Economic

Se urgenteaza despagubirile pentru Dacii

Camelia Stănilă
1 nov 2007 773 vizualizări
In Vrancea, mai exista 240 de conturi active, din care o treime contin avans pentru cumpararea unei Dacii

Vrincenii care au avut depozite la CEC inainte 1989 pentru achizitionarea de Dacii vor fi despagubiti cit de curind, prin acordarea unor titluri de stat. Ministerul Economiei si Finantelor a fost mandatat, in sedinta de guvern de ieri, sa elaboreze si sa promoveze o Ordonanta de urgenta prin care sa fie prevazuta modalitatea de despagubire a "depondentilor Dacia". Premierul Calin Popescu Tariceanu a precizat ca emisiunea de titluri de stat va fi efectuata pe numele CEC, iar institutia va opera cu aceste titluri in contul si numele deponentilor pe care ii are in evidenta. De asemenea, data scadentei va fi de un an de la data emisiunii. La nivel national, peste 35.000 de romani au depus bani la CEC pentru Dacii, mare parte avind in conturi intreaga suma de 70.000 lei, cit valora in 1989 un autoturism. In Vrancea, mai exista circa 240 de conturi active, din care o treime contin doar un avans pentru cumpararea unei Dacii. Multi vrinceni si-au retras banii dupa Revolutie, de teama devalorizarii, insa dupa 2004 prea putini au mai renuntat la conturi, mai ales ca au aparut zvonuri privind acordarea de despagubiri din partea statului. Legea pagubitilor CEC (Legea 146/2007) a intrat in vigoare abia in mai 2007, insa n-a putut fi pusa in aplicare din lipsa unor norme de aplicare, ce trebuiau intocmite de Ministerul Economiei si Finantelor. Potrivit actului normativ, despagubirile vor fi egale cu suma depusa la CEC, indexata cu nivelul indicelui ratei de inflatie, calculat din data depunerii pina in ziua achitarii, din care se deduce dobinda legala bonificata de CEC pe perioada cit a fost acordata. (C. S.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.