Economic

Afacerea Repartitorul

Ziarul de Vrancea
1 sep 2007 2505 vizualizări
Un focsanean trebuie sa cheltuiasca 740 lei pentru a-si monta repartitoare intr-un apartament de patru camere u la aceste cheltuieli se mai adauga luna de luna cite 0,6 euro de calorifer pentru citire u abia apoi focsanenii incep sa plateasca ceea ce consuma u in oras sint 100 de blocuri care au astfel de aparate de masura a caldurii u pina in 2009 toti focsanenii care se incalzesc centralizat trebuie sa aiba repartitoare la fiecare calorifer

Focsanenii care locuiesc la bloc si se incalzesc iarna la caloriferele sistemului centralizat vor fi nevoiti ca pina in 2009 sa-si monteze repartitoare de costuri. Legea a fost modificata, termenul de iulie 2007 a fost schimbat, tocmai pentru a da timp oamenilor sa se lamureasca ce inseamna robinet termostatat si caldura controlata. Discutiile iscate zilele acestea vis-a-vis de "afacerea repartitorul" aduc in prim plan un eventual monopol detinut de grupul de firme Damatis Focsani. Contrar declaratiilor liderului PRM Focsani, dr. Adrian Popescu, pe piata de profil din municipiu activeaza inca 3-4 societati similare, care ofera repartitoare de costuri cetatenilor, printre care Contor Service SRL Focsani si Contor Zenner Romania SA. SC Damatis SRL a intrat "cu forta" in locuintele orasenilor printr-o campanie de marketing ceva mai agresiva, firma vinzindu-si marfa prin diferite oferte promotionale si chiar rate pentru invetitii ceva mai consistente. In acest moment, caldura este reglata de un simplu intors de buton in 100 de blocuri. Citirea repartitoarelor se face de specialistii firmei care le monteaza insa, sint cazuri cind acestea sint verificate de administratorii de bloc.


Chiar daca repartitoarele de costuri sint destul de scumpe pentru buzunarul focsanenilor, la sfatul "specialistilor", locatarii si-au montat totusi aceste aparate, cu ajutorul carora energia termica este gestionata pentru fiecare apartament. Avind in vedere pretul destul de piperat al repartitoarelor, precum si faptul ca oamenii trebuie sa plateasca lunar citirea acestora, firmele de profil pot prospera de pe urma afacerii. Acest lucru a fost remarcat si de Adrian Popescu, liderul PRM Focsani, care sustine ca exista un monopol pe piata serviciilor de montare si citire a repartitoarelor din Focsani, detinut de firma Damatis SRL, ca fiind "singura agreata de ENET pentru montarea repartitoarelor". Citirea acestora trebuie sa fie realizata de aceeasi firma, care percepe o taxa de 2 lei pentru fiecare calorifer. PRM-istii au calculat ca la un bloc cu 4 etaje, cu 4 apartamente de etaj, firma incaseaza 800 de lei. Operatiunea nu dureaza mai mult de 2 ore. "Nu ne intereseaza profitul acestei societati, ci pensionarii si cei cu venituri mici care cu 10 lei isi cumpara 10 piini intr-o luna. Pentru ca atit costa citirea repartitoarelor la un apartament cu trei camere si cinci calorifere", a sustinut Adrian Popescu. Presedintele PRM Focsani a dat exemplul altor orase din tara, unde tarifele pentru citirea repartitoarelor sint mai mici: la Bucuresti costa 1 leu pentru un calorifer, iar la Bacau 50 de bani. "Eu cred ca doar daca va aparea concurenta, taxele vor scadea", este de parere presedintele PRM Focsani. In opinia sa, repartitoarele ar trebui sa fie citite de administratorii de bloc sau chiar de fiecare cetatean in parte.


Daca ai vecini debransati, repartitorul nu e o afacere


Potrivit ing. Valter Popescu, directorul ENET SA Focsani, repartitoarele sint avantajoase in blocurile unde toti vecinii stau pe timp de iarna acasa si unde nu sint locatari debransati. "Repartitoarele sint benefice, dar ele trebuie sa fie montate in toate apartamentele unui bloc. Caldura se masoara si prin pereti, iar daca alaturi ai un vecin plecat care tine caldura inchisa, caldura ta se pierde prin pereti la el. Si normal ca factura sa fie ceva mai mare", ne-a declarat directorul Popescu. Reprezentantul societatii locale de producere si furnizare a agentului termic spune ca ENET ia in calcul cifrele inregistrate de repartitoare si ca, in acest moment, in Focsani sint 100 de blocuri care beneficiaza de robineti termostatati. Citirea indicatorilor la caldura se face luna de luna de catre reprezentantii firmei care i-a montat, in schimbul unui comision. "Sintem obligati de lege sa luam in calcul indicatorii repartitoarelor. Citirea este facuta de reprezentantii firmelor furnizoare, noi nu avem voie sa facem acest lucru. Repartitoarele se vind sub costuri, dar afacerea adevarata porneste abia dupa montare, prin citirea lor. Cei de la firme percep un anumit comision. Ei ne trimit apoi borderourile cu cifre, iar noi bagam in soft si se emit facturile", a mai spus Valter Popescu. Sefii ENET sint adeptii montarii de robineti termostatati pentru ca, odata calculata caldura de fiecare, s-ar imbunatati si incasarile.


200 euro pentru patru camere


Focsanenii interesati isi pot cumpara repartitoare la pretul de 28 de euro bucata, pentru un singur calorifer. In aceasta suma este inclusa montarea robinetului termostatat si a dispozitivului care afiseaza temperatura si cantitatea de energie consumata in incapere. Asociatia de proprietari trebuie sa incheie un contract de prestari servicii cu firma distribuitoare a acestor repartitoare pentru ca specialistii sa le citeasca lunar si sa transmita catre administratorul blocului consumul individual. Pentru acest serviciu, focsanenii trebuie sa plateasca 0,6 euro de fiecare calorifer. Un calcul simplu arata ca, pentru a-si monta repartitoare de costuri intr-un apartament cu patru camere, un focsanean trebuie sa scoata din buzunar aproape 200 de euro. La aceste cheltuieli se mai adauga plata a aproximativ 13 lei lunar, numai pentru citirea aparatelor, in cazul in care firma nu a instituit abonament. Si cheltuielile cresc atunci cind se ajunge la plata efectiva a caldurii si a intretinerii. Important este faptul ca locatarii unei scari nu isi pot monta repartitoare in cazul in care toate apartamentele de pe o scara nu isi monteaza asemenea aparate si daca la nivelul scarii nu este montat gigacalorimetru care inregistreaza consumul. Practic, in cazul in care cel putin 90% dintre locatarii unei scari nu isi monteaza repartitoare, cei care si le-au montat au facut o cheltuiala in zadar pentru ca nu le sint luate in calcul de ENET. Repartitoarele au inceput sa fie montate in Focsani din februarie 2003. In municipiu sint 28.000 de apartamente, iar majoritatea se incalzesc la sistemul centralizat. Pina in 2009 toate vor trebui sa aiba repartitoare de costuri. (Doina GANEA, Iulia CRETU


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.