Economic

Mai multe declaratii fiscale cu cod de bare

Camelia Stănilă
28 nov 2007 709 vizualizări
ANAF vrea sa elimine invechitele dischete u contribuabilii ar putea avea chiar ghisee automate pentru depunerea declaratiilor fiscale

Finantistii doresc eliminarea dischetelor in depunerea declaratiilor fiscale si codificarea informatiei prin cod de bare, citit cu un dispozitiv optic, ceea ce le usureaza munca. Desi aceasta medoda de depunere a declaratiilor este utilizata deja, inclusiv in Vrancea, Ministerul de Finante a intocmit un proiect de ordin privind generalizarea acestei practici. Acesta include eliminarea dischetei pentru formularele: Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul general consolidat, cod 14.13.01.01/a; Decont de taxa pe valoarea adaugata, cod 14.13.01.02; Declaratie privind impozitul pe profit, cod 14.13.01.04; Declaratie rectificativa, cod 14.13.01.00/r; Decont privind accizele, cod 14.13.01.03; Decont privind impozitul la titeiul si la gazele naturale din productia interna, cod 14.13.01.05. Reprezentantii ANAF recunosc ca metoda de depunere a declaratiilor fiscale in format electronic a simplificat activitatea de gestiune in cadrul unitatilor fiscale, insa la ora actuala aceasta are limite impuse de suportul utilizat (discheta), atit prin capacitatea limitata de stocare a datelor, timpul mare de citire, cit si din cauza situatiilor in care discheta prezinta defectiuni si nu poate fi citita. De asemenea, se pierde mult timp la verificarea dischetelor impotriva virusilor informatici. De aceea au fost introduse in paralel, prin ordinul 409/2006, si alte metode alternative de depunere a declaratiilor fiscale: prezentarea declaratiei cu codificarea informatiei prin cod de bare si imprimarea acestuia pe formular cu ajutorul programului de asistenta. Preluarea datelor se efectueaza prin citirea codului de bare cu ajutorul unui dispozitiv optic. Aceasta metoda prezinta o serie de avantaje, precum eliminarea completa a erorilor generate de existenta a doua suporturi pentru o singura declaratie (discheta si formularul semnat si stampilat), eliminarea erorilor cauzate de suportul magnetic sau de uzura echipamentului hardware, reducerea semnificativa a timpului de preluare a datelor din declaratii, reducerea costurilor suportate de contribuabili, a timpului de asteptare la ghiseu, precum si posibilitatea introducerii chiar a unor ghisee automate de depunere a declaratiilor. La ora actuala, dotarea tehnica a unitatilor fiscale cu dispozitivele optice permite extinderea acestei metode. Sugestiile si observatiile la adresa acestui proiect pot fi transmise in scris la Agentia Nationala de Administrare Fiscala, str. Apolodor nr.17, sector 5, Bucuresti 050741 - la Directia Comunicare, Relatii Publice si Mass-Media, pe mail la relatiipublice.anaf@mfinante.ro sau prin fax la nr. 021-319.98.57. (Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.