Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Sfatul lui Adrian Vasilescu pentru datornicii la bănci

Ziarul de Vrancea
9 feb 2014 1012 vizualizări
Fiecare să judece "cu propriul cap" măsura de reducere a ratelor la credit, spune consilierul guvernatorului BNR

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, consideră că este bine ca fiecare client care are credit la bănci să judece singur măsura privind reducerea, pentru doi ani cu 50%, a ratelor şi apreciază ca "fundamentală" comunicarea cu debitorii. "Banca Naţională nu dă sfaturi, dar sfatul meu personal este să fie foarte atenţi, toţi, la măsurile care vor fi luate şi să judece cu propriul cap. E important, am mai spus asta şi sublinez. Până în aprilie, când se va trece la această măsură, fundamentală este comunicarea, dacă Guvernul va reuşi să poarte un dialog sincer", a declarat Vasilescu, la postul Realitatea TV. Acesta a reamintit că Banca Naţională a discutat cu Guvernul maniera în care vede elaborarea actului normativ privind facilitatea fiscală propusă de premierul Victor Ponta.
"Subliniez punctul de vedere al Băncii Naţionale. Acest punct de vedere al Băncii Naţionale este foarte precis. Şi anume, aceasta a cerut Guvernului ca pe actul normativ care va organiza acest sistem, această schemă fiscală, să apară o formulă de relativitate şi anume, să nu se scrie băncile trebuie să facă, adică o previziune imperativă, ci să se scrie, băncile pot să facă. Să nu se scrie, debitorii băncilor la care au credite de plătit trebuie să facă, ci să se scrie, pot să facă. Asta înseamnă că, atunci în luna aprilie, când această măsură va intra în vigoare, banca şi debitorul se vor aşeza la o masă şi vor discuta. Dacă e în avantajul băncii şi banca va crede că e în avantajul ei, va aplica această măsură", a spus Adrian Vasilescu.
Consilierul lui Mugur Isărescu a explicat, pe de altă parte, că reducerea ratei la credit nu este o măsură singulară, ci face parte dintr-un pachet de stimulare a consumului, pentru dinamizarea creşterii economice.

Greu de făcut previziuni

El a reamintit că a fost foarte dificil de făcut previziuni privind stimulentele fiscale şi consumul în condiţii de criză, chiar în economii experimentate. "Chiar în ţări care au fost afectate de criză şi sunt mai experimentate în a face previziuni, toate previziunile privind consumatorii au dat greş, pentru că o previziune care să-i privească pe consumatori nu poate să fie făcută cu exactitate, deoarece aici nu sunt numai probleme tehnice, sunt şi probleme psihologice, probleme de comportament uman, sunt probleme de comportament specific în consum şi niciodată nu poţi să înţelegi şi să spui ce va fi cu exactitate. Acolo unde s-a încercat să se facă o previziune, în America, pentru că au scos şi au pus pe tapet o sumă de 800 de miliarde de euro ca stimulent fiscal, care urma să ducă la o scădere a şomajului, a dus la o creştere a şomajului", a arătat consilierul guvernatorului BNR.
Premierul Victor Ponta a anunţat, în urma discuţiilor cu FMI, că Guvernul va adopta o ordonanţă prin care persoanele care au credite la bănci şi un venit de maximum 1.610 lei lunar pot ajunge, în urma unei înţelegeri cu banca, la înjumătăţirea ratei pentru o perioadă de doi ani.
Măsura ar urma să intre în vigoare de la 1 aprilie, dar cei care optează pentru aceasta nu trebuie să aibă restanţe mai vechi de 90 de zile la plata ratelor

Rusia a declarat ilegală moneda virtuală bitcoin

Procuratura din Rusia a avertizat asupra riscurilor pe care le presupune bitcoin, arătând că este ilegală folosirea monedei virtuale întrucât poate fi utilizată pentru spălarea de bani sau finanţarea terorismului. "Sistemele pentru plăţi anonime şi monedele virtuale care au dezvoltat o circulaţie considerabilă - inclusiv cea mai cunoscută, bitcoin - sunt înlocuitori ai banilor şi nu pot fi utilizate de persoane fizice sau juridice", a transmis Biroul Procurorului General al Rusiei, citat de cotidianul New York Times.
Legea din Rusia prevede că rubla este singura monedă oficială şi introducerea oricărei alte monede sau înlocuitor este interzisă, a precizat instituţia.
Banca centrală din Rusia a avertizat, la sfârşitul lunii ianuarie, că tranzacţiile cu bitcoin sunt speculative, din cauza riscului mare ca moneda să piardă foarte mult din valoare într-un timp scurt. Biroul Procurorului General a informat că lucrează, împreună cu banca centrală şi alte agenţii, la înăsprirea reglementărilor şi prevenirea delictelor comise prin utilizarea pseudo-monedelor.
În SUA, unde comunitatea bitcoin este mult mai dezvoltată decât cea din Rusia, autorităţile investighează mai multe cazuri de activităţi ilegale comise utilizând bitcoin.
La sfârşitul anului trecit, China a interzis portalurilor de tranzacţionare a bitcoin din ţară să mai efectueze schimburi. Banca Chinei a interzis totodată băncilor să efectueze tranzacţii cu bitcoin, care nu are statut legal de monedă.

Tarife reduse în turism prin programul "O săptămână la munte"

Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc şi Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism lansează programul "O săptămână la munte", care se va derula în perioada 9 februarie - 28 martie, iar tarifele vor fi cuprinse între 161 lei şi 368 de lei de persoană pentru un sejur de cinci zile.
Tarifele practicate în cadrul acestui program special de către hotelurile de la munte vor fi neschimbate faţă de anii trecuţi şi sunt cu până la 50% mai mici faţă de tariful de recepţie din această perioadă, se arată într-un comunicat transmis de FPTR. Tarifele pentru un loc pe un sejur de cinci nopţi, fără servicii de masă, sunt următoarele: la hotel, vilă, cabană de două stele -161 lei persoană/sejur (fără mic dejun); la hotel, vilă, cabană trei stele - 259 lei persoană/sejur (fără mic dejun); la hotel, vilă patru stele - 368 lei persoană/sejur (fără mic dejun).
Durata unui sejur este de 5 nopţi, începând duminică şi terminând vinerea, în perioada 09 februarie – 28 martie 2014. Cu acceptul prestatorilor se pot valorifica sejururi şi cu alte date de intrare în intervalul stabilit.
Locurile vor fi vândute tuturor categoriilor de turişti, iar solicitările vor fi onorate în ordinea înscrierilor şi în funcţie de numărul de locuri puse la dispoziţie. Până acum, în acest program s-au înscris 27 de structuri de cazare, fiind puse la dispoziţie aproape 700 de locuri pe serie. Aceste locuri vor fi vândute în peste 44 de agenţii de turism din toată ţara, ceea ce înseamnă că în cele 8 serii circa 5.600 de persoane vor putea să petreacă o săptămână la munte.

Spania pregăteşte o reformă amplă a sistemului de taxe

Guvernul spaniol pregăteşte o reformă amplă a sistemului de taxe, ineficient în prezent, sperând că va consolida prin creşterea eficienţei recuperarea economică a ţării şi va spori şansele în alegeri ale partidului aflat la conducerea ţării, potrivit Financial Times. Restructurarea colectării taxelor va fi ultima reformă structurală a guvernului condus de premierul Mariano Rajoy şi vine după încercări de reformare a pieţei muncii şi sistemului de pensii. Spania a ieşit din recesiune anul trecut, dar înregistrează încă niveluri ridicate de şomaj şi îndatorare.
Detaliile planului nu au fost încă finalizate, dar autorităţile de la Madrid au transmis că vor simplificarea şi eficientizarea sistemului. În centrul schimbărilor se va afla o scădere a ratelor minime de impozitare pentru persoane şi companii. Reducerea unor taxe va fi echilibrată prin lărgirea bazei de impozitare, mai ales prin eliminarea unora dintre multele scutiri şi deduceri disponibile în prezent. "În Spania, avem un sistem cu rate nominale ridicate, dar colectăm o parte mică a taxelor în raport cu PIB şi bogăţia economiei. Există o problemă de eficienţă. Frauda este o problemă, dar contează şi cum funcţionează sistemul", a declarat ministrul responsabil pentru buget, Cristobal Montoro. Acesta s-a angajat să crească veniturile în timp ce scade taxele, cu scopul de a spori atractivitatea Spaniei pentru investiţii.
Reforma va începe în februarie, cu prezentarea unui plan întocmit de o comisie de experţi numiţi de guvern. Schimbările vor fi decise şi aprobate de parlament până în vară, pentru a intra în vigoare de anul următor, afirmă autorităţile. Spania va organiza alegeri generale spre sfârşitul anului 2015.
Economiştii au cerut în mod repetat reformarea sistemului de taxe din Spania, care îmbină unele dintre cele mai mari rate de impozitare din Europa şi unul dintre cele mai scăzute niveluri de colectare din regiune.
Rata de impozitare oficială este de 30%, dar multitudinea de scutiri de taxe disponibile, mai ales pentru costurile cu dobânzi, înseamnă că marile companii plătesc de fapt 8%. Veniturile din taxe au scăzut de la 41% din PIB în 2007 la 37% în 2012, potrivit datelor centrului de cercetare Fedea, din Madrid. În medie, statele UE colectează venituri din taxe echivalente cu 45% din PIB.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.