Economic

Vrincenii renunta la piine din cauza scumpirilor

Iulia Crețu
2 oct 2007 731 vizualizări
Pretul la gaze naturale a crescut de ieri cu 3,7% u si la alimente vom plati mai mult in special din cauza secetei din vara aceasta

Vrincenii vor scoate incepind cu aceasta luna ceva mai multi bani din portofel pentru servicii si produse indispensabile traiului luna de luna. Specialistii pun scumpirile pe seama secetei care a afectat agricultura in acest sezon cald, dar si pe seama vulnerabilitatii leului in raport cu principalele monede de referinta. Astfel, facturile la gaze naturale vor veni de luna viitoare mai mari cu 3,7%. Scumpirile la gaze nu vor influenta facturile la energia termica sau electrica. In schimb, daca aveti montata microcentrala de apartament, asteptati-va la costuri si mai mari in aceasta iarna. Ajustarea de pret operata este determinata de pretul gazelor de import, care este estimat sa atinga in trimestrul patru al anului pragul de 315 dolari pe mia de metri cubi, in crestere cu 40 de dolari fata de trimestrul trei al anului. "Majorarea pretului la gazele naturale va influenta facturile pentru cetatenii care au montate microcentrale si pentru consumul de la aragaz. Pretul trebuie sa ajunga la ceea ce se practica si in UE, in jur de 336 dolari pe mia de metri cubi, iar valoarea de acum, cea de 315, este o raminere in urma. Scumpirea nu ne va afecta pe noi, ci pe consumatorii casnici", ne-a declarat Valter Popescu, directorul ENET SA Focsani. Nu numai gazul de la masina de gatit ii va arde pe vrinceni la buzunare, ci si o simpla aprovizionare prin piata pentru incarcarea camarii pentru iarna.


Piinea, mai scumpa cu 40%


Produsele de baza la care romanii in genere renunta destul de greu, cum ar fi piinea, ouale, malaiul, fructele, dar si legumele vor tinde sa devina delicatese, scumpindu-se cu pina la 50%. Nu numai banalul kilogram de mere va fi poate mai scump decit exoticele banane, dar si conservele vor scoate destui bani de prin portofele. Cei care nu au podgorii la tara si in aceasta toamna nu au participat la zdrobitul strugurilor pentru umplerea budanelor vor trebui sa plateasca mai mult pentru licoarea lui Bachus. Viticultorii anunta ca vinul lui 2007 va fi mai bun decit in alti ani tocmai pentru ca a fost un an lipsit de prea multe precipitatii. Alimentul preferat al romanilor, piinea, dar si produsele de panificatie vor urca pe scara preturilor cu 40-50 de procente pina la finele acestui an. Scumpirea este motivata de producatori prin recoltele scazute din acest an. Nici importurile nu vor remedia prea mult situatia datorita faptului ca majoritatea tarilor din care Romania importa griu au cunoscut acelasi timp secetos in vara. Producatorii de piine declara ca pretul la griu a ajuns la 250 euro pe tona la poarta morii, fata de 110 euro cit a fost anul trecut. Cresteri destul de mari la pret trebuie sa asteptam si la oua, conserve, fie de carne, legume sau fructe. De asemenea, toamna va aduce prin piete si supermarketuri preturi piperate si la fructele si legumele proaspete. Majorari ceva mai mici, de 10-15%, vor fi practicate de producatori la ulei, zahar si produse lactate. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.