Economic

Vinurile false sint la ele acasa in Vrancea

Mihaela Beșleagă
10 nov 2007 1519 vizualizări
La vinurile importate din Republica Moldova s-au constatat cele mai multe abateri u incadrarea în categoria gresita in functie de continutul de zaharuri si comercializarea de vinuri hibrid sint cele mai intilnite nerespectari ale legislatiei in domeniul vinificatiei

Cele mai recente controale derulate de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) privind comercializarea si etichetarea vinurilor au dezvaluit numeroase abateri la producatorii si comerciantii vrinceni, care constituie un segment important din piata de vinuri romaneasca. Controalele, desfasurate in perioada 17"" 25 septembrie, au urmarit respectarea normelor legale in vigoare la punerea in vinzare, dar mai ales indeplinirea unor criterii de calitate de catre operatorii economici cu activitati in vinificatie. ANPC, prin organele sale teritoriale, a verificat 200.000 de litri de vin comercializat in toata tara. Printre neconformitatile constatate de inspectorii OPC s-a numarat vinzarea de "vinuri improprii comercializarii", cum ar fi si produsul "Vin de Masa Singe De Leu", produs de FCP ASCONI SRL, Republica Moldova si importat de SC CRAMA DEALUL VIEI SRL Focsani, care este, in realitate, vin de hibrizi direct producatori. Conform legislatiei romanesti, este interzisa comercializarea de vinuri hibrid, acestea putindu-se utiliza numai pentru consumul familial si pentru obtinerea alcoolului de origine vinicola, precum si a otetului. Aceeasi firma din Focsani comercializa vinuri neconforme calitativ, confirmate prin analize de laborator, astfel incit vinul de calitate superioara rosu demisec Merlot nu se incadra in aceasta categorie in functie de continutul de zaharuri. Sedimente si impuritati in suspensie s-au constatat, prin analiza directa, la Vinul de masa Muscatel, producator SC VINCON Vrancea SA Focsani, comercializat de SC SORIANDRA SRL Reghin, jud. Mures. In Supermarket PENNY Focsani inspectorii OPC au gasit la comercializare vinuri cu depuneri de sediment, cum ar fi "Vinul DOC Sauvignon Blanc", produs de SC FRUVIMED SA Medgidia.


Licoarea bahica, in categorii de calitate gresite


Conform OPC, vinurile import Republica Moldova, importator CRAMA DEALUL VIEI SRL Focsani, comercializate de KITWEN SRL Bacau, aveau inscrise in mod necorespunzator categoria de calitate a vinului in functie de continutul de zaharuri, astfel: vinul alb demidulce Tamiioasa de Moldova si vinul rosu demidulce Busuioaca de Moldova aveau inscris pe eticheta "continut de zaharuri 30-60 g/l", dar conform Legii Viei si Vinului nr. 244/2002, acestea corespund categoriei vinuri dulci. Alte doua vinuri demiseci aveau inscris "continutul de zaharuri 15-25 g/l", care, conform Legii Viei si Vinului nr. 244/2002, corespund categoriei de vinuri demidulci. Aceeasi firma, comercializa vin rosu demisec Merlot, import Republica Moldova, dar, conform continutului de zaharuri, produsul se incadra la categoria de vinuri demidulci. "Controlul desfasurat a scos in evidenta exodul pe piata a vinurilor provenite din import Republica Moldova, constatindu-se abateri privind: incadrarea in continutul de extract sec impus; incadrarea in categorie in functie de continutul de zaharuri; comercializarea de vinuri hibrid care, conform legislatiei din Romania, se pot utiliza numai in consumul familial, obtinerii alcoolului de origine vinicola, precum si a otetului; comercializarea de vin impropriu consumului uman direct prin mirosul si gustul strain; etichetarea", se arata in comunicatul ANPC. Ziarul de Vrancea a incercat sa consemneze si punctul de vedere al firmelor incriminate de ANPC insa, in ciuda insistentelor, nu am obtinut o pozitie oficiala. (Mihaela BESLEAGA)


CASETA


Aveti grija cind cumparati vin!


Inspectorii OPC sfatuiesc consumatorii ca in momentul in care achizitioneaza vin sa fie atenti ca, la verificarea directa (prin intoarcerea recipientului cu capacul/dopul in jos), sa constate prezenta depunerilor sau a impuritatilor. De asemenea, trebuie sa acorde o atentie deosebita modului de prezentare a ambalajului, sa nu achizitioneze produse cu ambalajul murdar sau care nu este inchis etans, la cumpararea vinurilor sa solicitate si sa pastreze bonul de casa pentru a putea proba in cazul in care, in mod justificat, doresc sa reclame calitatea/siguranta unui produs si sa nu cumpere vin din locuri neautorizate. (M. B.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.