Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Condiţiile lui Băsescu: Fără acciză la carburanţi şi "electorată"

Ziarul de Vrancea
26 feb 2014 838 vizualizări
Preşedintele a spus că semnează scrisoare cu FMI doar dacă se renunţă la introducerea taxei pe carburanţi şi la facilităţile acordate persoanelor cu datorii la bănci

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, că va da mandat pentru semnarea scrisorii cu FMI ministrului Finanţelor, Victor Ponta, şi guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, condiţionand ca în document să nu apară acciza pe combustibil şi celebra "electorată". "Din punctul meu de vedere, scrisoarea poate fi semnată. Voi da mandat de semnare de către ministrul de Finanţe, actualmente Victor Viorel Ponta, şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, cu două condiţii", a anunţat preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului a arătat că în scrisoare nu poate să apară creşterea taxei pe combustibil, motorină şi benzină, aşa cum doreşte premierul. El a adăugat că a doua condiţie este ca în scrisoare să nu apară "celebra electorată". "Voi semna scrisoarea şi o voi semna imediat ce trece prin Guvern, sper că astăzi", a mai precizat preşedintele, menţionand că semnarea interimatelor miniştrilor şi scrisoarea către FMI, dacă se fac astăzi, sunt semnale de oarecare stabilitate a Romaniei. Traian Băsescu a ţinut să precizeze că această condiţie ca taxa pe combustibil să nu apară în scrisoarea cu Fondul Monetar Internaţional nu o pune "de dragul de a o pune". "Aşa cum am spus, primul-ministru este profund corupt, prin traficul de influenţă pe care îl fac asupra lui baronii locali, iar el nu are nevoie de aceşti bani pentru închiderea corectă a bugetului, în schimb are nevoie pentru a umple buzunarele baronilor locali de la nivel judeţean", a arătat preşedintele Traian Băsescu.  Şeful statului a menţionat că nu va fi "partenerul lui Victor Ponta la un act imoral şi un act de corupţie, instituţionalizată ce-i drept".  "La Victor Ponta, corupţia este parte a funcţionării instituţionale", a mai acuzat Băsescu.  Despre a doua condiţie, şi anume ca în scrisoarea cu FMI să nu apară "electorata", Traian Băsescu a spus că, deşi a avut asistenţa BNR pentru a lansa acest proiect, acesta este "destinat să îi înşele pe romani".  Şeful statului a arătat că romanii vor plăti de fapt mai mult, pentru că se prelungeşte perioada de rambursare a creditului şi implicit costul creditului şi dobanzile plătite. "Este o măsură profund inechitabilă", a spus Băsescu, precizand că, spre surprinderea sa, între timp şi BNR a făcut analizele pe care el le-a făcut încă din prima clipă, şi, după ce a fost un promotor al proiectului Guvernului, inclusiv în discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional, marţi a prezentat o analiză care spune că romanii vor fi păgubiţi de un astfel de program.

Pe piaţa de celule stem se învart 15 milioane de euro

6% dintre familii din Romania apelează la acest serviciu

Ponderea familiilor din Romania care apelează la recoltarea de celule stem la naştere a urcat anul trecut la 6%, de la 5% în 2012, valoarea acestei pieţe fiind estimată la 15 milioane euro, potrivit Asociaţiei Romane a Băncilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS), care estimează creştere în acest an. "Deşi rata natalităţii în Romania se află pe o pantă descendentă, în 2013 înregistrandu-se mai puţine naşteri decat în 2012, numărul familiilor care au decis să apeleze la serviciile băncilor membre ARBACS a crescut cu aproximativ un punct procentual, de la 5% în 2012 la 6% în 2013. Numeroasele campanii de informare desfăşurate de membrii ARBACS, care au avut ca scop creşterea informării şi accesibilităţii familiilor din Romania la acest serviciu medical, au făcut ca recoltarea de celule stem la naştere să devină un procedeu cunoscut şi corect evaluat de către părinţi", a declarat preşedintele asociaţiei, Bogdan Ivănescu. Anul trecut, numărul de naşteri la nivel naţional a înregistrat o uşoară scădere. Astfel, în perioada ianuarie-septembrie a anului trecut în Romania s-au născut aproximativ 145.000 copii, cu 4% mai puţini decat în aceeaşi perioadă a anului 2012. Una dintre principalele dificultăţi cu care s-au confruntat companiile care activează pe piaţa de celule stem din Romania a constituit-o, pană acum doi ani, lipsa unei dovezi palpabile a utilităţii celulelor stem. "Unii părinţi obişnuiau să îşi manifeste scepticismul faţă de acest serviciu medical. Cu toate acestea, transplanturile cu celule stem recoltate la naştere, realizate pe parcursul anului 2013, cu probe eliberate de către băncile membre ARBACS, au adus încredere şi în randul părinţilor romani cu privire la importanţa acestei proceduri medicale complexe şi au stabilizat întreaga piaţă din Romania. O altă provocare cu care ne-am întalnit în activitatea noastră a reprezentat-o concurenţa neloială din partea multor jucători, care tind să informeze eronat femeile însărcinate şi/sau personalul medical", a arătat preşedintele asociaţiei. ARBACS este o asociaţie înfiinţată în anul 2012 de trei companii de profil: Biogenis, Cord Blood Center Medical şi Stem SURE, care deţin cumulat circa 70% din piaţa de celule stem din Romania, această cotă fiind estimată să crească la 75% în acest an. Sangele cordonului ombilical conţine celule stem unice, care pot fi recoltate imediat după naştere. În ultimii 25 de ani, acest tip de celule a fost folosit în peste 30.000 de transplaturi în intreaga lume, contribuind la tratarea a aproximativ 80 de boli, întalnite atat în cazul adulţilor, cat şi în cel al copiilor, potrivit ARBACS.

Paradoxul preţului la energie

Preţul energiei la consumatori creşte din ce în ce mai mult, deşi costurile de producţie au scăzut în ultimii ani, ceea ce preprezintă o anomalie, a declarat miercuri directorul general al Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel. "Este o anomalie că la consumatori preţul a tot crescut, dar preţul de vanzare al producătorului a scăzut. În ultimii 6-7 ani costurile au scăzut", a afirmat Ciurel la ZF Power Summit. El a adăugat că în ultimii şase ani Complexul Energetic Oltenia a investit un miliard de euro în lucrări de mediu, cea mai mare parte a fondurilor provenind din credite bancare. "Există potenţial să mai existăm 10 ani ca să putem plăti băncile înapoi. Dar dacă legislativ nu se iau măsurile ca zona cărbunelui să fie predictibilă pentru finanţatori, va fi extrem de greu de supravieţuit pe termen mediu şi lung", a spus Ciurel. Compania a fost înfiinţată în 2012 prin fuziunea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia cu complexurile energetice Turceni, Rovinari şi Craiova. Complexul Energetic Oltenia are 13 grupuri energetice, care cumulează o capacitate instalată de 3.900 MW. Complexul energetic poate produce anual peste 34 milioane tone lignit din 15 perimetre miniere de suprafaţă şi trei perimetre subterane. Statul deţine, prin Departamentul pentru Energie, 77% din acţiunile Complexului Energetic Oltenia, iar Fondul Proprietatea are o participaţie de 21,5%.

ING: Un guvern condus de PSD, predispus la experimente fiscale

Un guvern condus de PSD ar fi mai predispus la experimente fiscale, precum proiectul privind restructurarea creditelor populaţiei ("electorata"), în timp ce riscurile de încetare a acordului cu FMI şi UE sunt tot mai mari, avertizează analiştii ING Bank, după ruperea USL. Alianţa neobişnuită între liberali şi socialişti nu era destinată să reziste, însă destrămarea unei majorităţi parlamentare de 74% va conduce la creşterea incertitudinilor politice dincolo de viitorul apropiat, se arată într-o analiză a băncii. "Mai mult, un guvern condus de socialişti ar putea fi mai predispus spre experimente fiscale (precum creditul fiscal acordat persoanelor îndatorate care au venituri sub medie), mai ales în condiţiile în care riscurile unei încetări a acordului de finanţare cu FMI/Comisia Europeană/Banca Mondială par tot mai ridicate", notează ING. Analiştii amintesc de reintrarea în insolvenţă a Hidroelectrica, situaţie care face aproape sigură ratarea de către executiv a listării companiei pană la termenul convenit cu FMI, respectiv 30 iunie. Prin schema fiscală pentru restructurarea creditelor populaţiei, Guvernul vrea să stimuleze consumul printr-un credit fiscal, sub forma unei reduceri acordate la plata impozitelor, pentru persoanele cu venituri sub salariul mediu net, de 1.610 lei, care obţin de la bancă restructurarea creditelor. PNL a anunţat marţi că renunţă la funcţiile din Guvern şi trece în opoziţie, în contextul crizei politice care durează de mai multe săptămani. "Deşi un asemenea anunţ era în mare măsură aşteptat după ce cu o zi în urmă s-a proclamat eşecul negocierilor dintre cele două părţi, faptul că ştirea a fost preluată de agenţiile media internaţionale ar putea încă să conducă la un episod de depreciere pentru leu", se arată în analiza băncii. Riscurile unei astfel de evoluţii sunt limitate de posibilitatea instalării rapide a unui nou guvern, în timp ce "temerile legate de potenţiale intervenţii oficiale vor tempera probabil presiunea de depreciere", afirmă analiştii.

Naşul lui Fenechiu a ieşit din Arestul Poliţiei

Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Dan Radu Ruşanu, naşul lui Relu Fenechiu, a ieşit, ierii, din Arestul central al Poliţiei Capitalei, după ce i-a expirat mandatul de reţinere emis marţi de procurorii anticorupţie. Dan Radu Ruşanu a părăsit Arestul Poliţiei Capitalei în jurul orei 13.30, la aproximativ jumătate de oră după expirarea mandatului de reţinere. Preşedintele ASF nu a făcut nicio declaraţie şi a plecat cu o maşină de culoare neagră, care îl aştepta aproape de ieşirea din Arest. Propunerea de arestare preventivă a lui Dan Radu Ruşanu, formulată de procurorii anticorupţie, a fost respinsă, în noaptea de marţi spre miercuri, de Tribunalul Bucureşti. Decizia nu este definitivă, putand fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti. Preşedintele ASF, Dan Radu Ruşanu, a fost reţinut, marţi, în dosarul "Carpatica", după ce procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au extins urmărirea penală în cazul său, pentru favorizare a infractorului şi influenţare a declaraţiilor. Săptămana trecută, procurorii DNA au început urmărirea penală a lui Dan Radu Ruşanu, în acest dosar, pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la abuz în serviciu, fiind suspectat că a întocmit şi a avizat proiectul OUG privind ASF şi ar fi acceptat "protejarea frauduloasă" a intereselor SC Carpatica.

Statul vrea 400 milioane euro din vanzarea Electrica SA

Statul vrea să obţină peste 400 milioane euro din vanzarea a 51% din Electrica, dar preţul depinde şi de condiţiile de pe piaţă, privind inclusiv riscurile, ruperea USL aducand noi riscuri pentru Romania, potrivit lui Gabriel Dumitraşcu, şeful direcţiei Privatizare din Departamentul pentru Energie. "Cel mai important ingredient este încrederea, nu neapărat în acea companie, ci în mediul în care ea operează. Începand de ieri s-au dezvoltat noi riscuri legate de Romania", a afirmat Dumitraşcu. Conform acordului dintre Guvern şi Fondul Monetar Internaţional, Electrica SA va fi privatizată în luna iunie. Compania are activităţi de distribuţie a energiei şi este controlată de Departamentul pentru Energie.

Vodafone se extinde în franciză

Vodafone Romania caută parteneri cu un capital de pornire de peste 10.000 de euro pentru a-şi extinde reţeaua de magazine în franciză de la 19 la 50 unităţi în următoarele două luni, proces care va continua pană la finele anului, a anunţat ieri operatorul de telefonie mobilă. În prezent, Vodafone are 19 magazine în franciză în Bucureşti, Iaşi, Cluj, Arad, Fălticeni, Piatra Neamţ, Mediaş, Sighişoara, Bistriţa, Vişeul de Sus, Zalău, Uricani, Comarnic, Caracal, Mizil şi Targu Mureş. "Numărul acestora va ajunge la 50, în următoarele două luni, şi va continua să crească pe parcursul întregului an", se arată într-un comunicat al Vodafone. Potrivit operatorului, magazinele din acest sistem au aceleaşi standarde de imagine şi calitate a serviciilor ca şi magazinele Vodafone. Partenerii au avea acces la know-how-ul, sistemele şi aplicaţiile Vodafone, precum şi la programele de pregătire pentru personalul de vanzări. "Prin acest program oferim partenerilor de franciză un business la cheie sub brandul Vodafone. (...) Ne dorim să construim acest model de business alături de antreprenori locali cu (...) experienţă în domeniu, orientaţi spre rezultate, care au calităţi demonstrate de conducere", a declarat directorul de vanzări indirecte al Vodafone Romania, Alexandru Baloi.


Oficialii Alro critică guvernul

Preţul plătit de Alro Slatina pentru electricitate este foarte ridicat, iar măsurile vizate de Guvern cu scopul de a reduce această povară pentru consumatorii industriali au fost ineficiente pană în prezent, a declarat Marian Năstase, preşedintele CA al producătorului de aluminiu."Amanarea certificatelor verzi nu a avut efect asupra reducerii facturilor pentru că au fost puşi în funcţiune anul trecut 1.000 MW în fotovoltaic. Piaţa e inundată de certificate verzi. Sperăm să nu vină prea tarziu propunerea ministrului Niţă (ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, n.r.) de a reduce cu 85% costul certificatelor verzi pentru consumatorii industriali", a declarat Năstase la ZF Power Summit. El a adăugat că Alro plăteşte un preţ mediu de 80 dolari pe MWh de electricitate, în timp ce în Germania preţul mediu este de 46,6 dolari, în SUA-36,7 dolari, iar în Franţa-59,6 dolari. Consumatorii industriali de electricitate critică de mai mult timp sprijinul pe care Guvernul îl acordă producţiei de energie din surse regenerabile, afirmand că preţul prea mare al energiei ar putea determina unele companii să mute fabricile în alte ţări.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.