Economic

Magazinele satesti, prafuite si expirate

Mihaela Beșleagă
17 oct 2007 712 vizualizări
Numarul magazinelor si barurilor rurale a crescut simtitor, insa de multe ori conditiile de comercializare lasa de dorit u cele mai dese abateri privesc produsele expirate, conditiile improprii de depozitare si neafisarea firmelor

"Eternitatea s-a nascut la sat", spunea Lucian Blaga, un adevar valabil si astazi pe plaiurile "mioritice", unde timpul pare sa fi incremenit. Normele europene aduse de recenta integrare au ramas inca niste notiuni vagi pentru multe dintre "magazinele mixte" de prin satele vrincene, in epoca super si hipermarketurilor. O simpla vizita intr-un astfel de spatiu comercial este ca o incursiune in alt timp. De multe ori, rafturile din lemn sprijina produse alimentare care ar trebui pastrate la rece, alaturi de diverse sortimente de bauturi alcoolice si sucuri carbogazoase la 2 lei sticla de 3 litri. Uneori poti avea "norocul" de a mai gasi si produse cu termen de valabilitate "vesnic", sau pastrate in spatii improvizate si conditii insalubre. Numarul magazinelor si barurilor satesti a crescut simtitor, o data cu investitiile facute de fiii satelor plecati prin strainatate, insa de multe ori conditiile de comercializare lasa mult de dorit. Unii sateni au reclamat la Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) modul insalubru in care isi desfasoara marfa comerciantii rurali. Intr-un magazin din Soveja se "vinde bautura la pahar fara forme legale. nu are un veceu. tine ciinii in curte si populatiea care bea se murdareste prin drum. vinde marfa pine, alimente, cere bani dublu", dupa cum reclama anonim citiva sateni nemultumiti. In petitia anonima, in acelasi stil rustic, se arata ca "mai exista mai la deal magazine fara drepturi de a vinde. cin aude ca vine garda sau protectiea incuie si se uita din drum. vinde tot felu de marfuri fara forme si sau umplut de bani" (n. r. - reporterul a redat intocmai cele scrise in reclamatie)


Magazinele rurale, in atentia OPC-ului


Reprezentantii Protectiei Consumatorilor promit ca vor intensifica in perioada imediat urmatoare controalele la magazinele rurale, pentru a-i determina pe micii comercianti sa respecte conditiile legale si sa previna punerea in pericol a sanatatii consumatorilor. "OPC-ul va incepe o campanie mai dura de control la sate, unde nu s-a constientizat inca destul ca sintem membri UE si trebuie sa respectam niste norme stricte. Multi dintre comerciantii rurali isi desfasoara activitatea sub masca anonimatului, au autorizatie, insa nu au afisata firma. Cel mai des am acordat sanctiuni contraventionale pentru produse expirate, conditii improprii de depozitare, lipsa de informare a clientilor asupra produselor comercializate. Vom forma echipe mixte, iar cei care vor fi gasiti cu nereguli vor fi aspru sanctionati", a mentionat Dumitru Dila, inspectorul sef al OJPC Vrancea. Si cum romanul nu se dezminte cind vine vorba de proverbialul "sa moara si capra vecinului", de multe ori, in scrisorile adresate OPC-ului, se strecoara si consideratii personale. "Acestea nu merita sa aiba magazin. ca erau necajiti. nu avea dupa ce bea apa. are si un tata cind il gasesti acolo nu poti cumpara o piine, ca este foarte agresiv. fugi cind il vezi ca daca mai intrebi ceva te bate", mai spun sovejenii. Toate acestea pot parea fragmente pitoresti, care poate stirnesc zimbetul orasenilor, insa fac parte dintr-o realitate cu care se confrunta zilnic satul romanesc. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.