Economic

Reciclarea deseurilor, implementata printr-un plan regional

Mihaela Beșleagă
31 oct 2007 1645 vizualizări
Doar 50% dintre vrinceni beneficiaza de servicii de salubritate u din 2009 va fi sistata depozitarea deseurilor la rampa de la Golesti

Ne confruntam cu o crestere a varietatii si complexitatii tipurilor si cantitatilor de deseuri generate, in timp ce instalatiile si practicile de eliminare a deseurilor ramin neadecvate. In consecinta, deseurile din gradini, ambalajele de sticla, hirtie si carton, deseurile textile, recipiente de aluminiu, chiar si PET-urile ar putea fi colectate pentru a fi reciclate sau valorificate, dar, din pacate, destul de des acestea sint amestecate cu deseuri menajere si sint eliminate. Alte deseuri, precum cele din constructii si demolari, echipamentele electrice si electronice, vehiculele scoase din uz, anvelopele uzate si acumulatorii nu isi au locul in depozitele de deseuri, ci trebuie colectate separat si reciclate pentru a putea fi transportate ulterior la statii de valorificare si tratare specializate. Pentru a implementa si monitoriza acest sistem, in regiunea Sud Est a fost elaborat un Plan Regional de Gestionare a Deseurilor, prezentat ieri in cadrul unei conferinte de presa de Agentia pentru Protectia Mediului (APM). Acest plan face referire la perioada 2004 - 2013 si va fi revizuit in 2009. "Planul Regional de Gestionare a Deseurilor va asigura beneficii majore, printre care: va ajuta regiunea la indeplinirea cerintelor necesare pentru obtinerea sprijinului financiar acordat Romaniei din partea UE, va crea si va asigura un mediu mai curat si placut, fara aer, sol si ape poluate, va incuraja reducerea cantitatii de deseuri eliminate, reciclarea si valorificarea, folosind mai putine resurse naturale", a prezentat Rodica Bonceag, purtatorul de cuvint al APM.


Din 2009 rampele rurale de gunoi vor fi inchise


Conform analizei specialistilor, in Vrancea, din totalul deseurilor 50% sint biodegradabile, iar 50% din populatie beneficiaza de servicii de salubritate. Planul isi propune, printre altele, inchiderea depozitelor existente si construirea, in conformitate cu standardele UE, a unor depozite ecologice, extinderea retelei de colectare a deseurilor la nivel rural, cresterea colectarii selective a deseurilor, in propria gospodarie, in comert si institutii, prin interzicerea amestecarii deseurilor si promovarea reciclarii si recuperarii. Incepind din iulie 2009 toate platformele rurale vor fi inchise pentru ca sint neconforme, astfel incit va fi sistata si depozitarea deseurilor la rampa de la Golesti. Deseurile prost gestionate, aruncate la intimplare in depozite necontrolate sau arse in spatele curtii reprezinta un pericol pentru sanatatea publica. Prin deseuri se pot transmite oamenilor sau animalelor diverse boli extrem de grave, cum ar fi encefalita spongiforma, gripa aviara, salmonella. Apa sau aerul poluat pot cauza si ele grave probleme de sanatate, de aceea este necesara gestionarea cu cea mai mare responsabilitate a deseurilor. La intilnirea de ieri au participat Paul Giurca, directorul APM, comisarul Amalia Musat din partea Garzii de Mediu, Iulian Matache, seful Directiei Tehnice din cadrul Consiliului Judetean, Dana Negulescu de la CJ, iar din partea APM a mai luat cuvintul Ionel Tiron APM. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.