Economic

Codul Muncii trebuie sa stabileasca drepturile si indatoririle

Iulia Crețu
29 sep 2007 586 vizualizări
La discutia moderata de Fundatia "Sfintii Imparati Constantin si Elena" au participat reprezentanti de la numeroase institutii publice u au luat cuvintul si deputatii de Vrancea, cei care pot propune schimbari ale Codului Muncii in Parlament u Codul Muncii are prevederi contradictorii care dau dreptate atit angajatului, cit si patronului u deputatul Corneliu Momanu spune ca legislatia Codului Muncii tine uneori pe posturi oameni necorespunzatori

In cadrul proiectului "Dialog social si initiative legislative" a avut loc ieri o dezbatere publica vis-a-vis de impactul produs de modificarile legislative aduse "Codului Muncii" la nivelul institutiilor care opereaza cu acest instrument. La discutia organizata la Prefectura Vrancea de Fundatia "Sfintii Imparati Constantin si Elena" s-a lansat un set de propuneri, observatii si nemultumiri in scopul imbunatatirii acestei legi. Si pentru ca proiectul a fost finantat de Camera Deputatilor, la discutii au luat parte si trei dintre reprezentantii judetului Vrancea in Parlament, deputatul PNL Nini Sapunaru, George Baesu - PSD si Corneliu Momanu- PLD. In atentie s-a adus necorelarea intre Codul Muncii romanesc si prevederile legislatiei europene, la care Romania trebuie sa se alinieze cit mai repede. De asemenea, reprezentantii institutiilor vrincene au reclamat faptul ca actul legislativ este partinitor, stabilind mai multe drepturi decit obligatii pentru angajati, in defavoarea angajatorului. "Pe linga cele doua dezbateri publice vom face si un site unde va puteti aduce in orice moment punctul de vedere atunci cind intilniti o anumita problema in precizarile legislative. Vrem sa formam si o echipa de 10 persoane care sa opereze cu mecanismele parlamentare de fundamentare a legislatiei. Pe parcursul formarii celor 10 persoane vom avea in vedere toate propunerile pe care le veti lansa pentru a ne plia pe nevoile cetatenilor", a declarat Tela Mocanu, director executiv Fundatia "Sfintii Imparati Constantin si Elena". Deputatii prezenti la discutii au promis ca vor transmite propunerile mai departe in incercarea de a face un Cod al Muncii care sa respecte drepturile atit ale angajatilor, dar si ale patronilor. "Codul Muncii este un subiect spinos pentru ca modificarile trebuie facute dupa ce trec de legislatia muncii. Daca gasim anumite modificari noi putem sa le sustinem. Am cunostinta ce inseamna Codul Muncii, am avantaje ca am mai participat ca inlocuitor la Comisia de Munca sau pe probleme de fiscalitate sau care tin de finantare, buget. Stiu cum merg discutiile acolo. Sindicatele sint foarte puternice, au un rol mult mai bun decit patronatele in Comisia de Munca, sint mult mai priceputi pe economic-social decit patronatele", a declarat si deputatul liberal Nini Sapunaru.


Neclaritati pe probleme juridice


Printre cei care au luat parte la intilnire a fost si Adrian Neacsu, presedintele Tribunalului Vrancea, care a remarcat ca pe domeniul sau apar numeroase inadvertente in actele de reglementare ale Codului Muncii. Astfel, acesta a specificat ca cererile de suspendare si de incetare a grevelor ar trebui date de Tribunal, respectiv de Curtea de Apel si nu invers asa cum este in momentul actual. "Am gasit o lege care da competenta in acest domeniu din 1977, ceea ce nu este normal. Sint multe necorelari in Codul Muncii. In momentul de fata, cererea de incetare a grevei, care este forma cea mai grava, este in competenta Tribunalului, pe cind cea de suspendare e in atributia Curtii de Apel. Ceea ce ar trebui sa fie taman invers. E nevoie de introducerea procedurii concilierii in dreptul Muncii, care e la granita intre lege si dialogul social. Partile se pot intilni si, prin conciliere, sa ajunga la o intelegere, asa cum este in Dreptul Comercial. Asa am scoate si noi o serie de dosare de pe rolul instantei", a precizat Adrian Neacsu, presedintele Tribunalului Vrancea. Deputatul PLD de Vrancea, Corneliu Momanu, a specificat necesitatea alinierii legislatiei romanesti in domeniul Codului Muncii cu cea europeana si a punctat capitolul minus al codului autohton. "In Codul Muncii sint doua probleme care trebuie rezolvate legislativ si tehnic: cite drepturi si cite obligatii au angajatii si angajatorii. Multi angajatori solicita modificari declarind ca angajatii au mai multe drepturi decit obligatii. Sindicatele si patronatele trebuie aduse la aceeasi masa si sa se puna de comun acord. In administratia de stat e greu de dat afara o persoana chiar daca nu corespunde slujbei", a adaugat Corneliu Momanu. Acesta a pus pe seama contradictiilor din Codul Muncii si slaba productivitate a muncii in Romania. Momanu, dar si George Baesu, au amintit ca in legislatie sint anumite prevederi care, la numai 2-3 articole mai in josul paginii, sint desfiintate prin prevederi total opuse. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.