Economic

Vin de ultima generatie la Veritas Panciu

Mihaela Beșleagă
6 oct 2007 4241 vizualizări
Unul dintre cei mai importanti vinificatori ai Vrancei va obtine vinul din aceasta toamna printr-o tehnologie inovatoare, importata din Italia si Franta u de la receptie pina la imbuteliere, strugurii si vinul sint asistati digital de un computer central u instalatia de stabilizare tartrica, prima de acest tip din Europa de Est, este supravegheata de producatorul italian prin GPS u reprezentantii Veritas considera ca noua achizitie creste simtitor calitatea vinului

Zona viticola Vrancea, cea mai mare podgorie si cel mai important centru de vinificatie din tara, si-a modernizat tehnologia de extragere a licorii lui Bachus din struguri. Veritas SA Panciu a achizitionat o noua linie de vinificatie, la standarde europene, care inlocuieste vechea linie, in functionare de 32 ani. Noul ansamblu de vinificatie instalat printr-un proiect SAPARD in valoare de un milion de euro este o linie moderna, intreg fluxul tehnologic fiind asistat pe calculator. Strugurii trec prin mai multe etape consecutive, asistate digital de un calculator central, "creierul" procesului de productie, pina se transforma in mult apreciatul vin. Receptia strugurilor se realizeaza cantitativ si calitativ, pe un cintar electronic, predatorul de struguri primind documentatia listata de calculator (in care e trecut beneficiarul, transportul, soiul, cantitatea, concentratia in zahar, ora cintaririi). Apoi strugurii sint basculati in buncarul de receptie, iar de aici sint dirijati catre desciorchinator (separatorul de ciorchini), unde ciorchinii sint evacuati, iar mustuiala este transportata cu o pompa catre presa pneumatica. în traseul de la desciorchinator pina la presa, mustuiala este racita la temperatura de 15 grade Celsius (temperatura optima pentru pastrarea aromelor din struguri) si i se impregneaza automat dioxid de sulf (pentru protectie impotriva oxidarilor) si enzime (pentru extragerea aromelor la presare). Presarea se efectueaza pneumatic, prin intermediul a sase prese etanse din inox (pentru a feri mustul de oxigen) cu o capacitate de 34 tone.



Calculatorul opereaza dupa 30 de programe de presare, in functie de soiul de struguri. Cind presa este plina, ea se opreste automat, orice comanda gresita fiind respinsa de computerul central. Mustul rezultat la presare este transferat cu pompele din dotare la cisternele speciale, unde suporta timp de 24 ore o decantare gravitationala, dupa care mustul limpezit este transferat automat in cisternele de fermentare prin cadere libera. Toate aceste etape, realizate automat, sub coordonarea continua a calculatorului, asigura calitatea superioara a produsului final. Capacitatea de vinificatie zilnica este de 400 - 600 tone struguri. Noua tehnologie, de ultima generatie, este echipata cu instalatii automate pentru vinificatia primara expusa mai sus, spalarea preselor si circuitelor, toate acestea fiind asistate de calculator. "Pentru noi acest ansamblu este o mare revolutie, sintem printre putinii vinificatori din tara care detin o asemenea tehnologie. Este cea mai moderna linie de vinificatie din Vrancea, singura de acest tip din zona, o tehnologie care creste calitatea vinului, constituind o oportunitate atit pentru consumatorii de vin, cit si pentru viticultorii din aceasta zona", a afirmat Adrian Toma, directorul Veritas Panciu. întreg ansamblul de vinificatie este importat din Italia, de la firma VELO, fiind o investitie de 1.200.000 euro, bani accesati prin programul SAPARD. Montajul a fost realizat de firma producatoare, iar angajatii care se ocupa de supraveghere au avut parte de un training. Inaugurarea noii linii va avea loc in luna noiembrie a acestui an.


Instalatia de stabilizare tartrica este asistata prin GPS


Urmatoarea etapa, fermentatia alcoolica, se desfasoara cu drojdii selectionate si la o temperatura controlata, respectiv 18 grade, cu o instalatie automata importata din Franta. în aceasta investitie sint incluse si un filtru tangential cu 14 module care filtreaza vinul dupa fermentatia alcoolica, o instalatie de stabilizare tartrica prin metoda osmoza, dupa care este supus imbutelierii. Instalatia tartrica lucreaza 24h/24, este automata, fara a necesita asistenta umana. Intrucit este prima instalatie de acest tip din Europa de Est, producatorul italian o supravegheaza prin GPS. Aceasta instalatie are ca functii: descarcarea vinului de acizi tartrici, analiza de laborator, eliminarea tartratilor (elemente chimice care la temperaturi scazute se depun pe sticla sub forma de cristale) si spalarea automata. în trecut, acesti tartrati se eliminau prin refrigerarea naturala de iarna a vinului in butoaie de stejar. Apoi a aparut metoda racirii artificiale prin compresor, care a evoluat la stabilizarea prin cristalstop, apoi electrodializa. Din ianuarie 2007 Organizatia Internationala a Vinului a omologat ca metoda de stabilizare tartrica osmoza, utilizata in prezent la Veritas Panciu.


Dotari europene de vinificatie prin SAPARD


In plus, prin finantarea obtinuta de la SAPARD, Veritas Panciu s-a dotat si cu un laborator modern cu aparatura capabila sa determine analizele fizico-chimice si microbiologice, rezultatele fiind centralizate pe un calculator si transmise beneficiarilor in buletinul de analiza. Alte dotari moderne mai sint: o centrala termica cu doua cazane cu abur pe gaz metan, trei filtre sanitare, o sala de mese cu 60 locuri, un depozit pentru produs finit de 360 mp, o statie de preepurare a apelor uzate, o baterie de pompe cu instalatie de dedurizare a apei folosita in procesul industrial din tot combinatul. "Aceasta investitie schimba substantial calitatea vinului, intrucit pe tot fluxul tehnologic acesta nu are contact cu oxigenul. Presarea si fermentatia mustului la temperatura scazuta pastreaza toate aromele si fructuozitatea produsului finit", a specificat directorul Veritas, Adrian Toma. Spre deosebire de vechiul ansamblu, cu scurgatoare tip blachere, cu presare mecanica, in care mustul era expus la oxidare si simburii erau zdrobiti, beneficiile evidente ale noii tehnologii, care a fost pusa in functiune pe 8 septembrie, sint numeroase. Linia prezentata este exploatata de cinci persoane, fata de vechea varianta cu 28 - 30 persoane. In plus, cistigul economic este si consumul mai redus de energie (70% din varianta veche). Linia functioneaza doar pentru vinificarea soiurilor albe. Anual, Veritas vinifica in total, cu aceasta linie, cu vinificatia de la crama de soiuri si cu minicombinatul de vinuri rosii, intre 10.000 - 14.000 tone de struguri, respectiv 80.000 - 110.000 hectolitri must. Venind in sprijinul viticultorilor, Veritas mentine in custodie gratuita vinul. "Cu aceasta linie, societatea a oferit posibilitatea efectuarii de prestari servicii pentru viticultorii din podgorie cu mentinerea in custodie a vinului in forma gratuita pina pe 30 martie 2008", a mai adaugat directorul Adrian Toma. La cea mai recenta vizita in judetul nostru, Traian Remes, ministrul agriculturii, a vizitat si noul ansamblu de vinificatie de la Panciu.


Veritas reinfiinteaza plantatiile de vita de vie


Panciu este cea mai mare podgorie din tara, detinind peste 10.000 de hectare de vita de vie si alaturi de podgoriile Odobesti si Cotesti constituie cel mai mare bazin viticol al Romaniei, cu peste 25.000 hectare de vie. Veritas SA Panciu deruleaza in prezent cel de-al doilea proiect SAPARD pentru reinfiintarea plantatiilor de vie pe 100 hectare, atit cu soiuri traditionale si autohtone (feteasca alba, feteasca neagra, feteasca regala), cit si cu soiuri din import (Sovignon Blanc, Riesling italian, Pinot Grise, Pinot Noire, Chardonay). Pe linga acest proiect, societatea continua refacerea patrimoniului viticol administrat de Veritas (900 hectare), prin programul de reconversie-restructurare, cu alte 100 hectare, 50 hectare planificate pentru 2007-2008, astfel incit pina in 2010 noile plantatii sa fie efectuate pe 500 hectare. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.