Economic

Primiti bani pentru imbunatatirea calitatii mediului

Mihaela Beșleagă
20 nov 2007 745 vizualizări
Pentru infiintarea unei plantatii forestiere obtineti 164 euro/hectar, iar pentru intretinerea plantatiei pe cinci ani 2.352 euro/hectar u finantarea europeana acopera 70% din costul total al proiectului

Daca detineti un teren agricol pe care nu cultivati nimic, lasat in paragina, dar pe care nu vreti sa il vindeti, puteti sa faceti un bine mediului inconjurator si sa obtineti si bani pentru aceasta. Recentul proiect de prima impadurire a terenurilor agricole, finantat din Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala , avizat si controlat de Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vinatoare (ITRSV), se adreseaza beneficiarilor privati si celor publici (consiliile locale). Subventiile se vor acorda astfel: pentru pregatirea solului - 142 euro/hectar, pentru infiintarea plantatiei - 164 euro/hectar, pentru intretinerea plantatiei pe cinci ani - 2.352 euro/hectar. In plus, se acorda si compensatii sau pierderi de venit, pentru o perioada de 15 ani, astfel: pentru fermieri 220 euro/an/hectar si pentru alti detinatori 110 euro/an/hectar. Sprijinul public acordat nu va depasi 70% din totalul cheltuielilor eligibile. Pentru a acoperi restul de 30% din valoarea proiectului, beneficiarii publici sau privati pot participa cu servicii si bunuri in natura, cum ar fi utilaje sau propria forta de munca. Sint eligibile toate categoriile de detinatori de terenuri agricole, cum ar fi terenurile arabile, pasunile, finetele, plantatiile pomicole, viile.


Paduri mai multe, reducerea efectelor secetei


Pentru a beneficia de aceasta finantare europeana, solicitantii trebuie sa adreseze o cerere de finantare Centrului Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (CRPDRP) sau la Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (OJPDRP) si in acelasi timp sa realizeze o documentatie tehnica la un consultant proiectant autorizat. "Cererile se analizeaza la nivelul CRPDRP sau OJPDRP, care apoi sint avansate ITRSV. Noi avizam cererile, monitorizam si verificam executia proiectului. Programul este la inceput, deocamdata nu am primit nici o solicitare, dar noi asteptam cereri si orice persoana care are nevoie de consiliere sau de alte detalii in legatura cu acest proiect ni se poate adresa", ne-a declarat Florin Murgu, purtatorul de cuvint al ITRSV Vrancea. Reprezentantii ITRSV au tinut sa specifice faptul ca, la fel ca in cazul derularii oricarui proiect de finantare, beneficiarul trebuie sa detina o suma de bani pentru inceput, cu care sa poata achita valoarea lucrarilor trecute in proiect, suma care ulterior va fi decontata din fondurile destinate programului. Proiectul de impadurire a terenurilor agricole are ca obiective generale imbunatatirea calitatii mediului, combaterea schimbarilor climatice, fixarea carbonului, cresterea padurilor cu rol de protectie, obtinerea de lemn pentru scopuri bioenergetice, reducerea efectelor secetei, imbunatatirea calitatii solului, iar ca obiective operationale extinderea suprafetelor forestiere nationale prin sprijinul pentru impadurire si mentinerea plantatiei. Pentru prima impadurire a terenurilor agricole se vor folosi specii adaptate conditiilor locale de mediu, respectiv la cimpie stejar brumariu, frasin, ulm, la deal stejar, iar la munte fag, rasinoase. (Mihaela BESLEAGA)


CASETA


Taierile din padurile publice sint limitate pentru 2008


Guvernul a decis ca pentru anul 2008 se poate recolta din paduri un volum maxim de lemn pe picior de 18,5 milioane de metri cubi. Acest volum de lemn va fi asigurat din urmatoarele categorii de resurse: 9,82 milioane mc din paduri aflate in proprietatea publica a statului; 3,41 milioane mc din proprietatea publica a unitatilor administrativ-teritoriale; 2,50 milioane mc din proprietatea publica a persoanelor juridice de drept privat; 1,75 milioane mc din proprietatea publica a persoanelor fizice; 1,02 milioane mc din vegetatia forestiera situata pe terenuri din afara fondului forestier national. Pentru padurile aflate in proprietatea persoanelor fizice s-a prevazut posibilitatea exploatarii de catre proprietari a maxim 50 mc/an. Daca valorificarea lemnului nu se realizeaza in conditiile legii, vor fi aplicate sanctiuni contraventionale cu valori cuprinse intre 2.000 si 7.000 lei. Jumatate din volumul de lemn pe picior aprobat pentru recoltare din padurile proprietate publica a statului este destinat pentru prestari de servicii de catre agentii economici atestati in activitatea de exploatare forestiera, iar jumatate sint destinati valorificarii pe picior. "Sortimentele de lemn rezultate in urma exploatarii prin prestari de servicii de catre agentii economici atestati in activitatea de exploatare forestiera si sortarii vor fi valorificate de catre administratorul padurilor proprietate publica a

statului catre consumatorii de material lemnos, inclusiv catre populatie, pentru incalzirea locuintelor sau constructii", se mentioneaza in comunicatul Executivului. Repartizarea pe judete a volumelor de lemn care pot fi recoltate se face prin ordin al conducatorului autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura. (M. B.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.