Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Ford va produce la Craiova şi modelul Fiesta

Ziarul de Vrancea
17 feb 2014 976 vizualizări
Producţia va fi transferată de la Köln la Craiova, în 2017

Grupul american Ford va transfera de la Köln la Craiova, în 2017, o parte din producţia modelului Fiesta, pentru a reduce costurile în contextul pierderilor masive înregistrate de operaţiunile europene ale companiei după scăderea puternică a vanzărilor auto de pe continent. Informaţia a fost publicată luni de ziarul german Bild, care citează surse apropiate Ford. Mutarea ar urma să aibă loc în anul 2017 şi va afecta aproximativ 1.000 de angajaţi ai fabricii din Köln, potrivit Bild. Sunt vizaţi în principal salariaţii din schimbul de noapte, care caştigă mai mult decat colegii din celelalte ture. Constructorul auto va purta discuţii cu reprezentanţii sindicatelor germane privind producţia următoarei generaţii a modelului Ford Fiesta în cadrul uzinei, au anunţat reprezentanţii Ford, care nu au furnizat însă informaţii suplimentare privind acest subiect. "Cu ocazia unei întalniri cu angajaţii din secţia de producţie de la Koln din luna decembrie a anului trecut, Ford a confirmat că va trebui să poarte discuţii cu reprezentanţii sindicatelor germane cu privire la producţia următoarei generaţii a modelului Ford Fiesta în cadrul uzinei. Deşi acest moment este încă destul de departe, este important ca producţia Fiesta să continue să fie competitivă la uzina de la Koln. Nu avem nimic în plus de adăugat în acest moment", a declarat Ana-Maria Timiş, purtătorul de cuvant al Ford Romania. Ford a înregistrat anul trecut în Europa pierderi de 1,6 miliarde de dolari, faţă de 1,75 miliarde de dolari în 2012, potrivit raportului financiar al grupului. Piaţa auto europeană a scăzut cu peste 25% începand din 2008, la cel mai redus nivel din ultimii 20 de ani. Transferul parţial al producţiei modelului Fiesta de la Köln la Craiova este motivat în principal de costurile cu salariile, dar şi cu energia. Ford produce în prezent la Craiova modelul B-Max şi motoare pe benzină EcoBoost de 1,0 litri şi 1,5 litri, acesta din urmă echipand modele produse în America de Nord şi Asia. Modelul B-Max este produs doar la fabrica din Craiova, asamblarea fiind lansată la jumătatea anului 2012. Ford Romania a anunţat recent că are planificate patru zile fără producţie de automobile în luna februarie, pe fondul cererii scăzute. Anul trecut, producţia de automobile a fabricii din Craiova a fost oprită pentru aproximativ 35 de zile, în timp ce la motoare producţia a fost sistată timp de şapte zile.

Scandal de 35 milioane de euro

CNSC obligă Ministerul pentru Societatea Informaţională să reanalizeze ofertele pentru sistemul IT destinat actelor de stare civilă

Ministerul pentru Societatea Informaţională va reanaliza ofertele Romsys, S&T şi UTI Grup pentru sistemul de depunere a cererilor şi emitere online a actelor de stare civilă, proiect estimat la 151,5 milioane lei (34,4 mil. euro), cu TVA, a decis Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. "Admite contestaţiile depuse de S&T Romania şi de UTI Grup. Anulează raportul procedurii şi adresele de comunicare a rezultatului procedurii de achiziţie publică, ca acte subsecvente ale raportului procedurii. Obligă autoritatea contractantă (Ministerul pentru Societatea Informaţională - n.r.) să reanalizeze ofertele depuse de Romsys, S&T Romania şi UTI Grup. Dispune continuarea procedurii de achiziţie publică, cu respectarea celor decise anterior", se arată într-o decizie a CNSC adoptată la 6 februarie. Licitaţia pentru sistemul de depunere a cererilor şi emitere online a actelor de stare civilă a fost lansată de Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI) în august 2013. În a doua parte a lunii decembrie 2013, ministerul a anunţat că a încheiat procesul de evaluare a ofertelor depuse pentru sistemul integrat de emitere a actelor de stare civilă (SIIEASC).  "Caştigătorul desemnat este asocierea formată din Romsys, Indra Sistemas, Mercury 360 Communications, împreună cu subcontractanţii Technology Network Services, Quantrio Consulting şi Star Storage, cu o propunere financiară de 94.999.664,00 lei, fără TVA (117,8 milioane de lei, cu TVA - n.r.)", se arăta într-un comunicat a MSI din 13 decembrie 2013. La licitaţie s-au înscris şi consorţiile formate din S&T Romania, Siveco Romania, Expert One Research SRL, Frontal Communications SRL şi BCS Business Consulting Software SRL, precum şi UTI Grup, CertSIGN şi AM Project Design&Consulting SRL. Oferta consorţiului condus de S&T Romania s-a ridicat la 120.986.865,40 lei, fără TVA, iar cea a asocierii conduse de UTI Grup la 121.650.794,48 lei, fără TVA, potrivit datelor ministerului. Valoarea contractului a fost estimată la 151,5 milioane de lei, TVA inclusă (34,4 milioane de euro), conform anunţului de participare. Spre finele anului trecut, S&T Romania şi UTI Grup au contestat rezultatul licitaţiei anunţat de minister. Prin cererile depuse, disponibile pe www.e-licitatie.ro, S&T Romania şi UTI Grup solicită Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor anularea raportului de evaluare a ofertelor şi reevaluarea ofertei depuse de asocierea condusă de Romsys. Cele două firme susţin că MSI ar fi trebuit să respingă oferta Romsys, Indra Sistemas şi Mercury 360 Communications pentru că include două asocieri, şi nu una aşa cum prevede OUG 34/2006. Potrivit datelor disponibile pe www.e-licitatie.ro, Romsys a încheiat două acorduri de asociere, unul cu Indra Sistemas şi altul cu Mercury 360 Communications.

Băsescu: Florin Georgescu a fost unul din artizanii electoratei

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, la B1Tv, că prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu a fost unul dintre artizanii "electoratei", şeful statului menţionand că doreşte ca Banca Naţonală să nu ajungă în situaţia de a executa dispoziţiile Guvernului. Întrebat dacă Florin Georgescu a lucrat la o măsură cu caracter electoral, adică la "electorată", preşedintele a răspuns: "Da". El a continuat: "Aceasta este teama mea. Se poate întampla o dată, dar nu aş vrea să se întample a doua oară şi a treia oară, să dea telefon premierul de la Palatul Victoria, la prim-viceguvernator, să spună: «Astăzi, băgaţi nişte lei pe piaţă, că am nevoie de inflaţie, că îmi fac bilanţul, şi maine scoateţi-i. Astăzi, băgaţi nişte euro pe piaţă, că vreau să fie criză de lichiditate în lei». Nu vreau să ajungem la acest lucru". Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi seară, că BNR trebuie "să părăsească imediat linia de a fi controlată de un guvern corupt", el acuzand Banca Naţională de implicare în măsurile privind "electorata", susţinute de premierul Victor Ponta în negocierile cu FMI. BNR susţine că schema fiscală pentru restructurarea creditelor populaţiei, denumită de presă "Electorata", a fost concepută, iniţiată şi dezvoltată de ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, invocand ca semnificativ în acest sens un articol publicat de Voinea pe site-ul Financial Times.

Veniturile SIF Moldova au scăzut uşor

Veniturile SIF Moldova (SIF2) au scăzut foarte uşor anul trecut, cu 1,25%, la 272 milioane lei (61,7 milioane euro), iar încasările din titlurile vandute din portofoliu au coborat cu aproape 2%, la 203 milioane lei (46 milioane euro). Societatea de investiţii financiare a consemnat în 2012 venituri de 275,4 milioane lei, cea mai mare parte provenind din vanzarea de titluri din portofoliu, de 206,6 milioane lei. Cheltuielile au crescut anul trecut cu 45%, la 170,6 milioane lei (38,7 milioane euro), potrivit rezultatelor financiare preliminare transmise, luni, de SIF Moldova Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Costurile cu vanzarea de participaţii din portofoliu au urcat de 2,4 ori, la 131,3 milioane lei (29,8 milioane euro), ca urmare a diferenţei negative dintre valoarea contabilă a titlurilor sau costul de achiziţie şi preţul lor de vanzare. În precedentul exerciţiu financiar, compania a consemnat cheltuieli de 117,3 milioane lei, iar costurile cu participaţiile vandute au cumulat 56,3 milioane lei. SIF Moldova a încheiat anul trecut cu un profit de 90,9 milioane lei (20,6 milioane euro), cu 34% sub caştigul din exerciţiul financiar anterior, de 137 milioane lei. Printre acţiunile importante tranzacţionate de SIF Moldova anul trecut se regăsesc titluri BRD (BRD), Erste (EBS), Fondul Proprietatea (FP), OMV Petrom (SNP), Romgaz (SNG), Transgaz (TGN) şi Transelectrica (TEL). SIF Moldova deţinea la finalul anului trecut 2,28% din acţiunile BRD (2,31% la finalul anului 2012), 0,51% din titlurile Erste (0,8% în 2012) şi 1,36% din acţiunile Fondului Proprietatea (1,49% în 2012). Societatea şi-a majorat participaţia la OMV Petrom la 0,38% (0,35% în 2012), precum şi la Transgaz la 2,36% (1,38% în 2012) şi la Transelectrica la 1,66% (1,37% în 2012). SIF Moldova a cumpărat acţiuni Romgaz, deţinand la finalul anului trecut 0,25% din titlurile producătorului de gaze naturale.

Minune: Grecia a trecut pe excedent bugetar!

Grecia a încheiat anul trecut cu un excedent de 1,5 miliarde euro la bugetul de stat, excluzand serviciul datoriei de stat, aproape dublu faţă de ţinta convenită cu creditorii internaţionali, a declarat premierul Antonis Samaras, citat de ziarul To Vima, preluat de Wall Street Journal. Grecia a convenit cu instituţiile financiare internaţionale o ţintă de 812 milioane euro pentru excedentul primar al bugetului pe 2013. Îmbunătăţirea situaţiei finanţelor publice din Grecia vine după ani de creşteri de taxe şi măsuri de austeritate impuse de creditorii străini în schimbul împrumuturilor de 240 miliarde euro acordate în contul a două programe de finanţare externă. Guvernul elen a reuşit să atingă cu un an mai devreme obiectivul de a trece pe excedent la buget, excluzand cheltuielile legate de dobanzile datoriei de stat, potrivit calendarului stabilit iniţial cu instituţiile financiare internaţionale. Potrivit condiţiilor convenite cu UE şi FMI, guvernul elen poate redistribui după bunul plac 70% din excedentul înregistrat la bugetul de stat care depăşeşte ţinta convenită. Guvernul nu poate utiliza însă excedentul pană în luna aprilie, cand datele ar urma să fie validate de Eurostat, institutul de statistică al Comisiei Europene. Pe langă o uşoară relaxare a austerităţii fiscale pentru populaţie şi firme, excedentul ar putea ajuta Grecia să revină mai rapid pe pieţele financiare sau să obţină noi concesii în ceea ce priveşte restructurarea datoriei de stat. Guvernul elen vrea să prelungească calendarul de rambursare a datoriilor către guvernele din zona euro şi să obţină o reducere a dobanzilor.

Finanţele au împrumutat încă 500 milioane lei

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a atras 500 milioane lei printr-o licitaţie în care a vandut obligaţiuni cu scadenţă peste doi ani şi pentru care a acceptat să plătească un randament mediu de 4,08% pe an, nesemnificativ sub cotaţiile din piaţa secundară pentru astfel de titluri. Pentru această licitaţie, Finanţele au primit ordine de subscriere în valoare cumulată de 633,3 milioane lei, iar valoarea programată a operaţiunii a fost de 500 milioane lei. Emisiunea redeschisă la licitaţia de luni ajunge la scadenţă în aprilie 2016. Analiştii ING Bank estimau luni dimineaţă că Finanţele vor respinge ofertele băncilor, însă nu au exclus posibilitatea acceptării ofertelor la un randament maxim de aproximativ 4,1% pe an (cotaţia superioară din piaţa secundară). "Spaţiul titlurilor de stat a continuat să sufere vineri, cu creşteri de circa 3-5 pb (0,03 - 0,05 puncte procentuale - n.r.) în randamentele titlurilor în lei contrastand cu scăderile din regiune. Considerand evenimentele politice drept cauze pentru această evolutie, presupuneam ca Ministerul Finanţelor va respinge pentru a treia oară în această lună întreaga cerere la o licitaţie de tilturi de stat azi. Dacă totuşi MF va decide să vandă obligaţiunile la doi ani în valoare de 500 milioane lei, ne aşteptăm la un randament maxim de circa 4,1%", au afirmat analiştii într-o notă.

Casele din Germania s-au scumpit abrupt

Preţurile locuinţelor din Germania au înregistrat anul trecut cel mai puternic avans din ultimii 10 ani, datorită nivelului scăzut al dobanzilor, care a înlesnit accesul la finanţare şi a determinat unii investitori să renunţe la obligaţiuni în favoarea activelor imobiliare, potrivit Bloomberg. Preţurile apartamentelor, caselor şi altor tipuri de proprietăţi rezidenţiale din Germania au crescut în 2013 cu 4%, potrivit datelor prezentate luni de o asociaţie a băncilor, VDP. Piaţa a depăşit astfel recordul stabilit în anul 2012, cand a fost înregistrată o creştere de 3,9%. Indicele preţurilor la birouri a urcat cu 5,9%, încetinind de la plus 6,1% în anul anterior. Piaţa locuinţelor din Germania traversează o perioadă de creştere susţinută, datorită costului scăzut al creditării şi deficitului de spaţii de locuit din oraşele mari, precum Berlin sau Frankfurt, unde ritmul în care se construieşte nu ţine pasul cu cererea. Totodatată, preţurile spaţiilor de birouri sunt împinse în sus de investitorii care caută active cu randamente mai bune faţă de obligaţiuni.

Efectul Renzi

Costurile de finanţare suportate de guvernul italian au coborat luni la cel mai redus nivel din ultimii opt ani, sprijinind şi Spania şi Portugalia, datorită optimismului generat de desemnarea lui Matteo Renzi pentru postul de premier, transmite Bloomberg. Investitorii anticipează că Renzi va forma un guvern stabil, care va accelera reformele structurale. Liderul Partidului Democrat (PD) din Italia, Matteo Renzi, a fost însărcinat oficial de către preşedintele Giorgio Napolitano să formeze un nou guvern. Randamentul obligaţiunilor de stat italiene cu maturitatea la 10 ani au scăzut cu 7 puncte de bază, la 3,62%, cel mai redus nivel din ianuarie 2006. Titlurile de stat italiene au oferit un randament de 2,8% de la începutul acestui an, faţă de 3,6% în cazul Spaniei, respectiv 1,9% pentru Germania. Indicele de referinţă al bursei de la Milano nu înregistrează variaţii semnificative luni, dar a crescut cu 7,7% de la începutul anului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.