Economic

Protectia Consumatorului, cu ochii pe importuri

Mihaela Beșleagă
4 oct 2007 541 vizualizări
Siguranta produselor este o tema intens dezbatuta in ultima perioada de Parlamentul European. Anticipind directiile trasate de UE, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a demarat un proiect care vizeaza monitorizarea patrunderii in tara a produselor de import atit din China, cit si din alte state din afara Uniunii, in colaborare cu Autoritatea Nationala a Vamilor.

"Protocolul ce urmeaza sa fie incheiat intre cele doua autoritati presupune colaborarea in scopul prevenirii importului si/sau introducerii pe piata a unor produse care ar putea sa prejudicieze viata, sanatatea si securitatea consumatorilor. O atentie deosebita se va acorda punctelor vamale situate pe granitele de nord si est, precum si punctelor vamale specializate pentru importul/tranzitul unor produse specifice", arata ANPC. Parlamentul European a adoptat de curind o rezolutie privind securitatea produselor, cu atentie sporita acordata jucariilor si care clarifica procedura privind interzicerea importului in cazul in care nu sint indeplinite aceste cerinte de securitate. Marcajul CE a fost subiectul unor precizari suplimentare, intrucit consumatorii il interpreteaza adesea ca fiind o marca a UE, ceea ce duce la crearea unei confuzii. Marcajul CE (Cerinte Esentiale) reprezinta o declaratie a producatorului, prin care se arata conformitatea cu toate directivele aplicabile. Complementar Marcii CE, s-a cerut urgentarea crearii unei Etichete de Securitate a produselor, astfel incit consumatorii sa poata face o alegere informata. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.