Economic

Patronii reclama pierderi din calamitati pentru a reduce darile

Camelia Stănilă
10 sep 2007 978 vizualizări
Peste 7,5 milioane lei au fost atrase suplimentar la buget, in luna august u finantistii se confrunta cu tot mai multe deduceri nejustificate de TVA

Agentii economici se adapteaza vremurilor si incearca sa scape de taxe si impozite prin metode care mai de care mai ingenioase. In ultima perioada, patronii au reclamat si pierderi de pe urma calamitatilor, indeosebi la culturile agricole, pentru a incerca sa mai deduca din darile catre stat. Potrivit finantistilor, in luna august s-au efectuat 383 de actiuni de control, atit pentru identificarea evaziunii fiscale, cit si pentru cresterea gradului de conformare voluntara la plata si reducerea arieratelor la buget. Astfel, firmele au fost verificate in privinta impozitelor, taxelor si a altor obligatii fiscale, evidentiate corect si la termen, dar si in ceea ce priveste realitatea si legalitatea sumelor negative din deconturile de taxa pe valoarea adaugata (TVA) cu optiune de rambursare. "Ca urmare a inspectiilor fiscale, veniturile stabilite suplimentar la bugetul general consolidat s-au ridicat la 7.566, 27 mii lei: 6.261,60 mii lei - diferente de impozite, taxe, contributii si fonduri stabilite peste cele inregistrate de operatorii economici in evidenta contabila; 1.101,47 mii lei - accesorii aferente debitelor stabilite suplimentar; 202,90 mii lei provenind din amenzi contraventionale si 0,3 mii lei din confiscari. Din totalul sumelor stabilite suplimentar s-au incasat in timpul controlului 3.423,74 mii lei", se arata intr-un comunicat de presa al DGFP Vrancea. Din cele 383 actiuni de control, 58 au fost inopinate, astfel ca s-au aplicat amenzi in suma de 36,2 mii lei agentilor economici care isi desfasoara activitatea in centre comerciale angro, piete, tirguri sau magazine.


Deduceri nejustificate


Multe nereguli constatate de finantisti au vizat si deducerea unor sume fara a exista si documente justificative in acest sens. "Dintre deficientele care au condus la stabilirea sumelor suplimentare putem aminti si neinregistrarea in evidenta contabila a tuturor veniturilor realizate, calcularea in mod eronat a bazei impozabile privind impozitul pe profit prin includerea in categoria cheltuieli cu provizioanele a unor sume reprezentind pierderi din calamitati suferite de clienti, calculate procentual pe baza unor procese verbale de stabilire si evaluare a pagubelor la culturile agricole ale acestora, cheltuieli inregistrate fara a avea la baza documente justificative prevazute de lege si fara a fi clienti incerti sau in litigiu", spun finantistii vrinceni. Acestia au descoperit si inregistrarea in evidenta contabila a unor cheltuieli cu discount-urile acordate fara a avea in sustinere nici un document justificativ, inregistrarea eronata in evidenta contabila a unor cheltuieli care nu sint aferente realizarii de venituri impozabile, aplicarea eronata a masurilor simplificate pentru lucrarile de constructii - montaj, deducerea nejustificata a TVA aferenta achizitiilor de bunuri si servicii care nu sint destinate utilizarii in scopul operatiunilor taxabile, deducerea TVA de pe documente, respectiv facturi care nu indeplinesc conditia de document justificativ, precum si declararea in mod eronat la organul fiscal teritorial a impozitelor, taxelor si contributiilor datorate bugetului general consolidat. Cele mai multe nereguli s-au constatat la societati din domenii precum comertul cu ridicata al bauturilor, fabricarea de elemente de dulgherie si timplarie pentru constructii, comertul cu ridicata a ingrasamintelor si substantelor chimice. (Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.