Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Iniţiativă legislativă: Creditele în valută se pot converti în lei

Ziarul de Vrancea
20 feb 2014 652 vizualizări
Parlamentarii propun ca schimbul să se realizeze fără comisioane, costuri adiţionale sau garanţii suplimentare

Un grup de parlamantari - între care şi preşedintele Camerei Deputaţilor - propune, printr-o iniţiativă legislativă depusă la Senat, ca persoanele care au luat credite în valută să le poată converti în lei, fără comisioane, costuri adiţionale sau garanţii suplimentare. Potrivit proiectului, de această facilitate ar urma să beneficieze persoanele care au luat credite în euro sau în alte monede străine. Pentru ambele categorii de credite conversia ar urma să se poată face inclusiv în orice altă monedă străină. Iniţiatorii propun ca aceste noi reglementări să se aplice unitar contractelor de credit aflate în desfăşurare la momentul intrării în vigoare a legii, dar şi contractelor de credit viitoare. Conform iniţiativei, băncile vor fi obligate ca atunci cand valoarea creditului iniţial este depăşită cu 20 la sută să informeze consumatorul, acesta putand să opteze pentru convertirea în moneda care îl avantajeză mai mult, fără a dăuna principiilor legilor şi reglemetărilor interne ale instituţiilor bancare. "Considerăm că majorarea ratelor bancare datorate de către consumatori cauzate de fluctuaţiile ratei de schimb valutar este injustă funcţionand în detrimental romanilor care au credite în valută, inclusiv în cazul contractelor de credit încheiate fără să deţină toate informaţiile privind riscul pe care fluctuaţiile cursului de schimb le are asupra ratelor", menţionează iniţiatorii în expunerea de motive. Potrivit semnatarilor proiectului, creditele neperformante şi ratele restante la bănci au ajuns să constituie o problemă socială în Romania, statisticile BNR şi INS certificand că sumele restante la bănci s-au înzecit în perioada 2008-2012: de la 2,28 miliarde de lei în mai 2008, la 23,7 miliarde de lei, în mai 2012. Autorii proiectului arată că, în prezent, pentru conversia creditelor în moneda naţională, consumatorii trebuie să aducă garanţii suplimentare băncilor, deoarece valoarea pieţei imobiliare a scăzut drastic în ultimii ani. "Expunerea consumatorilor de credite în valută la riscurile generate de fluctuaţiile cursului de schimb valutar trebuie corectată prin măsuri care să protejeze consumatorii de bună-credinţă care se confruntă, independent de voinţa lor, cu greutatea sau imposibilitatea de a-şi achita ratele lunare la bancă", apreciază iniţiatorii. Proiectul este semnat de mai mulţi parlamentari de la PSD, UDMR, PC, UNPR, PP-DD şi grupul minorităţilor naţionale, printre care preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, vicepreşedintele Senatului, Cristian Dumitrescu.

Isărescu: Bucureştiul poate intra şi maine în zona euro

"intrarea într-un bloc monetar înseamnă nu numai alt nivel de dezvoltare, ci şi de omogenitate a economiei, a societăţii, care se atinge mai greu”, a explicat guvernatorul BNR

Bucureştiul şi zona Ilfov ar putea intra imediat în zona euro din punct de vedere al dezvoltării, însă trebuie să intre "toată Romania", fiind nevoie ca toate aspectele să fie analizate profund pentru a nu apărea mai multe dezavantaje decat avantaje, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. "Intrarea într-un bloc monetar înseamnă nu numai alt nivel de dezvoltare, ci şi de omogenitate a economiei, a societăţii, care se atinge mai greu într-o economie mai mare. Într-o ţară baltică, unde populaţia o găseşti în capitală şi încă vreo două oraşe, concentraţia este foarte mare. Dacă am lua zona Bucureştiului şi Ilfovului, au un nivel de dezvoltare similar cu zona Lisabona sau Berlin. Bucureştiul s-ar putea integra foarte repede în zona euro, dar la 30 de kilometri de Bucureşti se află acest loc minunat care se numeşte Las Fierbinţi, dar la peste 100 de kilometri de Bucureşti se găsesc locuri mai puţin plăcute şi trebuie să intre şi ele în zona euro, nu numai Bucureştiul", a declarat Isărescu, cu ocazia primirii titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti la împlinirea a 150 de ani de educaţie superioară modernă. El a arătat că aderarea la zona euro este o decizie politică importantă şi a apreciat consensul politic în privinţa unei orizont de aderare al preşedintelui şi premierului, care au indicat anul 2018. "Romania este aproape singura dintre cele cinci ţări post-comuniste care nu au aderat încă unde, din punct de vedere politic, atat preşedintele, cat şi premierul au spus că ar fi bine să aderăm în 2018. E bine că avem un consens politic, dar trebuie să fim atenţi şi la putinţa noastră de a face acest lucru", a spus Isărescu. El susţine că ar fi propice pentru intrarea în zona euro o perioadă de acalmie politică din perspectiva ciclului electoral, un astfel de interval fiind anii 2021-2023. Guvernatorul spune că Romania va fi pregătită teoretic în vara acestui an să intre în anticamera zonei euro (ERM II) din punct de vedere al criteriilor de la Maastricht, după ce va îndeplini şi indicatorul inflaţiei, însă trebuie avut în vedere faptul că aceste criterii nu mai sunt suficiente, întrucat a apărut o schimbare de abordare în privinţa raportului costuri/beneficii. El s-a întrebat retoric dacă Romania va putea suporta echivalarea preţurilor la produse, arătand că într-un magazin din Franţa, spre exemplu, preţurile în euro sunt echivalente cu cele din Romania în lei, respectiv de peste patru ori mai mari, iar în unele state, preţurile la produsele de bază, precum painea, sunt chiar de şase-şapte ori mai ridicate.

Povestea asistatului social care a ajuns miliardar

Fondatorul WhatsApp, Jan Koum, va intra în randurile miliardarilor îmbogăţiţi pe internet după încheierea tranzacţiei de 19 miliarde de dolari prin care Facebook-ul lui Mark Zuckerberg va prelua aplicaţia de mesagerie instant. Pentru Koum (38 de ani), noul statut contrastează cu tinereţea petrecută în Statele Unite, ca adolescent imigrant din Ucraina, crescut într-o familie asistată social. Jim Goetz, partener la fondul de capital de risc Sequoia Capital, spune că aversiunea lui Koum faţă de publicitate şi folosirea datelor personale ale utilizatorilor pentru a vinde reclame provine din copilăria petrecută în comunism, cu teama permanentă de "poliţia secretă", transmite Bloomberg. Sequoia Capital este singurul investitor care a avut încredere în WhatsApp şi a finanţat devreme dezvoltarea companiei. Alături de Koum şi Acton, Sequoia va fi al treilea mare caştigător al mutării Facebook. WhatsApp nu adună informaţii referitor la numele, sexul, adresa sau varsta utilizatorilor. Pentru utilizarea serviciului este suficientă confirmarea numărului de telefon. "Este o abordare clar contra pieţei, influenţată de experienţele lui Jan dintr-o copilărie petrecută într-un stat comunist cu poliţie politică. L-a făcut să aprecieze mijloace de comunicare care nu sunt urmărite sau ascultate", explică Goetz într-o postare publicată miercuri pe blogul fondului Sequoia Capital. Angajat la Yahoo pană în 2007, Koum a părăsit compania alături de programatorul Brian Acton, deziluzionaţi de obsesia cu publicitatea a companiilor de servicii online. În 2009, cei doi au înfiinţat propria firmă, cu o strategie bazată pe crearea unei aplicaţii de mesagerie uşor de utilizat, ignorand complet advertisingul. "Nimeni nu se trezeşte dimineaţa gandindu-se la publicitate, nimeni nu adoarme cu gandul la noile reclame pe care le va vedea maine. Fără publicitate! Fără jocuri! Fără şmecherii!", scria Koum în 2012 într-o postare pe blog. Strategia a dat roade. În cinci ani, WhatsApp a acumulat 450 milioane de utilizatori activi lunar, de două ori mai mulţi decat Twitter. Miercuri, Mark Zuckerberg a cumpărat compania pentru 19 miliarde de doalri, cea mai mare tranzacţie din sectorul IT începand din 2001, cand Time Warner fuziona cu AOL într-o afacere de 124 miliarde de dolari. Koum şi Acton vor deveni miliardari în dolari după perfectarea vanzării. Koum va primi un post de director în Consiliul de Administraţie al Facebook, compania care operează cea mai mare reţea de socializare din lume, cu peste 1,2 miliarde de utilizatori, afaceri de 8 miliarde de dolari pe an şi o capitalizare de piaţă de 173 miliarde de dolari.

Ponta îl demite pe Radu Gheţea de la conducerea CEC
u şeful CEC nu este văzut cu ochi buni după ce instituţia pe care o conduce a acordat un credit fiicei preşedintelui

Premierul Victor Ponta a anunţat că, în calitate de ministru interimar de Finanţe, va semna decizia de eliberare a lui Radu Gheţea din funcţia de şef al CEC, precizand că proiectul de ordin a fost deja pregătit de fostul ministru Chiţoiu, iar schimbarea va fi efectuată cel mai probabil luni. Întrebat de jurnalişti dacă în această perioadă de interimat va schimba structura conducerii la Casa de Economii şi Consemnaţiuni (CEC Bank) pentru a-l înlocui pe Radu Gheţea din funcţia de preşedinte, premierul a răspuns că da. "Da. Sunt nişte proceduri, eu semnez ordinul probabil luni", a spus Ponta, arătand că fostul ministru al Finanţelor Daniel Chiţoiu a pregătit ordinul în acest sens, dar "nu a mai apucat să-l semneze". Ponta a preluat, ieri, mandatul interimar de ministru al Finanţelor. În luna noiembrie, Chiţoiu a afirmat că a fost sunat de către preşedintele Traian Băsescu, în urmă cu două-trei săptămani, care l-a rugat ca Radu Gheţea să nu fie schimbat de la conducerea Casei de Economii şi Consemnaţiuni, fără a motiva această intervenţie. Declaraţia a fost făcută în contextul în care Ioana Băsescu, fiica preşedintelui Traian Băsescu, a luat, în 9 septembrie 2013, un credit în lei de la CEC Bank, în valoare de 4,6 milioane lei, pentru a cumpăra un teren de 290 hectare din judeţul Călăraşi, împrumut garantat cu soldurile prezente şi viitoare ale unui cont deschis la CEC şi cu terenul agricol achiziţionat.

Comisia Europeană solicită Romaniei să acorde stimulente CFR

Comisia Europeană a cerut joi Romaniei să respecte legislaţia UE, asigurand echilibrul financiar al administratorului infrastructurii feroviare, prin acordarea de stimulente, pentru a permite astfel reducerea costurilor şi tarifelor practicate de companie. Comisia Europeană îşi exprimă "îngrijorarea cu privire la echilibrul financiar al principalului administrator al infrastructurii din Romania în anii următori" şi atrage atenţia că tarifele aplicate trenurilor de marfă sunt printre cele mai mari din Europa. "Reţeaua feroviară a fost afectată de deficite semnificative, tot mai mari de la un an la altul, în timp ce tronsoane mari ale reţelei nu au fost menţinute în stare bună. În acelaşi timp, administratorul infrastructurii nu este stimulat să reducă costurile şi tarifele", se arată într-un comunicat al CE. Executivul european aminteşte că Directiva privind spaţiul feroviar unic european solicită statelor membre să asigure echilibrul financiar al administratorului infrastructurii "prin intermediul unor stimulente eficiente, în vederea reducerii costurilor şi a tarifelor". Comisia Europeană se referă la tariful de utilizare a infrastructurii (TUI), taxă stabilită de CFR pentru operatorii de transport care acoperă peste 90% din veniturile administratorului reţelei. Totodată, Comisia subliniază că, în timp ce toate coridoarele feroviare principale din Romania sunt electrificate, trenurile diesel trebuie să contribuie la finanţarea echipamentului electric al căilor ferate la acelaşi nivel ca trenurile electrice. "Avand în vedere că directiva UE limitează tarifele la costurile directe ale serviciilor de transport feroviar, Comisia solicită Romaniei să nu impună aceste tarife trenurilor diesel", se mai arată în comunicat.

Firmele vor creşte bugetele pentru IT

Bugetele IT ale companiilor din Romania vor înregistra printre cele mai importante rate de creştere dintre ţările din Europa Centrală şi de Est, conform unui studiu PAC, care a evidenţiat că, în următorii trei ani, 45% dintre firmele chestionate vor suplimenta fondurile alocate acestui domeniu.Rezultatele studiului Pierre Audoin Consultants (PAC), realizat la solicitarea Kapsch BusinessCom (Austria), arată că 45% dintre factorii de decizie din departamentele IT ale companiilor romaneşti chestionate estimează că în următorii trei ani bugetele alocate acestei componente vor creşte, în timp ce 17% previzionează o "creştere puternică", cifre care îi conferă Romaniei statutul de piaţă cu cel mai mare potenţial de creştere în regiunea Europei Centrale şi de Est. Potrivit studiului, în care sunt incluse predicţiile pentru ţările analizate, Romania se află pe locul secund, la două puncte în spatele Poloniei. "IT-ul şi telecomunicaţiile reprezintă nu numai elemente importante pentru modernizarea şi eficientizarea companiilor, dar şi un motor semnificativ de creştere pentru economie, prin dinamica pozitivă înregistrată în domeniu. Romania are cea mai bună evoluţie şi deţine un număr foarte mare de specialişti IT cu un grad avansat de calificare", a declarat directorul operaţional al Kapsch BusinessCom, Jochen Borenich, într-o conferinţă.

BCR a primit mai mulţi bani pentru "Prima Casă"

Banca Comercială Romană (BCR) a obţinut majorarea plafonului de garantare aferent programului "Prima Casă" cu 252 de milioane de lei, sumă pe care banca preconizează că o va cheltui în circa o jumătate de an. "Preconizăm că vom utiliza integral plafonul alocat în aproximativ jumătate de an. Suntem pregătiţi ca la sfarşitul verii să solicităm o alocare suplimentară de plafon", a declarat, într-un comunicat, Ioana Mihai, şef departament credite garantate din cadrul BCR. Banca a acordat, pană în prezent, circa 32.000 de credite în cadrul Programului Prima Casă, în valoare de peste 5,5 miliarde de lei. "Pe perioada derulării Programului, creditul Prima Casă şi-a păstrat atractivitatea în special pentru tinerele familii care au putut beneficia de un avans scăzut şi condiţii avantajoase de costuri", se menţionează în comunicat. BCR este cea mai mare bancă de pe piaţa locală în funcţie de active, cu peste 16 miliarde euro. Guvernul a stabilit un plafon de 1,2 miliarde de lei pentru garanţiile care vor fi acordate în acest an pentru programul Prima Casă, prag similar cu cel din 2013, şi permite utilizarea sumelor repartizate anul trecut şi care nu au fost consumate.

Avertisment pentru consultanţii agricoli

Consultanţii pentru proiecte agricole vor fi acreditaţi în acest an, pentru că foarte mulţi îşi făceau astfel de firme şi "amăgeau" fermierii mici, care ajungeau să plătească mai mult, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. "În luna mai vom avea 150 de milioane de euro, prima sesiune - suntem primul minister care deschide pachetul financiar 2014-2020. Avem cateva priorităţi, şi anume investiţii în utilajele agricole, investiţii în fermele de reproducţie, fermele de creştere, dar şi fermele de familie. Vom da pentru toţi fermierii mici, cei care nu au posibilitatea şi care probabil că au fost şi amăgiţi la un moment dat de consultanţi, vom da posibilitatea să aibă acces la proiecte tip, care pe langă că sunt puse gratuit la dispoziţie vor beneficia şi de o garantare pentru cofinanţare de 80%", a spus ministrul. El a arătat că fermierii au fost "amăgiţi" cateodată de consultanţi şi au suportat costuri mari.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.