Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: BNR taie din nou dobanda cheie

Ziarul de Vrancea
4 feb 2014 991 vizualizări
Banca centrală a redus dobanda de politică monetară de la 3,75% la 3,5% şi a păstrat la acelaşi nivel rezervele minime obligatorii

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a Romaniei (BNR) a redus marţi dobanda de politică monetară de la 3,75% la 3,5% pe an, un nou minim istoric, şi a menţinut ratele rezervelor minime obligatorii, ambele decizii fiind anticipate de analişti. Alte decizie adoptată marţi de BNR vizează gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar. De asemenea, CA al BNR a analizat şi aprobat Raportul trimestrial asupra inflaţiei, document care va fi prezentat joi într-o conferinţă de presă. Analiştii se aşteptau ca BNR să reducă dobanda. Astfel, 15 din 20 de participanţi la un sondaj intern în cadrul Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din Romania estimau diminuarea la 3,5%, în timp ce restul vedeau posibilă menţinerea la 3,75%. Aceasta ar putea fi ultima reducere a dobanzii într-un ciclu de relaxare a politicii monetare care a început în iulie 2013, cele mai multe estimări pentru orizontul decembrie 2014 indicand o dobandă de 3,5%. Prognozele pentru decembrie 2014 variază între un minim de 3% şi un maxim de 4%, potrivit AAFBR. Totodată, analiştii apreciază că rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei, menţinute la 12% în luna februarie, pot fi reduse la 10% pană la finalul anului. Estimările pentru decembrie 2014 variază între un minim de 5% şi un maxim de 12%. Rezervele minime obligatorii pentru pasivele în valută, păstrate la 18%, pot fi reduse la 15% pană la sfarşitul anului anului. Previziunile analiştilor pentru decembrie 2014 oscilează între minim 10% şi maxim 18%. Banca centrală a redus la începutul lunii ianuarie rata dobanzii de politică monetară de la 4% la 3,75% pe an, un nou minim istoric, precum şi ratele rezervelor minime obligatorii la lei de la 15% la 12% şi ratele rezervelor minime obligatorii la valută de la 20% la 18%.

“Poate la clienţii care gafaie”

Băncile nu ar avea motive prudenţiale sau de afaceri pentru a reeşalona creditele fără restanţe, dar ar putea să aleagă o uşurare a plăţilor pentru clienţii care "gafaie" şi sunt aproape de neperformanţă, a declarat ieri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Luni seara, la finalul discuţiilor cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), premierul Victor Ponta a confirmat informaţiile transmise anterior de MEDIAFAX privind programul de stimulare a consumului pregătit de Guvern, care prevede reduceri de impozit pentru persoanele cu creditele restructurate, dar numai după expirarea perioadei de reeşalonare. Sistemul este opţional pentru bănci, iar Guvernul nu a anunţat că ar fi încheiat vreo înţelegere cu instituţiile de credit. Restructurarea trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe cerinţe, prima dintre acestea restricţionand aplicarea doar la creditele fără întarzieri la plată sau cu întarzieri de cel mult 90 de zile. Operaţiunea trebuie să conducă la diminuarea cu cel mult jumătate şi nu cu mai mult de 500 lei (sau echivalentul în lei aferent valutei în care a fost acordat ori la care este indexat creditul) a obligaţiilor lunare de plată ale debitorului aferente creditului supus restructurării, pentru o perioadă de cel mult doi ani. Ponta a arătat că FMI consideră că decizia Guvernului de a sprijini pe o perioadă de doi ani persoanele care au credite va conduce la o creştere a creditării şi a consumului.

FMI arată că se poate amana acciza la carburanţi

Fondul susţine că deficitul generat de neintroducerea accizei la motorină şi benzină poate fi acoperit prin îngheţarea unor cheltuieli

Autorităţile şi echipele de experţi ale FMI şi CE au ajuns la un acord la nivel tehnic după discuţiile privind prima şi a doua evaluare a programului economic, amanarea implementării accizei majorate la carburanţi urmand să fie acoperită prin îngheţarea unor cheltuieli ale statului, potrivit instituţiilor financiare internaţionale. Reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale notează că majoritatea criteriilor pentru finele lunii decembrie a anului trecut au fost îndeplinite, conform unui comunicat publicat marţi de Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană. "S-a ajuns la un acord la nivel tehnic. Programul rămane, în linii mari, în direcţia cea bună. Majoritatea criteriilor de performanţă stabilite pentru finele lunii decembrie 2013 au fost îndeplinite sau sunt aproape îndeplinite", se arată în declaraţia de la finalul vizitei. Problema accizei majorate la carburanţi, care a generat tensiuni politice şi a condus la amanarea încheierii primei evaluări a acordului, a fost depăşită pentru moment. "Amanarea pentru încă o perioadă a implementării accizelor la carburanţi va fi compensată prin îngheţări pe partea de cheltuieli", se spune în comunicat. Echipele Fondului Monetar Internaţional şi Comisiei Europene s-au aflat la Bucureşti în perioada 21 ianuarie - 4 februarie pentru discuţii privind prima şi a doua evaluare a programului economic convenit anul trecut. Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că acciza de 7 eurocenţi va fi introdusă din aprilie la benzină şi motorină, iar preşedintele Traian Băsescu va semna documentele pentru ca acordul cu FMI să redevină operaţional, deoarece memorandumul nu va include această măsură. Totodată, primul ministru a precizat că în funcţie de încasările din primele şase luni se vor aplica reduceri de cheltuieli la unele ministere la prima rectificare din acest an. Instituţiile financiare internaţionale şi guvernul mizează pe o creştere de 2,2% a Produsului Intern Brut în acest an, după un avans de 2,8% în 2013, datorat în principal producţiei industriale şi recoltei bogate, potrivit comunicatului publicat marţi de CE. Pentru acest an este aşteptată consolidarea cererii interne, pe fondul sprijinului acordat prin politici publice, dar şi ca urmare a unei mai bune absorbţii a fondurilor UE, combinate cu o creştere a încrederii, se mai arată în comunicat. Inflaţia va continua să scadă în prima jumătate a acestui an şi va reveni în semestrul al doilea spre partea superioară a intervalului ţintit de BNR, anticipează experţii instituţiilor financiare internaţionale. Totodată, deficitul de cont curent ar urma să fie menţinut între 1-1,5% din PIB, "contribuind astfel la poziţia externă puternică a Romaniei, care a ajutat ţara să depăşească recentele presiuni din pieţele emergente", notează FMI şi CE. Pe partea fiscală, deficitul bugetar ţintit pentru acest an este de 2,2% din PIB.

Bombele POSDRU vor exploda din nou

Acţiunile derulate în perioada 2007-2013 pentru atragerea de fonduri europene în Programul Sectorial privind Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) au fost un infern din care s-a crezut că s-a ieşit, dar datele ministrului Muncii relevă că vor mai exploda destule "bombe", avertizează premierul Ponta. "Am avut, astăzi, o discuţie importantă legată de Acordul de Parteneriat cu UE, de modul în care Romania va cheltui fondurile de coeziune, structurale, alocate nouă. Dacă în primul exerciţiu, 2007-2013, pot să spun fără ezitare că, în special la POSDRU, totul a fost un infern şi un infern din care credem că am ieşit - doamna ministru Campeanu, mai bine informată decat mine, zice că mai avem destule bombe care vor exploda - asta nu înseamnă însă că, în viitorul exerciţiu financiar, nu vom avea sume cel puţin la fel de importante", a spus Ponta, în cadrul unei conferinţe a cărei temă a fost dialogul social dintre Guvern, sindicate şi patronate. Conferinţa a urmat unei reuniuni organizate, ieri dimineaţa, la Guvern, pe tema Acordului de Parteneriat cu UE privind modul de cheltuire a fondurilor europene în perioada 2014-2020. La începutul lunii august 2012, Comisia Europeană a presuspendat POSDRU, ca urmare a deficienţelor identificate de partea comunitară în contractarea proiectelor, plăţile fiind deblocate în februarie anul trecut.

Condiţii mai drastice pentru agenţiile de turism

Agenţiile de turism vor fi obligate să achite integral asigurarea de insolvenţă, şi nu în tranşe, iar poliţele de tip franşiză, prin care se acoperă doar o parte din asigurare, vor fi eliminate, potrivit unui proiect de ordin al Departamentului pentru IMM, Mediul de Afaceri şi Turism. În prezent, legea permite ca agenţiile de turism să plătească asigurarea de insolvenţă în rate şi să încheie poliţe de tip franşiză, prin care se acoperă doar o parte din suma asigurată. "În urma controalelor pe care le-am făcut, am descoperit fel de fel de tertipuri ale agenţiilor de turism. Spre exemplu, există posibilitatea de plată în rate şi multe agenţii plătesc doar prima rată, ca să arate în cazul unui control că au asigurare, iar apoi nu mai plătesc celelalte tranşe, iar în cazul falimentului turiştii nu sunt asiguraţi", a declarat Răzvan Filipescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT). El spune că nici asigurările de tip franşiză nu îi avantajează pe turişti. "Dacă agenţia asigură o sumă de 50.000 de dolari cu o franşiză de 80%, înseamnă că asigurătorul suportă doar 20% din pagube, adică 10.000 de dolari", a mai spus Filipescu. Potrivit oficialului ANT, peste 400 din cele aproape 3.000 de agenţii de turism din ţară au poliţe de tip franşiză. "În proiectul de ordonanţă propunem eliminarea franşizei şi ca asigurarea să se plătească anticipat integral. Va creşte astfel siguranţa turistului în cazul în care agenţia intră în insolvenţă. Sperăm ca proiectul să fie aprobat cat mai repede, iar măsurile să poată fi aplicate în maxim o lună", a mai spus Filipescu.

Ajutorul pentru firmele angajatoare va fi egal cu salariul mediu

Suma reprezentand jumătate din cheltuielile salariale pe care statul o va suporta pentru cele minimum 20 locuri de muncă nou-create de către firme va fi limitată la nivelul salariului mediu pe economie, potrivit premierului Victor Ponta. Întrebat dacă acea deducere din costul salarial va fi limitată la un anumit nivel al remuneraţiei, Ponta a afirmat: "Salariul mediu. Dacă dai salariu 10.000 euro, normal că nu îţi plăteşte statul jumătate. E vorba de salariul mediu". Luni seara, la finalul discuţiilor cu Fondul Monetar Internaţional, premierul a anunţat că a fost convenit ca statul să plătească jumătate din valoarea totală a cheltuielilor salariale aferente pentru firmele care creează minimum 20 locuri de muncă. Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a precizat că statul va suporta din costul salarial atat salariul net, cat şi taxele aferente, iar schema de ajutor va fi valabilă timp de şapte ani, cu începere de la 1 iulie 2014. Normele de aplicare vor fi prezentate la începutul lunii aprilie, astfel încat să fie posibile preînscrieri pană la 1 iulie. Conform sistemului pregătit de autorităţi, firmele vor achita întregul cost salarial pentru locurile de muncă nou-create, dar vor deconta trimestrial jumătate din acest cost. Condiţia, atat pentru firmele nou-înfiinţate, cat şi pentru cele aflate deja în funcţiune, este să fie create minimum 20 locuri de muncă. Firmele care creează minimum 20 locuri de muncă într-un an pot apela la această schemă de ajutor şi pe parcursul următorilor ani de aplicare a sistemului, în aceleaşi condiţii

Modificările fiscale au generat sărăcie şi haos

Numeroasele măsuri de politică fiscală luate de guvernele Romaniei de la începutul crizei au arătat lipsa unei strategii coerente în acest domeniu şi au creat sărăcie, potrivit unui studiu întocmit de avocatul Gabriel Biriş, vicepreşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). "Am zis că la noi aruncatul cu vina în spatele celuilalt fiind principala preocupare şi sportul naţional, înaintea oinei, am simţit nevoia să fac un studiu, un inventar, al măsurilor de politică fiscală de la începutul crizei. (...) În maxim o lună de zile voi extinde studiul pană la 1 ianuarie 2005. Ce am vrut să facem cu acest inventar este să punem o oglindă - să arătăm, nu să incriminăm - şi să vadă inclusiv decidenţii politici, dar şi suporterii unuia sau altuia dintre partidele din Romania, că de fapt, în realitate, toţi au avut un singur tip de abordare: acela de a mări impozite şi taxe, de a agresa mediul de afaceri, agresiune care ne-a dus pană la urmă în situaţia în care suntem acum", a declarat Biriş într-o conferinţă de presă. Inventarul nu conţine toate modificările de formă sau care ţin de modul de declarare a unor impozite şi taxe, ci doar modificările aduse de Codul fiscal şi Codul de procedură fiscală, care au avut un impact direct în modul de calcul şi plată al impozitelor de către contribuabili.

Ministrul fondurilor europene îşi toarnă cenuşă în cap

Comisia Europeană (CE) a solicitat Guvernului roman un mod de coerenţă ridicat în ceea ce înseamnă priorităţile naţionale, sectoriale, incluse în proiectul Acordului de Parteneriat (AP) privind fondurile europene aferente perioadei 2014-2020, a declarat ministrul de resort, Eugen Teodorovici. El a răspuns astfel întrebat, marţi, de presă dacă a concluzionat pană la această dată ce anume a fost vag şi lipsit de viziune, aşa cum a caracterizat Comisia Europeană, în prima versiune a Acordului de Parteneriat, pe care l-a prezentat, în octombrie, alături de premierul Victor Ponta, în Camera Deputaţilor. "În principal, Comisia a solicitat un mod de coerenţă ridicat în ceea ce înseamnă priorităţi naţionale, sectoriale, pentru că - este adevărat, vă daţi seama - fiecare minister în parte, fiind conştient de faptul că principala sursă financiară o reprezintă fondurile europene, să treacă poate mai mult decat ar fi necesar la acest moment în aceste documente", a spus Teodorovici. Potrivit unui document la 10 ianuarie, experţii Comisiei Europene au transmis autorităţilor romane că prima versiune a Acordului de Parteneriat pentru utilizarea fondurilor comunitare în perioada 2014-2020 este lipsită de viziune strategică, prea vagă şi nu dovedeşte că lecţia dată de eşecul cheltuirii banilor UE este valorificată.

Toyota anticipează un profit anual dublu

Toyota, cel mai mare producător auto la nivel global, anticipează un profit record de aproape 19 miliarde de dolari pentru anul fiscal care se va încheia la 31 martie, dublu faţă de nivelul din anul anterior, datorită deprecierii yenului, care sprijină exporturile de produse japoneze. În ultimele trei luni ale anului trecut, al treilea trimestru al anului fiscal, profitul net al Toyota a crescut de aproximativ 5 ori, la 5,2 miliarde de dolari. Toyota s-a menţinut anul trecut pe prima poziţie în topul celor mai mari producători auto după volumul vanzărilor, devansand pentru cel de-al doilea an consecutiv rivalii de la Volkswagen şi General Motors. Analiştii estimează că profitul înregistrat de grupul japonez în 2013 este echivalent cu caştigurile combinate ale General Motors şi Volkswagen, potrivit Bloomberg. Yenul s-a depreciat cu 18% faţă de dolar anul trecut, în avantajul exportatorilor japonezi, în urma planului de relansare economică implementat de premierul Shinzo Abe.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.