Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Praktiker caută cumpărători pentru afacerea din Romania

Ziarul de Vrancea
11 feb 2014 3864 vizualizări
Grupul german s-a confruntat în ultimii ani cu dificultăţi u anul trecut, Praktiker AG, compania-mamă a grupului german, a intrat în insolvenţă

Grupul german Praktiker caută cumpărători pentru operaţiunile din Romania, unde deţine 27 de magazine şi a avut, în 2012, vanzări de 142 milioane de euro. "O casă de insolvenţă din Romania a fost desemnată pentru a vinde afacerile Praktiker de pe piaţa romanească, companie care are în proiectul nostru un magazin de dimensiuni mari. În prezent sunt în desfăşurare negocierile pentru restructurarea contractului de închiriere şi pentru recuperarea datoriilor legate de chirii şi de costuri de întreţinere", se arată într-un raport al European Convergence Development Company, unul dintre acţionarii parcului de retail Era Shopping Centre din Iaşi. Contactaţi, reprezentanţii Praktiker nu au comentat informaţia. Grupul german s-a confruntat în ultimii ani cu dificultăţi, astfel că la finele anului 2011 a anunţat că va închide magazine în Germania, că renunţă la piaţa din Albania şi că are în vedere evaluarea operaţiunilor internaţionale. În 2012, firma austriacă de inverstiţii Maseltov, cel mai mare acţionar al grupului german Praktiker, a comunicat că vrea ca retailerul de bricolaj să se retragă din Europa de Est. Ulterior, reprezentanţii Praktiker au susţinut că retailerul nu are în plan să renunţe la filiale importante, precum cea din Romania. Anul trecut, Praktiker AG, compania-mamă a grupului german, a intrat în insolvenţă. Afacerile compa¬niei de bricolaj, care a fost liderul pieţei pană în 2009 (258 milioane de euro cifră de afaceri), s-au redus în 2012 la jumătate faţă de maximul atins în 2008 (306 milioane de euro), în timp ce pierderile cumulate în ultimii patru ani s-au ridicat la 48 de milioane de euro. Praktiker are la nivel local o reţea de magazine cu 27 de magazine, a doua din Romania ca mărime, cu o suprafaţă de vanzare de 184.300 de metri pătraţi, potrivit raportului finan¬ciar pentru anul 2012. Cele mai multe magazine au fost deschise între 2005 şi 2008, perioada de boom imobiliar. Spaţiile în care funcţionează magazinele Praktiker sunt închiriate. Ziarul Financiar a scris în octombrie că repre¬zent¬an¬ţii Praktiker au apelat la Casa de In¬sol¬venţă Transil¬vania pentru servicii de restructurare financiară în afara insol¬venţei, evitand astfel o procedură care în cele mai multe cazuri lezează ima¬ginea companiilor şi afectează relaţiile cu partenerii. Potrivit datelor ZF din piaţa imo¬biliară, Praktiker are semnate chirii cu¬prin¬se între 7 şi 9 euro/metrul pătrat lunar, astfel că în fiecare an compania plă¬teşte chirii cuprinse între 15 şi 20 de mi¬lioane de euro pentru spaţiile ocu¬pate.  Praktiker concurează pe piaţa romanească cu retaileri precum Ambient, bauMax, Dedeman, Hornbach, Mr. Bricolage, OBI, Kingfisher şi Leroy Merlin.

Asociaţie: "Carnea de pui se vinde cu 7 lei/kg la poarta fermei”
u producătorii se plang că au pierderi şi că riscă intrarea în insolvenţă

Carnea de pui s-a ieftinit cu 7% la poarta fermei, la presiunea cumpărătorilor, iar la preţul de 7 lei pe kilogram fără TVA, producătorii se plang că au pierderi şi că riscă intrarea în insolvenţă. "Preţul contează foarte mult pentru consumator. Carnea de pui este cea mai ieftină, cam 7 lei pe kilogram, fără TVA, la poarta fabricii. La preţul ăsta dăm faliment", a declarat Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din Romania. El a spus că anul trecut, carnea de pui se vindea la poarta fabricii cu 7,5 lei pe kilogram, fără TVA, preţ la care producători abia îşi acopereau cheltuielile. Potrivit reprezentantului asociaţiei, carnea s-a ieftinit la presiunea pieţei. "Practic, la preţul cu care se vinde carnea acum, producătorii înregistrează pierderi şi s-ar putea să aibă probleme în viitor. Dacă s-ar ajunge din nou la 7,5 lei pe kilogram ar fi mai bine", apreciază Van.Consumul de carne de pui în Romania este 22 de kilograme pe an pe cap de locuitor, nivel similar cu media europeană, Consumul a urcat din 1990, cand era 16 kilograme pe an, pană la 24 kilograme, în 2009, după care a început să scadă. Producţia avicolă din Romania, însumand carnea de pui, ouăle şi materialul biologic, depăşeşte un miliard de euro pe an.

Ambasadorul Franţei: E o aberaţie să cumperi mere din Polonia

Ambasadorul Franţei, Philippe Gustin, a declarat, marţi, că a iniţiat discuţii între marile lanţuri de distribuţie franceze şi producătorii din agricultură, după ce şi-a dat seama că este o aberaţie ca romanii să cumpere mere importate din Polonia, în condiţiile în care Romania e un paradis agricol. "La iniţiativa mea, în martie anul trecut, au fost organizate mai multe reuniuni cu marile lanţuri de magazine franceze prezente în Romania, cu Ministerul Agriculturii şi cu reprezentanţi din agricultură şi, respectiv, din sectorul bio. De ce? Pentru că mi-am dat seama, ca şi consumatorii romani, de unele aberaţii. După cum aţi auzit deseori, şi premierul Victor Ponta a spus-o astăzi (în discursul de deschidere al Forumului Franţa - Europa Centrală şi de Sud-Est - n.r.) Romania este un paradis agricol care se poate transforma într-un infern dacă nu sunt reorganizate lucrurile şi, în special, filierele scurte", a declarat Philippe Gustin, într-o conferinţă de presă. Ambasadorul francez a explicat că a lansat discuţiile pentru ca în supermarketuri să poată fi cumpărate mere romaneşti. "Cum se poate accepta ca merele cumpărate din supermarketuri să fie importate din Polonia? Pornind de la acest exemplu al mărului, am lansat discuţii între producători şi marile lanţuri de distribuţie cu obiectivul ca maine (în curand - n.r.) să găsim în aceste lanţuri de magazine mere din Romania", a spus Gustin. Diplomatul francez a subliniat că pentru a se ajunge aici este nevoie de "o reorganizare completă a filierei, pentru că lanţurile de distribuţie au nevoie de continuitate". "Merele se consumă aproape tot anul, trebuie să existe o uniformitatre a calităţii, iar asta presupune spaţii frigorifice de depozitare care să permită livrarea în permanenţă către marii distribuitori, adică o reorganizare a ceea ce numim noi filiere scurte", a declarat Gustin.

IMM-urile vor putea lua credite de 520 milioane lei de la CEC Bank

CEC Bank va beneficia de la FNGCIMM de garanţii de pană la 260 milioane lei în următorii doi ani, prin care IMM-urile vor putea accesa credite de peste 520 milioane lei pentru finanţarea capitalului de lucru, a anunţat ieri banca. CEC Bank şi Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) au semnat o convenţie în cadrul Programului de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii. IMM-urile cu cel puţin trei ani de la înfiinţare vor putea contracta de la bancă linii de credit în lei pentru finanţarea capitalului de lucru de pană la cinci milioane lei, pe o perioada de maxim doi ani, cu posibilitatea prelungirii pe încă un an. Facilitatea poate fi garantată de stat prin FNGCIMM pană la cel mult jumătate din valoarea creditului. Clienţii vor plăti o dobandă compusă din indicele Robor la trei luni (cotaţia este marţi de 3,43%) şi o marjă de 2,5% pe an, un comision de administrare de 0,04% pe an aplicabil lunar la valoarea iniţială a liniei de credit şi comision de evaluare a garanţiilor.

Profitul Antibiotice Iaşi a săltat 12,5%

Producătorul farmaceutic Antibiotice Iaşi (ATB) a înregistrat anul trecut o creştere cu 12,5% a profitului, comparativ cu 2012, la 28,8 milioane lei (6,5 milioane euro) şi cu 4,4% a vanzărilor, la 317,4 milioane lei (71,8 milioane euro), potrivit rezultatelor preliminare ale companiei transmise BVB. În 2012, compania a obţinut un profit de 25,6 milioane lei şi venituri din vanzări de 304 milioane lei. Potrivit unor informaţii anterioare transmise BVB, exporturile companiei au ajuns anul trecut la 26,9 milioane dolari, în creştere cu 34% faţă de 2012, iar estimările companiei pentru acest an vizează un avans de peste 10%, pe fondul extinderii pe pieţe noi. Compania livrează produse farmaceutice finite şi substanţă activă în 60 de state la nivel mondial, prin intermediul a peste 100 de parteneri. Cele mai mari pieţe externe ale Antibiotice sunt SUA, Africa de Nord, Europa, Rusia - CSI şi Orien¬tul Mijlociu, iar în acest an compania vrea să intre pe pieţe din Uniunea Euro¬peană şi Australia. Antibiotice ocupă locul patru pe piaţa medicamentelor generice şi locul 11 per total piaţă farmaceutică, avand o cotă de 2,5%. Ministerul Sănătăţii deţine 53,02% din titluri, iar SIF Oltenia are 10,32%.

Plăţile de taxe şi impozite cu cardul au urcat cu o treime

Romanii au plătit cu cardul, anul trecut, taxe şi impozite în valoare de 133 milioane lei, în creştere cu 36%, avans susţinut de tranzacţiile la POS, care au consemnat un plus de 38%, potrivit datelor raportate de băncile membre Visa Europe, plata medie situandu-se la 358 de lei. Clienţii care şi-au achitat taxele şi impozitele cu cardul au realizat peste 372.000 de plăţi electronice, în urcare cu 31% comparativ cu 2012, iar valoarea medie a unei taxe, de 358 de lei, s-a apreciat cu 4%. La sfarşitul anului trecut, plata taxelor şi impozitelor locale cu cardul direct la POS la sediile administraţiilor fiscale era acceptată de 176 de primării. "Am observat în ultimul an că tot mai multe primării încep să se orienteze spre acceptarea plăţii online pe ghiseul.ro, platforma pusă gratuit la dispoziţia lor, şi să renunţe la platformele proprii. Astfel, numărul primăriilor care acceptă plata cu cardul prin ghiseul.ro a crescut cu 70% anul trecut, la 73 de municipalităţi, iar alte 30 de primării se aflau în procedura de înrolare pe platformă la finalul anului 2013", a declarat într-un comunicat Cătălin Creţu, director regional pentru Romania şi Croaţia, Visa Europe.

Ponta şi Băsescu se ceartă pe Dacia

Afirmaţia preşedintelui Băsescu potrivit căruia nefinalizarea Coridorului IV paneuropean va duce la pierderea asamblării Dacia la Piteşti reprezintă o "inconştienţă sinistră, o tampenie", a spus premierul Ponta, adăugand că a fost asigurat chiar de şeful grupului Renault de continuarea investiţiei. "M-am întalnit de curand cu preşedintele grupului Renault şi a spus foarte clar că investiţiile în Romania se dezvoltă. Acum, dumneavoastră îl credeţi pe preşedintele Renault sau pe sinistrul noştru preşedinte", a spus Ponta jurnaliştilor, întrebat, la Forumul de afaceri Franţa-Europa de Sud-Est, organizat la Bucureşti, cum comentează declaraţia preşedintelui legată de uzinele Dacia. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, într-o emisiune difuzată luni de postul Look Tv, că nefinalizarea Coridorului IV paneuropean va duce la pierderea asamblării de la Piteşti, la uzinele Dacia, care deja extinde uzina din Maroc. "Eu vă pot spune că în mine Guvernul va avea un adversar total pentru o astfel de abordare. Romania, dacă nu se conectează integral cu Coridorul IV la sistemele rutiere europene, este o ţară care rămane enorm în urmă", a declarat şeful statului. El a mai arătat că Romania va pierde foarte multe investiţii dacă nu finalizează Coridorul IV, iar Dacia este ceva "sigur".

Vanzările Metro în Europa de Est au scăzut dramatic

Veniturile grupului german de retail Metro în Europa de Est au scăzut cu 10,8% în ultimele trei luni ale anului trecut, la 4,6 miliarde euro, influenţate şi de vanzarea magazinelor Real din Romania, Rusia şi Ucraina, care a îmbunătăţit însă profitabilitatea diviziei de hipermarketuri. În monede locale, vanzările Metro în regiune au coborat cu numai 5%, precizează grupul german într-un raport prezentat marţi. Vanzările Real în Europa de Est au scăzut cu 55% în ultimele trei luni ale anului trecut, de la 807 milioane euro la 359 milioane euro, potrivit raportului Metro. Incluzand şi piaţa germană, vanzările totale ale Real au coborat cu 16% în perioada analizată, la 2,6 miliarde euro. Profitul înainte de taxe al diviziei a crescut de patru ori, de la 32 milioane euro la 121 milioane euro. Metro deţine în Romania 32 de magazine Cash & Carry şi 4 hipermarketuri Real. Grupul german a vandut anul trecut 20 de magazine Real din Romania către retailerul francez Auchan, într-o tranzacţie de 1,1 miliarde euro care a inclus şi unităţile din Ucraina, Polonia şi Rusia.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.