Economic

Saminta de griu la cinci distribuitori

Doina Ganea
5 oct 2007 833 vizualizări
Criza la saminta de griu ar putea fi anihilata u fermierii pot gasi acest produs in judet numai pe baza unor comenzi ferme u agricultorii primesc 500 lei pentru fiecare hectar de griu infiintat in aceasta toamna u distribuirea bonurilor valorice se face de la 1 septembrie

Agricultorii care vor sa infiinteze culturi de griu nu prea gasesc material pentru insamintari. Oficialii Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, spun ca in tot judetul sint cinci firme care pun la dispozitie saminta de griu, dar numai pe baza de comanda ferma. Agricultorii trebuie sa predea intii bonurile valorice la distribuitori si in maxim cinci zile ei primesc saminta de griu certificata. Fermierii se pot aproviziona in acest fel de la UNISEM Vrancea, Agroprosper Focsani si de la alti distribuitori din localitatile Mihalceni, Adjud si Martinesti. "Saminta se mai gaseste chiar daca a fost un an secetos pe la diversi distribuitori. Cei de la Agentia de Plati si Investitii in Agricultura (APIA) elibereaza bonurile valorice pe baza documentatiei depuse de fermieri, iar acestia pot face comenzile la distibuitori. Este un moment optim pentru insamintarile la griu din punct de vedere pedoclimatic pina la 20 octombrie. Sint conditii excelente pentru insamintari si obtinerea in anul 2008 unor recolte de griu de calitate. Trebuie sa existe insa un pic de vointa si de determinare din parte autoritatilor locale si a oamenilor, ca agricultorii sa nu aiba de suferit din aceasta criza de saminta", ne-a declarat purtatorul de cuvint al DADR Vrancea, Ion Marin. Fermierii vrinceni primesc din aceasta toamna bonurile valorice pentru subventionarea culturilor, in suma de 500 lei/ha pentru infiintarea unui hectar de griu, 450 lei/ha pentru culturile de orz si orzoaica si 400 lei/ha pentru infiintarea unei culturi de rapita. In anul 2006 cuantumul acestor bonuri valorice era de 150 lei/ha. Spre deosebire de anul trecut, cind producatorii erau obligati sa aiba factura cu provnienta semintelor si certificat de calitate, anul acesta celor care vor sa-si foloseasca saminta din culturile proprii li se da voie sa-si faca un buletin de analiza informativ la Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Semintelor si a Materialului Saditor pe care sa-l ataseze la documentatia pe care trebuie sa o prezinte in luna decembrie, atunci cind se va face receptia culturilor nou infiintate.


Jumatate din cheltuieli, asigurate de stat


Cheltuielile pentru infiintarea unui hectar de griu se ridica la 1.000 de lei, fara fertilizare, din care 250 de lei inseamna aratul, 200 lei discuitul, 400 de lei saminta certificata. In prezent un kilogram de saminta certificata ajunge la 2 lei. "Este cea mai mare subventie acordata vreodata agricultorilor. Un sprijin de 50% din valoarea cheltuielilor nu-i de neglijat, asa ca e de inteles de ce oamenii vor sa infiinteze culturi noi", ne-a mai declarat Ion Marin. In prezent, la APIA au fost depuse cereri pentru infiintare de noi culturi in suprafata totala de 27.500 ha, din care 20.178 ha sint pentru griu, 4.673 pentru rapita si 848 pentru alte culturi. Totodata, Ordinul Ministerului Agriculturii nr. 687/2007 va suporta si o modificare legata de numarul bonurilor valorice, in sensul ca producatorul nu va mai primi "maxim cinci bonuri valorice", cum era pina acum, ci atitea bonuri valorice cit are nevoie. Aceasta pentru ca pe bonul valoric este prevazuta cultura pentru care se acorda (griu, rapita, orz, lucerna etc.). Potrivit DADR, dosarul de obtinere a subventiei trebuie sa contina actele doveditoare asupra proprietatii terenului sau arendarii acestuia, cererea de subventie, copie dupa actul de identitate si, obligatoriu, copia dupa polita de asigurare a culturii. De exemplu, contra unei sume de 30 de lei, un fermier isi poate asigura impotriva calamitatilor un hectar de teren cultivat cu griu pentru o recolta estimativa de 3.300 kg de griu/ha. Fermierii nu vor fi obligati sa returneze banii, daca se dovedeste ca au fost respectate conditiile tehnice de infiintare a culturilor respective. Acestia nu trebuie sa figureze nici in baza de date a DADR Vrancea cu sume restante pe alte programe de subventie din anii anteriori. DADR a anuntat Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale ca in Vrancea vor fi infiintate in aceasta toamna 35.000 hectare de culturi noi pentru care se vor solicita bonuri valorice. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.