Economic

Cum depun situaţiile financiare anuale agenţii economici

Mihai Boicu
6 feb 2014 1583 vizualizări
în funcţiie de cele trei criterii de mărime stabilite lege, firmele depun situaţii financiare anuale detaliate sau prescurtate u cine nu a desfăşurat activitate de la constituire pană la finalul anului nu depune aceste situaţii

Situaţiile financiare anuale diferă în funcţie de mărirea entităţilor economice. Cele trei criterii luate în considerare sunt totalul activelor de 3,65 milioane de euro, cifra de afaceri netă 7,3 milioane euro, numărul mediu salariaţi – 50. Societăţile comerciale care depăşesc limitele a două din cele trei criterii vor întocmi situaţii financiare anuale care cuprind bilanţul, contul de profit şi de pierderea, situaţia modificărilor capitalului propriu, situaţia fluxurilor de numerar, note explicative la situaţiile financiare anuale. Aceste documente vor fi însoţite de formularul “Date informative” (cod 30) şi formularul “Situaţia activelor imobilizate (cod 40). Entităţile care nu depăşesc limitele a două dintre criteriile menţionate întocmesc situaţii financiare anuale prescurtate care cuprind bilanţul prescurtat, cont de profit şi de pierdere, note explicative la situaţiile financiare anuale prescurtate. “Indiferent de mărirea entităţilor, toate situaţiile financiare anuale încheiate la 31 decembrie trebuie semnate de persoanele abilitate potrivit legii şi de către administratorul sau persoana care gestionează entitatea. De asemenea, situaţiile finciare anuale trebuie însoţite de raportul administratorilor, raportul de audit sau raportul comisiei de cenzori, după caz, şi de propunerea de distribuire a profitului sau de acoperire a pierderii contabile”, precizează Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice. Situaţiile financiare anuale vor fi însoţite de o declaraţie scrisă a administratorului, ordonatorului de credite sau alte persoane care are obligaţia gestionării unităţii respective prin care îşi asumă răspunderea pentru întocmirea situaţiilor financiare anuale şi confirmă că politicile contabile utilizate la întocmirea situaţiilor financiare anuale sunt în conformitate cu reglementările contabile aplicabile; situaţiile financiare anuale oferă o imagine fidelă a poziţiei financiare, performanţei financiare şi a celorlalte informaţii referitoare la activitatea desfăşurat; persoana juridică îşi desfăşoară activitatea în condiţii de continuitate.

Firmele străine au 150 de zile la dispoziţie

Potrivit ordinului MPF nr. 79/2014, încadrarea în criteriile de mărime se efectuează la sfarşitul exerciţiului financiar, pe baza indicatorilor determinaţi din situaţiile financiare anuale la 31 decembrie aferente exerciţiului financiar precedent şi a indicatorilor determinaţi pe baza datelor din contabilitate şi a balanţei de verificare încheiate pentru sfarşitul exerciţiului financiar curent, utilizandu-se cursul de schimb valutar comunicat de BNR, valabil la data încheierii exerciţiului financiar.  Subunităţile din Romania ale unor persoane cu sediul sau domiciliul în străinătate, cu excepţia subunităţilor deschise în Romania de societăţi rezidente în state aparţinand Spaţiului Economic European, depun situaţii financiare anuale la 31 decembrie în termen de 150 de zile de la încheierea exerciţiului financiar. Entităţile care nu au desfăşurat activitate de la constituire pană la 31 decembrie nu întocmesc situaţii financiare anuale sau situaţii financiare anuale simplicate însă trebuie să depună la Finanţe în termen de 60 de zile de la încheierea exerciţiului financiar, o declaraţie pe propria răspundere a persoanei care are obligaţia gestionării entităţii, care să cuprinde toate datele de identificare: denumirea completă, adresa şi numărul de telefon, numărul de înregistrare la registrul comerţului, cod unic de înregistare, capitalul social. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.