Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Microsoft va reduce cu 70% preţul la licenţele Windows 8.1

Ziarul de Vrancea
23 feb 2014 1007 vizualizări
"oferta" va fi valabilă doar pentru tabletele şi computerele cu preţul la raft de pană la 250 de dolari

Microsoft va reduce cu 70% preţul Windows 8.1 pentru producătorii de tablete şi computere low-cost, în duelul cu alternativele mai ieftine la PC-ul Windows, precum laptopurile "Chromebook" echipate cu sistemul de operare Google Chrome, au declarat pentru Bloomberg surse apropiate situaţiei. Astfel, producătorii de tablete şi computere cu un preţ la raft de până la 250 de dolari vor plăti numai 15 dolari pentru o copie Windows 8.1 preinstalată pe dispozitive, în locul tarifului normal de 50 de dolari, au afirmat sursele citate. Discountul se aplică oricărui produs cu Windows 8.1 care se încadrează în limita de preţ, fără restricţii în ceea ce priveşte mărimea sau tipul de dispozitiv. De asemenea, dispozitivele nu vor mai fi verificate pentru compatibilitate hardware şi nu trebuie să fie neapărat echipate cu ecran tactil, au adăugat sursele apropiate companiei.
Totodată, sursele au precizat că cei mai mari producători de computere plăteau Microsoft sume apropiate de 30 de dolari pe licenţă Windows, cu mult sub preţul oficial de 50 de dolari, datorită discounturilor şi stimulentelor acordate de companie. Produsele low-cost care vor beneficia de noul discount de 70% faţă de preţul de listă nu vor fi eligibile programele mai vechi de marketing. Contactaţi de Bloomberg, reprezentanţii Microsoft au refuzat să comenteze.

S-au vandut peste 200 de milioane de licenţe Windows 8

Veniturile generate de Windows au fost afectate anul trecut de declinul puternic al pieţei PC-urilor, estimat la 10%, iar la finalul anului compania a resimţit şi presiuni din partea concurenţilor, în principal Apple şi Google.
Prin stimularea partenerilor producători să dezvolte dispozitive mai ieftine, Microsoft ar putea reuşi să-şi majoreze cota pe piaţa tabletelor, estimată la 80 miliarde de dolari pe an, şi să câştige duelul pentru segmentul low-cost cu produsele Chromebook, echipate cu un sistem de operare destinat exclusiv navigării pe internet.
Microsoft l-a numit recent CEO pe Satya Nadella, până acum şeful diviziei enterprise şi cloud a companiei.
Compania a anunţat recent că a vândut peste 200 de milioane de licenţe Windows 8 de la lansarea produsului, în octombrie 2012. Cifra indică o rată mai lentă de adoptare a noului sistem de operare faţă de varianta anterioară, Windows 7.

Statele G-20 promit creşterea PIB-ului global cu 2.000 miliarde dolari

Statele G-20, cele mai mari economii ale lumii, au convenit ieri, la Sydney, un proiect care vizează creşterea Produsului Intern Brut global cu 2.000 miliarde de dolari în următorii cinci ani şi crearea a zeci de milioane de locuri de muncă. Miniştrii Finanţelor şi şefii băncilor centrale din statele G-20, reuniţi în acest weekend la Sydney, au anunţat că vor lua măsuri concrete pentru stimularea investiţiilor şi angajărilor. G-20 reprezintă 85% din economia mondială. "Vom dezvolta politici ambiţioase, dar realiste, cu scopul de a creşte PIB-ul global, în următorii cinci ani, cu peste 2% peste traiectoria indicată de politica economică actuală", se spune în comunicatul transmis la finalul summit-ului.
Şeful Trezoreriei australiene, Joe Hockey, gazda întâlnirii, a salutat proiectul convenit de liderii G-20. "Pentru prima dată (la nivelul G-20 - n.r.) vorbim în cifre, ataşăm o cifră reală planurilor noastre. Vrem să extindem activitatea economică cu peste 2.000 miliarde de dolari şi să generăm zeci de milioane de noi locuri de muncă", a afirmat oficialul australian.
Mai multe ţări, în funte cu Germania, au întâmpinat planul cu scepticism.
"Ratele de creştere economică reprezintă rezultatul unui proces foarte complicat. Rezultatele acestui proces nu pot fi garantate de către politicieni", a declarat ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schaeuble.
Proiectul convenit de liderii G-20 preia în bună măsură o lucrare pregătită de Fondul Monetar Internaţional pentru summit-ul de la Sydney. FMI estimează că reformele structurale pot spori producţia economiei globale cu 0,5% pe an în următorii cinci ani, generând o expansiune totală de 2.250 miliarde de dolari.
FMI estimează o creştere economică mondială de 3,75% în acest an şi 4% în 2015.

Ministerul Agriculturii vrea 150 de milioane de euro pentru ferme

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunţat că în luna mai ar urma să fie accesate primele fonduri europene din perioada 2014-2020 pentru proiecte de investiţii în ferme, fiind vorba despre o sumă de 150 de milioane de euro. Ministrul a precizat că sunt vizate fermele de reproducţie, cele de creştere, dar şi fermele de familie. "Atragem fonduri, scriem deja proiectele pentru atragerea fondurilor europene din viitorul program. Ministerul Agriculturii intenţionează să acceseze primii bani din pachetul 2014-2020 în luna mai. 150 de milioane de euro vor fi puşi la dispoziţie pentru prima sesiune de primiri de proiecte pentru investiţii în ferme. Şi vizăm în primul rând achiziţii de utilaje, retehnologizarea exploataţiilor, fermele de reproducţie, fermele de creştere, dar şi fermele de familie, un concept în care eu cred foarte mult", a spus sambătă Constantin.
Potrivit acestuia, fermierii care au exploataţii mici, între 1 şi 5 hectare, dar care se asociază şi au exploataţii în asociere mai mari de 5 hectare vor primi un sprijin mai mare pe suprafaţă din fondurile europene aferente perioadei 2014-2020. "În ceea ce priveşte legumicultura, vom pune accent pe centrele de colectare a produselor. Vom încerca să punem la dispoziţia celor care se vor asocia fonduri pentru crearea depozitelor de colectare, în care se face etichetarea, sortarea, ambalarea produselor, exact ceea ce se cere în hipermarket-uri", a afirmat ministrul Agriculturii.

Vicepreşedinte ASF: Situaţia din piaţa asigurărilor este cangrenizată

"Situaţia din piaţa asigurărilor este cangrenizată. În momentul de faţă piaţa asigurărilor are o problemă: lipsa de supraveghere şi control timp de ani de zile. La Harinvest am fost în control în 2011. A fost dat o amendă de 1500 de lei şi un avertisment contabilei şefe. Asta a fost tot. Dacă piaţa are nevoie de ceva este să continue cu măsurile radicale", a declarat sambătă la Sinaia vicepreşedintele ASF Mircea Ursache, în cadrul unui seminar.
În zona RCA, cand vorbeşti de mii de reclamaţii pe an înseamnă că e o problemă de fond, a mai adăugat el. "Această situaţie nu se găseşte numai la Astra Asigurări sau Carpatica Asig. Piaţa asigurărilor din România are o problemă care se cheamă lipsa de supraveghere şi control de ani de zile. Totuşi, nu înseamnă că dacă maine mergem în control la altele găsim nenorociri. Dimpotrivă!", a explicat Ursache.
ANAF a iniţat un control inopinat la Astra Asigurări, după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară a instituit procedura de redresare financiară prin administrare specială a companiei, a suspendat acţionarii şi conducerea şi a numit KPMG ca administrator special.  Surse oficiale din ANAF au declarat agenţiei Mediafax că instituţia a iniţiat deja procedurile de control, în urma sesizării ASF privind suspiciuni de fraudă fiscală în cadrul societăţii de asigurare.
ASF a anunţat, marţi, că a instituit procedura de redresare financiară prin administrare specială a companiei Astra, cea mai mare companie de asigurări din România, aflată în proprietatea omului de afaceri Dan Adamescu, a suspendat acţionarii şi conducerea şi a numit KPMG Advisory ca administrator special. În replică, proprietarul Astra, omul de afaceri Dan Adamescu, a catalogat decizia ASF ca fiind o lovitură "de tip mafiot", incalificabilă, care va generă un şoc internaţional uriaş

Cea mai mare bancă rusă a oprit creditarea în Ucraina

Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, a oprit creditarea către persoane fizice în Ucraina în urma violenţelor din ultimele zile, a anunţat directorul general al instituţiei de credit, Herman Gref. Sberbank este prezentă de mai puţin de 12 luni pe piaţa ucraineană şi deţine 50 de sucursale în ţară.
Banca rusă a fost nevoită să închidă trei sucursale din Kiev în această săptămână, pe fondul ciocnirilor violente dintre protestatarii anti-guvern şi forţele de ordine loiale preşedintelui pro-rus Viktor Ianukovici. Gref a adăugat că Sberbank s-a confruntat şi cu retrageri masive de la bancomatele din Ucraina, după prăbuşirea grivnei.
Moneda naţională a Ucrainei a scăzut cu 8% faţă de dolar de la începutul acestui an, iar tranzacţiile forward indică o prăbuşire de încă 11% în următoarele trei luni. "Am suspendat temporar operaţiunile active. Am încetat să acordăm credite clienţilor retail. Vom continua să finanţăm companiile mari de a căror situaţie financiară nu ne îndoim", a explicat şeful Sberbank.
Banca a anunţat recent că are 800.000 de clienţi persoane fizice în Ucraina. Piaţa ucraineană reprezintă mai puţin de 1% din activele Sberbank, evaluate la 458 miliarde de dolari.
Analiştii financiari avertizează asupra riscului de retrageri masive de depozite din băncile ucrainene în urma prăbuşirii grivnei.

Spania nu mai are acelaşi rating cu România

Moody's a urcat cu o treaptă ratingul de credit al Spaniei, la "Baa2", cu perspectivă pozitivă, datorită reformelor structurale, creşterii productivităţii şi competitivităţii internaţionale a economiei spaniole şi îmbunătăţirii sustenabile a situaţiei finanţelor publice.
Spania şi-a "reechilibrat" economia spre un model mai sustenabil de creştere, sprijinit prin reforme structurale care au consolidat competitivtatea externă economiei, reuşind totodată să reducă gradul de îndatorare pe plan intern, se arată într-un comunicat al Moody's.
De asemenea, agenţia de rating salută reformele structurale ample adoptate de guvern, în special în ceea ce priveşte piaţa muncii şi sistemul public de pensii. Agenţia notează cu plus şi reforma fiscală atât la nivelul guvernului central, cât şi al autorităţilor regionale, şi restructurarea sistemului bancar. Moody's anticipează că, pe termen mediu, creşterea economică a Spaniei va fi mai solidă şi mai sustenabilă datorită continuării reformelor şi situaţiei mai bune a finanţelor publice. De altfel, costurile de finanţare ale statului spaniol s-au îmbunătăţit semnificativ faţă de anul 2012, perioada de apogeu a crizei datoriilor de stat, notează agenţia.
Spania a înregistrat anul trecut cea mai bună performanţă din istorie în zona exporturilor, iar guvernul anticipează un nou record în 2014.
Ministerul Comerţului a anunţat vineri la Madrid că valoarea exporturilor a crescut anul trecut la 234 miliarde euro, iar deficitul comercial a atins un minim istoric, de 16 miliarde euro.
Spania a înregistrat o creştere economică de 0,3% în ultimele trei luni ale anului trecut, continuând revenirea în ritm modest după cea mai îndelungată perioadă de recesiune de la adoptarea monedei euro. şomajul se menţine la peste 25%, după ce a urcat puternic din cauza prăbuşirii pieţei imobiliare şi a sectorului construcţiilor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.