Economic

Miliarde de euro pentru dezvoltare rurala

Doina Ganea
26 sep 2007 636 vizualizări
Proiectele de investiitii pot fi intocmite de OJCA Vrancea gratuit, daca valoarea acestora nu depaseste 10 mii de euro

Oficiul Judetean de Consultanta Agricola (OJCA) Vrancea declanseaza o campanie de popularizare a fondurilor structurale oferite Romaniei de catre Uniunea Europeana in scopul dezvoltarii mediului rural si imbunatatirii vietii in sate. Subiectele ce vor fi aduse in prim-plan vizeaza modul de atragere a finantarilor europene prin fondurile structurale, prin cele trei masuri ce intereseaza zona noastra. La sediul OJCA si la centrele locale sint asteptati fermierii care vor sa discute cu inginerii consultanti. In anul 2007 pot fi depuse proiecte pe patru masuri ale Planului National de Dezvoltare Rurala (PNDR). Romania va primi peste 8 miliarde de euro prin PNDR, alocare financiara ce are ca scop cresterea calitatii vietii in mediul rural. PNDR a fost impartit in 21 de masuri. Primele patru masuri vizeaza sprijinul pentru zonele montane defavorizate, managementul resurselor naturale in agricultura si silvicultura, masura de renovare si dezvoltare a satelor si modernizarea exploatatiilor agricole. Aceste masuri beneficiaza in urmatorii sapte ani de peste 4,6 miliarde de euro. "Cele mai importante masuri sint modernizarea exploatatiilor agricole (masura 121), care are alocata suma de 675 de milioane euro, renovarea si dezvoltarea satelor (masura 322), cu 1,55 miliarde euro alocate si cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere care are alocat 1,07 miliarde euro. Sint bani foarte multi si, pentru a-i folosi, trebuie identificate prioritatile pe care le are mediul rural. Pentru ca milioanele de euro vor fi absorbiti mult mai repede decit fondurile prin SAPARD, programul va avea criterii de selectie care nu au mai fost pina acum. Noi ii asteptam pe fermieri sa vina si sa ii informam cu privire la aceste noi conditii de accesarea fondurilor", a declarat directorul OJCA, Nelu Rosu. Potrivit acestuia, specialistii oficiului pot realiza proiecte de finantare pentru agricultori. Daca proiectele au o valoare mai mica de 10.000 de euro, pentru intocmirea lor OJCA nu percepe nici un comision. Pentru cele care depasesc aceasta suma se percepe un comision cuprins intre 2-6% din valoarea proiectului. Ghidul solicitantului, pentru fiecare masura in parte, va fi lansat la mijlocul lunii octombrie, dupa discutiile programate cu reprezentantii Comisiei Europene la Bucuresti, la inceputul lunii octombrie. Agricultorii vrinceni vor putea depune, din aceeasi perioada, proiectele pentru finantarea nerambursabila a investitiilor in mediul rural, in cadrul PNDR. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.