Economic

Facturile cresc proportional cu frigul

Iulia Crețu
16 oct 2007 656 vizualizări
Focsanenii trebuie sa se roage pentru o iarna blinda, temperaturile rezonabile mentinind consumul de combustibil redus si facturile mici u pretul gigacaloriei va ramine 148 RON, ca iarna trecuta

Cetatenii municipiului Focsani au fost nevoiti in acest week-end sa faca o prima demonstratie a rezistentei la frig. Cu toate ca pe timpul noptiilor nu s-a indeplinit conditia pentru furnizarea de caldura la calorifere de catre ENET, nefiind inregistrate temperaturi sub 10 grade Celsius, focsanenii au cam dirdiit. Multi fie au bagat in priza caloriferul electric, fie au dat drumul la aragaz ori, cei mai economi, au pus mai multe haine pe ei si s-au invelit cu doua paturi. Reprezentantul ENET, directorul Valter Popescu ii linisteste pe cei care se temeau ca incalzirea elementilor le va arunca in aer facturile. Redresarea vremii si revenirea temperaturilor in jurul a 12-22 grade Celsius va intirzia furnizarea caldurii catre consumatorii casnici. "Nu am dat drumul la caldura in week-end pentru ca nu s-au indeplinit conditiile, au fost 14 grade Celsius. Si nu cred ca vom da nici saptamina aceasta pentru ca se incalzeste, pentru miercuri fiind anuntate 29 de grade. Nu putem da drumul cu toate ca se anunta frig in noaptea de marti, altfel ne punem in cap cetatenii", ne-a declarat ing. Valter Popescu. Cetatenii nu pot decit sa spere ca iarna 2007-2008 sa fie cit mai blinda. Consumul redus de combustibil va insemna si facturi mai mici. Pretul gigacaloriei va ramine cel practicat de societatea locala de producere si furnizare a agentului termic iarna trecuta, de 148 RON. Pretul de productie a gigacaloriei este insa de 300 RON, diferenta de pret fiind subventionata de stat. Tariful la gaze naturale este in jur de 300 de euro/1.000 metri cubi, mai ridicat la noi decit cel din alte tari europene. "Daca nu s-a marit pretul la energie, nu vor creste facturile. Daca insa va fi mai frig, vor fi cresteri la facturi determinate de cresterea consumului de combustibil. Noi nu marim pretul la gigacalorie pina in ianuarie si speram sa nu o facem nici dupa", a adaugat Valter Popescu. Reprezentantul centralei termice a municipiului a mentionat ca, in perioada imediat urmatoare, vor fi aduse in stoc si cantitatile de rezerva de pacura. ENET a semnat un prim contract pentru livrarea a 2.000 de tone de combustibil. Acesta ar putea fi utilizat in cazul in care se inregistreaza temperaturi foarte scazute care ar determina scaderea presiunii la gazele naturale. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.