vrancea
28 feb 2014 999 vizualizări
Aşa prevede un proiect al Ministerului de Finanţe. De asemenea, plăţile pentru imobile în numerar vor fi limitate la 50.000 lei

Ministerul Finanţelor ia în calcul posibilitatea impunerii unui plafon la tranzacţiile cu imobile şi autovehicule plătite în numerar, de 10.000 lei, ca în cazul tranzacţiilor între persoane fizice, sau mai ridicat, de 50.000 de lei pentru bunuri imobile, potrivit secretarului de stat Dan Manolescu. Ministerul Finanţelor a elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care Guvernul vrea să interzică plata în numerar pentru cumpărările de terenuri, case şi maşini, indiferent de valoarea acestora, atat cumpărătorul, cat şi vanzătorul riscand o amendă de 20% din valoarea tranzacţiei. Această prevedere este valabilă atat pentru firme, cat şi pentru populaţie şi cuprinde toate tipurile de imobil, precum şi orice fel de autovehicul, indiferent dacă este la prima vanzare sau second-hand. "A fost o propunere ca în zona tranzacţii imobile şi cu autovehicule să existe totuşi un plafon, poate cel de 10.000 de lei care există în general pentru tranzacţii între persoane fizice sau poate chiar mai mari, pentru că sunt anumite tipuri de bunuri care au valoare mai mare şi ar trebui să fie un plafon extins poate la 50.000 pentru bunuri imobile, nivel peste care tranzacţiile să se facă totuşi prin instrumente de plată fără numerar", a declarat joi Manolescu, la finalul unei dezbateri organizată la Ministerul Fianţelor Publice despre proiectul care vizează plafonarea plăţilor în numerar şi reducerea comisioanelor interbancare la plata cu cardul la comercianţi. El a arătat că la acest tip de tranzacţii pot exista probleme şi un astfel de plafon ar rezolva unele inconvenienţe care pot apărea în cazul unor tranzacţii efectuate în zona rurală. "Să nu uităm că un plafon de 50.000 de lei acoperă valoarea a multor hectare de teren în zona rurală", a precizat Manolescu. Recent, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a comentat despre aplicarea acestei măsuri spunand că limitarea plăţilor în numerar, mai ales la tranzacţii cu terenuri, aminteşte de dictonul "drumul spre iad e pavat cu bune intenţii". "Drumul spre iad este pavat cu intenţii bune. Nu cunosc ţări în lume unde să nu se mai facă plăţi cash, deşi problema economiei gri şi a spălării banilor apare în multe state (...) Am văzut că se penalizează cumpărarea de teren cu numerar. Să-mi spună cum reuşim să aducem un biet bătran cu 2.000 de metri pătraţi să-l aducem la bancă, să-i facem cont, să parcurgă toate procedurile de cunoaştere a clientului", a spus Isărescu. El a arătat că, oricum, procedura de vanzare a terenului presupune o birocraţie ridicată, cu drumuri la primărie, la notar şi este în sine un efort, mai ales pentru deţinătorii de pămant în varstă. "Nici nu ştiţi cate formalităţi sunt pentru cumpărarea unui teren, sau cei care au elaborat legea nu ştiu. şi apoi ne minunăm că avem zone în paragină", a completat Isărescu.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.