Economic

Chirie cit salariul in Focsani

Mihaela Beșleagă
20 sep 2007 4630 vizualizări
Inchirierea unei locuinte in Focsani ajunge pina la 400 de euro, chiar daca norocosii pot gasi o garsoniera nemobiliata si cu 70 de euro u cele mai scumpe sint apartamentele mobilate, dotate cu centrale termice u printre cei mai cautati chiriasi se numara elevii u de altfel, tarifele au crescut odata cu inceperea anului scolar u pensionarii inchiriaza camere in apartamente pentru sume de pina la 250 de lei u majoritatea celor care obtin venituri din inchirieri nu le declara

Odata cu apropierea anului scolar si universitar, numarul locuintelor inchiriate a crescut, la fel si sumele pe care trebuie sa le scoata din buzunar un chirias. Sumele cerute incep de la 100 si ajung si la 400 euro pe luna, iar proprietarii cer de multe ori si o garantie, care se plateste la inceputul lunii, care, de cele mai multe ori, este egala cu valoare chiriei pe o luna. Garsonierele, in functie de zona si de gradul de mobilare, se inchiriaza cu preturi care se situeaza in jurul sumei de 100 euro pe luna. In iarna, o garsoniera nemobilata se inchiria cu 70 euro, in timp ce una mobilata era inchiriata pentru 100 -150 euro lunar. Pentru un apartament de doua camere, in functie de zona si utilitati, un chirias poate plati intre 100 euro in zone mai putin circulate si 250 euro in zone ultracentrale. Apartamentele de trei si patru camere se inchiriaza de la 250 pina la 400 euro pe luna. Consilierii imobiliari afirma ca preturile pentru chirii au stagnat si ca elevii nu se inghesuie sa inchirieze prin intermediul agentiilor imobiliare. "Preturile nici nu au crescut, nici nu au scazut. Noi nu prea avem clienti pentru inchirieri elevi, ei cauta mai ieftin si nu prea ajung la noi. Clientii nostri sint mai mult din afara localitatii, fie tineri casatoriti, fie cei care cauta pentru serviciu", ne-a spus Florentina Paun, consilier imobiliar la o agentie din Focsani. Comisionul perceput in medie pentru intermedierea unei inchirieri de catre o agentie imobiliara este de 1% din suma perceputa pentru prima luna, care se achita jumatate de proprietar si jumatate de chirias.


"Ofer gazda pentru eleve cuminti!"


Pentru cei care isi cauta o locuinta cu chirie in Focsani, o solutie este si gazda. Proprietarii care inchiriaza o camera sau mai mute din locuintele lor sint, de regula, pensionari care vor sa-si suplimenteze veniturile. Majoritatea spatiilor de locuit sint inchiriate elevilor, care sint preferati altor locatari. Cei care dau anunturile de mica publicitate in ziare, la rubrica "Inchirieri imobiliare", specifica de multe ori ca prefera chiriasi "eleve cuminti, fara vicii", "eleve serioase, de buna conditie, "familii onorabile, oameni gospodari". "Anul trecut am avut in gazda o fetita de la Colegiul "Al. I. Cuza", premianta, ne-am inteles foarte bine si, anul asta as vrea sa primesc tot o eleva", a spus unul dintre proprietarii care ofera gazda prin intermediul anunturilor de mica publicitate. Pentru o camera in apartament, un chiras poate sa plateasca si 250 lei, suma in care se includ toate cheltuielile pentru utilitati. Din pacate pentru chirias, locuirea in apartament cu gazda nu ii ofera prea multa intimitate.


Preturi orientative pentru chirii la bloc


Daca va ginditi sa inchiriati o locuinta in municipiul Focsani trebuie sa aveti in vedere ca preturile difera in functie de zona, utilitati, imbunatatiri si etajul la care se afla imobilul. Cel mai la indemina sint anunturile de la mica publicitate din ziare, dar puteti apela si la o agentie imobiliara pentru a gasi cea mai buna oferta de inchiriat. Iata citeva dintre preturile care se practica in aceasta perioada in orasul nostru:

- Garsoniera nemobilata, central - 70-80 euro

- Garsoniera mobilata, imbunatatiri, Str. Cuza-Voda - 150 euro

- Apartament 2 camere, Str. Brailei - 100 euro/luna, garantie 100 euro

- Apartament 2 camere, mobilat, zona Casa Casatoriilor - 200 euro

- Apartament 3 camere, neimbunatatit, Sud - 200 euro

- Apartament 3 camere, Bd. Unirii - 300 euro

In comparatie cu preturile practicate in Capitala, de doua-trei ori mai mari, "provincia europeana" sta bine la capitolul inchirieri. In Bucuresti, pentru o garsoniera, un chirias trebuie sa scoata din buzunar in medie cam 350 euro pe luna, pentru un apartament cu doua camere 700 - 800 euro, iar pentru un apartament de trei camere se pot plati chiar sume de 1.200 - 1.600 euro. Totusi, sa nu trecem cu vederea nici salariile din Capitala.


Impozite pentru veniturile din chirii


Pentru a nu plati impozit pe veniturile din chirii, cei mai multi vrinceni prefera sa inchirieze locuintele la "mica intelegere", fara sa mai plateasca bani la stat si sa respecte prevederile Legii Locuintei. Aceasta in ciuda faptului ca nu sint protejati de legislatie si pot fi evacuati din casa chiar si fara preaviz. Potrivit legii, inchirierea locuintelor se face pe baza acordului dintre proprietar si chirias, consemnat prin contract scris, care se va inregistra la organele fiscale teritoriale. Totodata, legea spune ca evacuarea chiriasului se face doar in anumite conditii, numai pe baza unei hotariri judecatoresti irevocabile. 2.552 de contribuabilii vrinceni si-au declarat in anul 2007 venituri din diverse inchirieri de bunuri. Impozitul pe venitul net anual din cedarea folosintei bunurilor este calculat prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net anual impozabil din anul fiscal respectiv. Stabilirea venitului net anual din cedarea folosintei bunurilor se face ca diferenta dintre sumele reprezentind chiria/arenda in bani si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura, prevazute in contractul incheiat intre parti, si cota de cheltuiala forfetara (care este stabilita dinainte la o suma globala si fixa) de 25%, reprezentind cheltuieli deductibile aferente venitului. Prin exceptie de la prevederile prevazute mai sus, contribuabilii pot opta pentru determinarea venitului net din cedarea folosintei bunurilor in sistem real, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla. Cei mai multi dintre cei care inchiriaza locuinte nu isi declara insa veniturile obtinute astfel, pentru a scapa de plata impozitelor. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.