Economic

Piata de struguri a incins spiritele in CL Panciu

Mihaela Beșleagă
19 sep 2007 1598 vizualizări
Amenajarea unei piete de struguri, o promisiune a campaniei electorale, a fost aminata din nou, pentru anul viitor u in disperare de cauza, viticultorii au ajuns sa isi vinda recolta si cu 0,3lei/kg

Micii viticultori panceni nu vor avea nici pe ultima suta de metri a campaniei de recoltare o piata de struguri in care sa-si desfaca recolta. Consilierii locali din Panciu au aminat ieri, in cadrul sedintei de Consiliu Local, aprobarea hotaririi privind amenajarea unei piete de struguri in oras. Reprezentanti ai producatorilor, organizati in Asociatia Viticultorilor Particulari Vitis Panciu, au venit ieri la sedinta special pentru a-si sustine cauza, respectiv crearea unei piete de struguri in oras, considerata principala modalitate prin care oamenii isi pot vinde recolta. Viticultorii sustin ca, in plin sezon de recoltare, in inima uneia dintre cele mai dezvoltate zone viticole din Vrancea, este inadmisibila inexistenta unei piete special amenajate in care oamenii sa isi valorifice productia, altfel incit munca lor de un an risca sa se duca pe apa Simbetei. "Nu se poate sa fim in plin centru viticol, sa avem struguri si sa nu avem o piata unde sa-i vindem. De 3 luni tot venim cu propunerea asta Consiliului Local, dar de fiecare data s-a respins, nu se vrea de anumite persoane infiintarea unei piete de struguri si nu inteleg de ce!", ne-a spus ing. Valentin Popescu, presedintele Asociatiei Vitis Panciu, care are in componenta 282 viticultori si in administrare 480 hectare de vie. Ei acuza si faptul ca cel mai mare procesator din judet, Vincon Vrancea, si-a inchis portile pentru cei care vor sa isi vinda recolta, iar oamenii, in disperare de cauza, isi dau marfa pe un pret de nimic. Micii viticultori au ajuns in situatia disperata de a vinde si cu 0,3 - 0,4 lei kilogramul de struguri. "Oamenii de aici sint deznadajduiti! Li se ofera 4.000 lei vechi/ kg, daca si o legatura de patrunjel e 5.000 lei. Avem nevoie de aprobarea CL pentru infiintarea pietei, in cel de-al 11-lea ceas, va rugam sa ne sprijiniti!", si-a sustinut cererea Valentin Popescu. In fiecare campanie electorala, oamenilor li s-au facut promisiuni privind organizarea unei piete a strugurilor in oras, insa declaratiile din campanie s-au uitat si oamenii sint nevoiti acum sa isi tina strugurii in saci, fie la cozi interminabile la portile "MAT"-urilor, fie la poarta gospodariei, in speranta unor musterii de ocazie. "In fiecare campanie electorala a fost facuta aceasta promisiune, a amenajarii unei piete. Consider ca este o initiativa laudabila, care vine in sprijinul fiecarui podgorean mic, pentru ca exista o organizare, un control al pretului. In plus, e o chestiune de brand, sintem o zona viticola si nu avem un tirg pentru struguri. Sprijin aceasta initiativa, dar din pacate vine prea tirziu, sintem in plin sezon de recoltare, macar pentru anul viitor sa se aplice", a comentat situatia consilierul PNL Octavian Sandulache.


UE spune "NU" pietelor de struguri


Directorul Veritas SA Panciu, Adrian Toma, care este si consilier local, a adus contra-argumente solicitarii micilor viticultori, spunind ca o invsetitie a CL intr-o astfel de piata este o pierdere, avind in vedere noile directive europene, care interzic vinzarea strugurilor pentru vin in tirguri. Conform noilor prevederi, producatorii nu vor mai avea voie sa tina strugurii de vin in saci mai mult de 4 ore, in conditii de temperatura ridicata, pentru ca se risca deteriorarea calitatii produsului final. "UE impune anumite reguli, deja a aparut noua lege a viei si vinului, care stipuleaza ca strugurii pentru vinificatie sint interzisi comercializarii in piete. Sa nu votam o investitie care peste o luna nu mai este functionala", a sustinut Adrian Toma. De asemenea,Toma a raspuns comentariului consilierului Sandulache, de profesie medic, prin care acesta a specificat ca o astfel de piata nu ar fi un potential concurent pentru Veritas, spunind ca firma sa nu cumpara struguri. "Nu inteleg de ce s-a facut referire la Veritas, pentru ca noi nu cumparam struguri, ci facem doar procesare", a mentionat directorul Veritas. Cu referire directa la colegul medic, care a facut comentarii despre viticultura, unde el este "doctor", in mod plastic, Adrian Toma a exemplicat ca un asemenea mod de vinzare a strugurilor ar fi ca si cum un medic ar dori sa faca un avort intr-o camera insalubra. Consilierii au adus in discutie unele alternative pentru viitorul mai mult sau mai putin indepartat, pentru ca viticultorii panceni sa isi poata vinde strugurii din care cei mai multi isi duc existenta si sa nu mai fie supusi "santajului de pret". Adrian Toma a sugerat ca micii viticultori sa se organizeze intr-o cooperativa, prin care sa isi amenajeze si o piata proprie, sa semneze din timp un contract cu un procesator pentru preluarea strugurilor, pentru a nu mai fi constrinsi pe ultima suta de metri sa vinda pe un pret modic. Una dintre solutii ar putea fi si amenajarea unei piete provizorii, desi consilierii panceni nu stiau la momentul discutiilor daca aceasta optiune este sau nu legala si, de ce nu, infiintarea unui birou de intermediere. Astfel de piete de struguri functioneaza deja la Odobesti, Urechesti si Timboiesti sub coordonarea primariilor. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.