Economic

Casele se construiesc in pasul piticului

Mihaela Beșleagă
14 nov 2007 736 vizualizări
Cea mai vizibila evolutie este la ridicarea vilelor si a blocurilor particulare u deficitul fortei de munca specializata afecteaza ritmul constructiilor

Piata de constructii locala evolueaza lent, dar sigur. Specialistii spun ca noile imobile se inmultesc de la an la an, insa numarul lor nu excede. Printre factorii care incetinesc ritmul constructiilor se numara legislatia care pune de multe ori bete in roate eventualilor investitori, traseul birocratizat cu care se confrunta acestia, preturile in crestere de la an la an de pe piata imobiliara si a terenurilor. "Exista o rata de crestere a constructiilor de la an la an, insa nu spectaculoasa. S-ar putea si mai bine, insa exista un complex de factori care concura, cum ar fi legislatia in vigoare, sau faptul ca pretul terenurilor creste de la an la an", ne-a spus Dragos Micu, inspector sef al Inspectoratului de Stat in Constructii Vrancea. Deficitul fortei de munca este un alt aspect care influenteaza in mod negativ ritmul constructiilor. Multi muncitori calificati fie au atins virsta pensionarii, fie au ales drumul strainatatii, unde ridica locuinte pentru italieni sau spanioli. "O alta problema este reprezentata de numarul si calitatea fortei de munca. In momentul de fata exista un deficit important de muncitori calificati, lucru care se va reflecta in costurile si calitatea vietii", a mai adaugat inspectorul sef Dragos Micu. Posibilitatile de finantare, capacitatea de preluare a lucrarilor de catre firmele de proiectare si executare constituie alti factori care incetinesc ritmul constructiilor. In ultimul timp, cele mai active pe piata au fost firmele si persoanele private, care au investit masiv in ridicarea de imobile destinate in special locuintelor. In Focsani, de pilda, noi blocuri de locuit au fost construite de investitori privati in zone precum Autogara, Obor, la fosta Mara, pe Strada Mare a Unirii. "In ultimul timp, investitiile s-au mai asezat. In special se fac investitii de valoare mare de catre particulari, atit persoane fizice, cit si firme. Putem spune ca, usor, usor, vine si privatul din urma", a mentionat inspectorul sef al Inspectoratului de Stat in Constructii. Prin legislatia fiscala in vigoare, investitorii sint scutiti de TVA, urmind ca executorii, la finalul lucrarii, sa recupereze acest procent. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.