Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Ponta: La benzină nu amanăm acciza

Ziarul de Vrancea
3 feb 2014 788 vizualizări
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat duminică, după o întalnire cu delegaţia FMI, că nu susţine introducerea unei accize suplimentare pentru benzină şi motorină

Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, că o eventuală amanare a aplicării accizei la motorină cu trei luni ar însemna încă 400 de milioane de lei lipsă la încasări, el arătand că la benzină în mod sigur nu se va amana aplicarea accizei. "Azi avem întalnire cu cei de la CE, FMI şi BM şi e una din variante. Altfel, însă, după cum ştiţi, acciza intră în vigoare la 1 aprilie. Anunţăm deciziile după discuţia de azi", a declarat Ponta, solicitat să detalieze declaraţia sa referitoare la o posibilă amanare a aplicării accizei cu încă trei luni şi întrebat dacă luni se va discuta varianta finală cu FMI. Întrebat dacă o eventuală amanare a accizei ar fi posibilă doar pentru motorină sau şi pentru benzină, Ponta a precizat: "Nu, la benzină în mod sigur suntem pe locul 28 din 28 de ţări ale UE, deci acolo nu există un impact puternic care ar dezavantaja sau ar marca competitivitatea economiei romaneşti. şi la motorină suntem de asemenea în partea de jos a topului". Preşedintele Traian Băsescu a anunţat duminică, după o întalnire cu delegaţia FMI, că nu susţine introducerea unei accize suplimentare pentru benzină şi motorină, deoarece nu o consideră necesară. Anterior, surse oficiale declarau, că preşedintele Traian Băsescu va semna scrisoarea cu FMI dacă acciza de 7 eurocenţi la benzină nu va fi specificată în document, iar acciza la motorină va fi amanată cel puţin 3 luni, măsură agreată de premierul Victor Ponta, dar nu şi de PNL, care vede astfel diminuate şansele reducerii CAS din iulie. O misiune a FMI se află la Bucureşti, împreună cu reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale, pentru discuţii privind prima şi a doua evaluare a acordului stand-by, vizită care se va încheia miercuri.

Rezervele valutare ale BNR au urcat în mod miraculos

Asta în ciuda reducerii rezervelor minime obligatorii

Rezervele valutare la BNR au crescut în ianuarie cu 388 milioane euro, la 32,91 miliarde euro, în ciuda reducerii rezervelor minime obligatorii la valută, la această evoluţie contribuind semnificativ împrumuturile Finanţelor pe pieţele internaţionale, de 2 miliarde de dolari. Potrivit datelor BNR, în ianuarie s-au consemnat intrări de 3,59 miliarde euro, reprezentand modificări în structura rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice (inclusiv sumele rezultate din emisiuni de obligaţiuni pe pieţele interne şi internaţionale) şi altele. MFP a atras în inauarie 2 miliarde dolari de pe pieţele internaţionale prin două emisiuni de obligaţiuni, cu maturităţi de 10 şi 30 de ani, precum şi 278,7 milioane euro din piaţa internă. Plăţile scadente în luna ianuarie 2014 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează circa 257 milioane euro. Concomitent, banca centrală a înregistrat ieşiri de 3,2 miliarde de euro, reprezentand reducerea ratei rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobanzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele. Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 3,07 miliarde euro. Rezervele internaţionale ale Romaniei (valute plus aur) la 31 ianuarie 2014 au fost de 35,98 miliarde euro, faţă de 35,43 miliarde euro la 31 decembrie 2013. Plăţile scadente în luna februarie 2014 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează circa 1,17 miliarde euro.

Clienţii băncilor nu se mai mulţumesc cu dobanzile la depozite

Clienţii băncilor au devenit nemulţumiţi de dobanzile tot mai reduse la depozite, după ce au fost obişnuiţi cu niveluri ridicate ale bonificaţiilor, şi au început să aibă un apetit mai mare pentru diversificarea investiţiilor şi risc, a declarat ieri Dan Popovici, CEO al OTP Asset Management. "Simţim tot mai mult o oarecare frustrare din partea clienţilor referitor la evoluţia ratelor de dobandă la depozite. Oamenii s-au obişnuit cu dobanzi mari, ele au scăzut mult în ultima perioadă, iar fondurile de investiţii sunt o alternativă bună", a afirmat Popovici într-o conferinţă de presă. El recomandă clienţilor o economisire periodică, regulată, cu depunerea unor sume mai mici în fiecare lună, indiferent de valoarea unităţii activului net al fondului de investiţii, iar în cazul unei sume mari pe care clientul o are de investit, acesta ar avea nevoie şi de un sistem de management al lichiditaţii. "Cred că anul acesta se va modifica percepţia investitorului roman, cu cat dobanzile vor rămane la acest nivel cu atat clienţii se vor îndrepta către risc mai crescut, vor să iasă din zona de confort", a spus Popovici. Directorul companiei se aşteaptă pentru acest an la o apreciere a monedei naţionale sau la o stagnare într-un "canal destul de îngust" şi la o fluctuaţie a dobanzilor foarte mică. În ultimele zile monedele statelor emergente s-au depreciat vizibil sub presiunea retragerii masive a investitorilor de pe pieţele emergente. Totuşi, leul s-a întărit în ultimele zile, evoluţia determinandu-i pe dealeri să spună că banca centrală a intervenit indirect în piaţă pentru susţinerea monedei naţionale prin vanzări indirecte de euro şi cumpărare de lei.

Dacia a început anul cu dreptul

Dacia a înregistrat în luna ianuarie cea mai puternică creştere a înmatriculărilor de autoturisme noi în Franţa, cu 18%, la aproape 9.000 de unităţi, cu o cotă de piaţă de 7,16%, în timp ce piaţa franceză a revenit uşor după mai mulţi ani de scădere. Astfel, numărul înmatriculărilor de automobile noi marca Dacia în Franţa a urcat în ianuarie cu 17,9% faţă de nivelul din periaoda corespunzătoare a anului trecut, de la 7.600 unităţi la 8.980 unităţi, cota de piaţă a producătorului roman pe piaţa autohtonă a grupului Renault avansand astfel la 7,16%, faţă de 6,1% cu un an în urmă, potrivit datelor prezentate luni de Asociaţia Constructorilor Francezi de Automobile. Înmatriculările de autoturisme noi din Franţa au crescut în ianuarie cu 0,5%, la 125.500 unităţi, după o contracţie de 5,7% anul trecut. Asociaţia producătorilor auto din Franţa estimează că piaţa va stagna sau va creşte uşor în acest an. Constructorii francezi PSA Peugeot Citroen şi Renault şi-au consolidat în ianuarie poziţia dominantă pe piaţa locală, înregistrand o cotă de piaţă combinată de 59,27%, faţă de 54,77% cu un an în urmă. Înmatriculările totale ale celor două concerne au urcat cu 8,8% în prima lună din an, la aproape 74.400 unităţi. Cu creşteri de 18% la Dacia şi 10,5% la marca Renault, grupul Renault a înregistrat un avans de 12,4% al vanzărilor în ianuarie, la 34.150 automobile, revendicand 27,22% din piaţă, faţă de 24,35% la începutul anului trecut. Nissan, partenerul de alianţă al Renault, a avut vanzări în creştere cu 4,5%, la 4.700 unităţi, cu o cotă de piaţă de 3,77%. PSA Peugeot Citroen a consemnat totodată o creştere de 6%, la 40.120 unităţi, reprezentand o cotă de piaţă de aproape 32%.

Scandal cu o miză de 1,8 miliarde euro la varful industriei auto germane

şapte fonduri de hedging i-au acţionat în justiţie, la Frankfurt, pe Wolfgang Porsche şi Ferdinand Piech, solicitand despăgubiri de 1,8 miliarde euro pentru pierderile suferite în urma tentativei eşuate de preluare a Volkswagen de către Porsche în 2008, potrivit Bloomberg. Porsche a anunţat luni că fondurile de hedging au intentat o acţiune civilă împotriva lui Wolfgang Porsche, preşedintele producătorului de automobile sport, şi Ferdinand Piech, preşedintele grupului Volkswagen. Cei doi sunt de asemenea membri în consiliul de supraveghere al Porsche Automobil Holding SE. Compania a precizat că procesul este nefundamentat şi va contesta acţiunea. Comunicatul Porsche nu nominalizează investitorii implicaţi, însă potrivit Der Spiegel fondul Elliott Associates s-ar număra printre reclamanţi. Porsche a anunţat, în luna octombrie a anului 2008, că a acumulat o participaţie de 74,1% din Volkswagen şi are intenţia să-şi majoreze deţinerea, iniţial, la 75% din titluri, apoi să preia integral grupul. Cotaţia bursieră a Volkswagen a crecut puternic atunci, speculatorii cumpărand în grabă acţiuni pentru a-şi acoperi expunerea pe pariuri că titlurile aveau să scadă. Între timp, Volkswagen a preluat controlul Porsche şi a devenit al doilea mare producător auto din lume după Toyota, devansand General Motors. Diverşi investitori au intentat mai multe acţiuni în justiţie împotriva Porsche, acuzand compania şi pe cei doi executivi care controlează imperiul VW-Porsche că ar fi manipulat acţiunile Volkswagen. Concernul auto s-a apărat cu succes pană acum de litigii, inclusiv prin transferul unor dosare din SUA în Germania şi prin blocarea unei acţiuni în Marea Britanie.

ANT: "Vin turcii!

Cetăţenii turci care vor să vină în vacanţă în Romania vor primi viza de scurtă şedere în maxim 48 de ore, iar autorităţile se aşteaptă ca în acest an să vină în city break-uri, la distracţie în cluburi, la ski şi cazinouri peste 50.000 de turişti turci, cu 50% mai mult decat anul trecut. Cetăţenii turci care vor să vină în vacanţă în Romania vor primi viza de scurtă şedere în maximum 48 de ore, iar documentaţia depusă pentru obţinerea vizei rămane neschimbată, însă eliberarea permiselor de intrare în Romania se va face într-un timp mult mai scurt. "Pană acum vizele se obţineau greu, în aproximativ o lună, şi se făcea o selecţie foarte strictă. Acum, cetăţenii turci trebuie să meargă la consulat cu rezervarea la hotelul din Romania, cu biletul de călătorie şi asigurarea medicală şi să demonstreze că au pentru vizita în Romania 50 de euro pe zi, dar nu mai puţin de 500 de euro în total", a declarat Mirela Matichescu, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT), care a fost prezentă la targul de turism EMITT - East Mediterranean International Tourism and Travel Exhibition, desfăşurat în perioada 30 ianuarie-2 februarie la Istanbul. Ea a adăugat că turiştii turci sunt interesaţi în Romania de distracţie în cluburi, city break-uri, cazinouri şi ski.

Comerţul online creşte precum Făt Frumos

Comerţul electronic va creşte cu peste 20% în acest an la nivel mondial, la 1.500 miliarde de dolari, în principal datorită economiilor emergente, iar China va depăşi SUA începand din 2016, devenind cea mai mare piaţă, potrivit estimărilor eMarketer. Creşterea comerţului electronic va fi generată în acest an în principal de extinderea rapidă a bazelor de utilizatori ai serviciilor online şi mobile pe pieţele emergente, de extinderea comerţului de pe dispozitive mobile, îmbunătăţirea variantelor pentru livrare şi plată şi de extinderea brandurilor puternice către pieţele internaţionale, se arată într-un raport al companiei de cercetare eMarketer. Datele se referă la vanzările business-to-consumer. Regiunea Asia-Pacific, inclusiv China, va cheltui în 2014 mai mult decat consumatorii din America de Nord pentru prima dată, devenind cea mai mare piaţă regională de comerţ electronic din lume. Astfel, comerţul electronic va ajunge la 525,2 miliarde de dolari în regiunea Asia-Pacific, faţă de 482,6 miliarde de dolari în America de Nord. China va reprezenta în acest an peste 60% din piaţa Asia-Pacific, iar pană în 2017 va revendica aproape trei sferturi din afacerile din regiune în zona comerţului electronic. Începand din 2016, China va depăşi Statele Unite.

Facebook se luptă să îi ţină aproape pe tineri

Facebook, considerată în momentul de faţă cea mai importantă reţea de socializare din lume, împlineşte marţi zece ani de la lansare, o varstă a maturităţii, dar totuşi un moment dificil pentru acest site care se luptă să îşi păstreze utilizatorii tineri. Potrivit AFP, Facebook se apropie de a zecea aniversare, o varstă a maturităţii pentru reţeaua de socializare, care a reuşit să depăşească o listare catastrofală pe bursă şi să se transforme într-o maşinărie de atragere a publicităţii, dar care se confruntă totodată cu îmbătranirea utilizatorilor săi. "A fost o călătorie incredibilă", a declarat Mark Zuckerberg, cofondatorul şi directorul general al Facebook. "Registrul" online pe care Mark Zuckerberg l-a creat în ianuarie 2004, în camera sa de la Universitatea Harvard, a devenit o companie mondială, cu 1,23 de miliarde de utilizatori pe lună, iar Zuckerberg, unul dintre cei mai tineri miliardari ai lumii. "Facebook a făcut ca lumea să fie mai mică, mai interactivă. A unit familii, prieteni, vecini din întreaga lume. Este un adevărat fenomen social", a declarat, pentru AFP, Trip Chowdhry, analist la compania Global Equity Research.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.