Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Praktiker Romania, preluat de un om de afaceri turc

Ziarul de Vrancea
25 feb 2014 1662 vizualizări
Omer Susli este activ în domeniul construcţiilor şi a fost preşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci din Romania

Grupul german Praktiker a vandut operaţiunile din Romania, unde deţine 27 de magazine şi a înregistrat vanzări de 142 de milioane de euro în anul 2012, omului de afaceri turc Omer Susli, activ în domeniul construcţiilor, potrivit unor surse din piaţa de bricolaj. Anunţul oficial urmează să fie făcut în curand. Omul de afaceri, fost preşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci din Romania (TIAD), este acţionar la o firmă de distribuţie de materiale de construcţii, iar tranzacţia s-ar fi încheiat luni şi dă dreptul noului proprietar să utilizeze brandul Parktiker. În urmă cu o săptămană grupul german a vandut şi operaţiunile din Ucraina, unde avea patru magazine. Grupul german s-a confruntat în ultimii ani cu dificultăţi, astfel că la finele anului 2011 a anunţat că va închide magazine în Germania, că renunţă la piaţa din Albania şi că are în vedere evaluarea operaţiunilor internaţionale. În 2012, compania austriacă de inverstiţii Maseltov, cel mai mare acţionar al grupului german Praktiker, a comunicat că vrea ca retailerul de bricolaj să se retragă din Europa de Est. Ulterior, reprezentanţii Praktiker au susţinut că retailerul nu are în plan să renunţe la filiale importante, precum cea din Romania.

Anul trecut, Praktiker AG, compania-mamă a grupului german, a intrat în insolvenţă. Afacerile compa¬niei de bricolaj, liderul pieţei pană în 2009 (258 milioane de euro cifră de afaceri), s-au redus în 2012 la jumătate faţă de maximul atins în 2008 (306 milioane de euro), în timp ce pierderile cumulate în ultimii patru ani s-au ridicat la 48 de milioane de euro. Praktiker are în Romania o reţea de magazine cu 27 de magazine, a doua ca mărime, cu o suprafaţă de vanzare de 184.300 de metri pătraţi, potrivit raportului finan¬ciar pentru anul 2012. Cele mai multe magazine au fost deschise între 2005 şi 2008, perioada de boom imobiliar. Spaţiile în care funcţionează magazinele Praktiker sunt închiriate. Ziarul Financiar a scris în octombrie că repre¬zent¬an¬ţii Praktiker au apelat la Casa de In¬sol¬venţă Transil¬vania pentru servicii de restructurare financiară în afara insol¬venţei, evitand astfel o procedură care în cele mai multe cazuri lezează ima¬ginea companiilor şi afectează relaţiile cu partenerii. Potrivit datelor ZF din piaţa imo¬biliară, Praktiker are semnate chirii cu¬prin¬se între 7 şi 9 euro/metrul pătrat lunar, astfel că în fiecare an compania plă¬teşte chirii cuprinse între 15 şi 20 de mi¬lioane de euro pentru spaţiile ocu¬pate. Praktiker concurează pe piaţa romanească cu retaileri precum Ambient, bauMax, Dedeman, Hornbach, Mr. Bricolage, OBI, Kingfisher şi Leroy Merlin.

Preşedintele ASF Dan Radu Ruşanu a fost reţinut

El este acuzat de favorizare a infractorului şi influenţare a declaraţiilor, în dosarul "Carpatica"

Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Dan Radu Ruşanu, a fost reţinut, ieri, pentru favorizare a infractorului şi influenţare a declaraţiilor, în dosarul "Carpatica", procurorii DNA urmand să ceară Tribunalului Bucureşti arestarea lui preventivă pentru 30 de zile. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au extins urmărirea penală în cazul lui Dan Radu Ruşanu, președintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), pentru favorizare a infractorului şi influenţare a declaraţiilor. Săptămana trecută, procurorii DNA au început urmărirea penală a lui Dan Radu Ruşanu, în dosarul "Carpatica", pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la abuz în serviciu, fiind suspectat că a întocmit şi a avizat proiectul OUG privind ASF şi ar fi acceptat "protejarea frauduloasă" a intereselor SC Carpatica. "Din ordonanţa de extindere a urmăririi penale a rezultat că există date şi indicii rezonabile conform cărora, pentru perpetuarea situaţiei de favorizare a SC Carpatica Asig SA şi urmărind impunerea în cadrul consiliului ASF a anumitor persoane, dar şi întărirea propriei puteri decizionale, Ruşanu Radu Dan a efectuat demersuri pentru adoptarea unei ordonanţe de urgenţă de către Guvernul Romaniei, care să dea caracter normativ şi obligatoriu intereselor sale personale şi de grup", se arată într-un comunicat de presă de marţi al DNA. Potrivit probelor administrate pană în prezent, Radu Dan Ruşanu ar fi întocmit, în fapt, proiectul ordonanţei de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG 93/2013 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea ASF, precum şi pentru modificarea Legii 136/1995 privind asigurările şi reasigurările în Romania şi ar fi avizat, în calitate de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, proiectul de lege, care a fost ulterior adoptat în şedinţa de guvern din 16 octombrie 2013 şi publicat în Monitorul Oficial din 18 octombrie 2013. "Pentru atingerea intereselor personale, Ruşanu Radu Dan, în complicitate cu iniţiatorul de drept al proiectului de lege, s-a prevalat de angajamentele legislative şi instituţionale pe care Autoritatea de Supraveghere Financiară şi le-a asumat cu Fondul Monetar Internaţional şi cu reprezentanţii Comisiei Europene, pentru introducerea unor modificări în proiectul de ordonanţă de urgenţă, care au constat în interpretarea subiectivă şi părtinitoare privind cerinţele legate de calificările profesionale minime pe care trebuiau să le aibă membrii Consiliului A.S.F", susţin procurorii.

PwC: Romania nu va fi un "El Dorado" al gazelor

Romania nu va deveni un "El Dorado" al energiei, chiar dacă va produce gaze de şist şi gaze naturale din Marea Neagră, pentru că în acelaşi timp scad rezervele convenţionale, a declarat ieri Vasile Iuga, managing parter PwC. "Nici gazele de şist şi nici gazele din Marea Neagră nu vor schimba balanţa resurselor naturale. Nu vom deveni un El Dorado", a afirmat reprezentantul companiei de audit şi consultanţă la ZF Power Summit. OMV Petrom şi ExxonMobil au descoperit în 2012 un zăcămant de gaze în Marea Neagră, dar exploatarea nu este estimată să înceapă mai devereme de sfarşitul acestui deceniu. Iuga a adăugat că ponderea importurilor va creşte pană în 2018-2020, cand este pregonozată începerea producţiei în Marea Neagră. "Înainte de a ne fi mai bine s-ar putea să ne fie mai greu. (...) Trebuie să investim 3-4 miliarde euro pe an. De aceea este nevoie de o strategie energetică şi de implicarea sectorului de stat în această strategie", a mai spus Iuga. Guvernul speră să reuşească să elaboreze o nouă strategie energetică în acest an, întrucat precedenta, din 2007, este depăşită.

Scandalul din jurul Astra Asigurări se mută în instanţă

Astra Asigurări, acţionarii şi conducerea societăţii au contestat în instanţă decizia ASF prin care instituţia a deschis procedura de redresare financiară prin administrare specială a asigurătorului, a suspendat acţionarii şi conducerea şi a numit KPMG Advisory ca adminstrator special. Dosarul a fost înregistrat vineri, 21 februarie, la Curtea de Apel Bucureşti. Decizia Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a fost anunţată şi publicată marţi, 18 febraurie, în Monitorul Oficial. În dosar au calitatea de reclamant Astra Asigurări, Dan Grigore Adamescu, Bogdan Alexander Adamescu, Iulius Alin Bucşa, Marius Cătălin Chiriac, Nicoleta Dinu, Liviu Andrei Stoicescu, Eleonora Camelia Udrescu, Sorin Petre Nae, Alina Gabriela Matei, Filip Stavrositu, Irinel Dinu, Dragoş Catană, The Nova Group Investments Romania şi Epsilon Estate Provider. Prin decizia adoptată, ASF a suspendat atribuţiile legale ale acţionarilor semnificativi şi ale persoanelor semnificative ale societăţii de asigurare/reasigurare care se transferă administratorului special pe toată perioada administrării speciale precum şi drepturile de vot în privinţa numirii şi revocării membrilor Consiliului de supraveghere ai societăţii, dreptul la dividende al acţionarilor, activitatea, precum şi dreptul la remuneraţie al membrilor consiliului de supraveghere. Suspendarea operează şi îşi produce efectele pe toată durata procedurii de redresare financiară prin administrare specială. "Administratorul special preia integral atribuţiiie persoanelor semnificative ale societăţii de asigurare supuse procedurii de redresare financiară prin administrare specială, aşa cum acestea rezultă potrivit legii şi actelor constitutive ale societăţii de asigurare", se arată în decizia adoptată marţi de ASF.

Creditul pentru firme şi populaţie rămane îngheţat

Soldul creditului neguvernamental a crescut în ianuarie cu 0,1% (-0,7% în termeni reali) faţă de luna anterioară, la 218,71 miliarde lei, pe fondul avansului înregistrat de creditul în lei, cu 0,7%, în timp ce împrumutul în valută exprimat în lei s-a redus cu 0,3%, potrivit datelor BNR. "Soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a crescut în luna ianuarie 2014 cu 0,1% (-0,7% în termeni reali) faţă de luna decembrie 2013, pană la nivelul de 218714,5 milioane lei. Creditul în lei a crescut cu 0,7% (-0,2% în termeni reali), în timp ce creditul în valută exprimat în lei s-a diminuat cu 0,3% (exprimat în euro, creditul în valută a scăzut cu 0,5%)", se arată în datele publicate marţi de Banca Naţională a Romaniei. Comparativ cu prima lună din anul trecut, creditul pentru firme şi populaţie a scăzut însă cu 2,1% (3,1% în termeni reali), influenţat de reducerea componentei în valută exprimată în lei cu 4,3% (exprimat în euro cu 6,8%), în timp ce componenta în lei s-a apreciat cu 1,6%. Creditul guvernamental s-a majorat în ianuarie cu 3,4% faţă de decembrie, la 83 miliarde lei, şi cu 8,2% comparativ cu 31 ianuarie 2013. Depozitele firmelor şi populaţiei s-au diminuat cu 0,2% în ianuarie, la 215,126 miliarde lei. Economiile în lei ale gospodăriilor populaţiei au crescut cu 2,3%, la 81,94 miliarde lei. Faţă de finele lunii ianuarie a anului trecut, avansul înregistrat a fost de 9,3% (8,1% în termeni reali). "Depozitele în lei ale persoanelor juridice (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare) s-au diminuat cu 5,3%, pană la 58698,7 milioane lei. La 31 ianuarie 2014, depozitele în lei ale persoanelor juridice au crescut cu 20,3% (19,% în termeni reali) faţă de 31 ianuarie 2013", arată datele BNR.

Niţă: Chinezii vor veni peste tot

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a declarat marţi la ZF Power Summit că este convins că în Romania vor veni "peste tot" companii chineze care să investească în proiecte energetice, chiar dacă statul roman nu le obligă să vină cu bani. "Sunt convins că vor veni (investitori chinezi - n.r.). Peste tot. Am toată încrederea că vor veni. Nu-i obligăm să vină cu bani", a spus Niţă. Statul roman caută de mai mulţi ani investitori pentru o serie de proiecte energetice mari, precum hidrocentrala Tarniţă, de peste 1,1 miliarde de euro, sau reactoarele nucleare 3 şi 4 la centrala nuclearelectrică din Cernavodă, proiect de 6,4 miliarde d eeuro. Deocamdată, doar unele companii chineze au arătat interes pentru astfel de investiţii. Ambele proiecte sunt vechi, fiind iniţiate de regimul comunist, şi niciun Guvern de după 1989 nu a reuşit să le continue şi să le finalizeze.

Noul Samsung S5, la vanzare din aprilie

Samsung a prezentat, la Barcelona, smartphone-ul Galaxy S5, disponibil începand din aprilie, modelul preluand elemente de design de la predecesorul său şi de la Galaxy Note 3, principalele noutăţi constand în autentificare pe bază de amprentă digitală, cameră foto superioară şi baterie mai bună. Galaxy S5 este de asemenea rezistent la stropi de apă şi praf, este echipat cu un ecran cu diagonala de 5.1 inci şi rezoluţie full HD şi cu senzor pentru pulsul cardiac. Sistemul de operare Android 4.4 "KitKat" a suferit modificări mai discrete faţă de modelele anterioare Galaxy, păstrand aceeaşi tematică generală a designului, dar renunţand la o mare parte din aplicaţiile "S" proprii Samsung care erau preîncărcate pe smartphone-urile mai vechi. Telefonul poate utiliza simultan conexiunea la internet mobil 4G/LTE şi cea WiFi pentru a creşte semnificativ viteza de descărcare. La exterior, S5 este confecţionat din plastic rezistent şi reprezintă o evoluţie a predecesorului său, cu colţuri rotunjite şi margine cu aspect metalic. Spatele telefonului aminteşte de textura imitaţie de piele de la Galaxy Note 3, preluată cu modificări de design.

ArcelorMittal a demolat statuia lui Lenin de la Krivoi Rog

ArcelorMittal, cel mai mare producător de oţel la nivel mondial, a demolat un monument dedicat lui Vladimir Lenin amplasat la combinatul Krivoi Rog din Ucraina, urmand exemplul protestatarilor pro-Vest care au dăramat mai multe statui ale fondatorului Uniunii Sovietice. Compania a anunţat că a demontat monumentul de la Crivoi Rog "pentru a asigura siguranţa angajaţilor şi a proteja clădirile companiei". "Soarta monumentului va fi decisă conform cu legile în vigoare", se arată într-un comunicat al companiei, citat de Bloomberg. Operaţiunile de la combinatele siderurgice şi minele de fier ale ArcelorMittal din Ucraina nu au fost afectate de protestele din ultimele luni şi de violenţele de săptămana trecută, a precizat ArcelorMittal în comunicat. Compania, unul dintre cei mai importanţi investitori străini din Ucraina, a adăugat că a transferat din ţară o parte dintre angajaţii străini şi pe familiile acestora. "Pe fondul situaţiei instabile din Ucraina, managementul ArcelorMittal Crivoi Rog a decis să relocalizeze în străinătate unii expaţi şi pe familiile lor", se spune în comunicat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.