Economic

Retrocedarile de paduri farimiteaza ocoalele silvice

Mihaela Beșleagă
22 oct 2007 723 vizualizări
Multe dintre ocoalele silvice de pe teritoriul judetului nostru, in special cele mici, sint in pericol sa isi stopeze activitatea, in conditiile in care tot mai multe suprafete impadurite sint retrocedate proprietarilor.

Numai conform Legii 247/2005, Directia Silvica Focsani a retrocedat o suprafata considerabila de paduri, din care aproximativ 18.400 hectare au fost validate, iar 16.500 hectare au fost puse in posesie. Directia Silvica are in administrare aproximativ 70.000 hectare de terenuri forestiere, insa suprafetele solicitate la momentul de fata se ridica la circa 90.000 hectare. "Multe ocoale urmeza sa se desfiinteze, pentru ca se retrocedeaza proprietarilor multe suprafete de padure. Daca un ocol are incheiate contracte de prestari servicii si pentru alte suprafete, atunci supravietuieste, atit timp cit indeplineste minimul de suprafata impadurita prevazut de lege", ne-a spus Toma Cristea, seful Biroului de Control Silvic din cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si Vinatoare (ITRSV) Vrancea. Suprafetele minime de padure pentru constituirea unui ocol silvic sint: 3.000 hectare la cimpie, 5.000 hectare la deal si 7.000 hectare la munte. Proprietarii persoane fizice au posibilitatea de a se constitui in ocoale private. In acest moment, la nivelul judetului exista trei ocoale silvice private, respectiv Tulnici, Obstea Tulnici si Naruja si sapte ocoale silvice de stat, administrate de Directia Silvica Focsani si Regia Nationala a Padurilor: Gugesti, Dumitresti, Focsani, Nereju, Soveja, Panciu, Adjud, la care se adauga ocolul silvic experimental de la Vidra. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.