Economic

Liber la bonuri valorice in agricultura

Doina Ganea
1 sep 2007 1040 vizualizări
Agricultorii primesc 500 lei pentru fiecare hectar de griu infiintat in aceasta toamna u distribuirea bonurilor valorice se va face de la 1 septembrie

Fermierii vrinceni pot primi din aceasta toamna bonurile valorice pentru subventionarea culturilor. Agricultorii vor primi subventii de 500 lei/ha pentru infiintarea unui hectar de griu, 450 lei/ha pentru culturile de orz si orzoaica si 400 lei/ha pentru infiintarea unei culturi de rapita. Cu acesti bani se subventioneaza motorina folosita in agricultura cit si procurarea de seminte certificate, pesticide, ingrasaminte chimice etc. "Spre deosebire de anul trecut, cind producatorii erau obligati sa aiba factura cu provenienta semintelor si certificat de calitate, anul acesta se poate folosi si saminta din culturile proprii. Acestia trebuie sa-si faca un buletin de analiza informativ la Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Semintelor si a Materialului Saditor, pe care sa-l ataseze la documentatia pe care o prezinta in luna decembrie, atunci cind se va face receptia culturilor nou infiintate", ne-a declarat directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Vrancea, Costica Neata. Totodata, Ordinul Ministerului Agriculturii nr. 687/2007 va suporta si o modificare legata de numarul bonurilor valorice, in sensul ca producatorul nu va mai primi "maxim cinci bonuri valorice", cum era pina acum, ci atitea bonuri valorice cit are nevoie. Aceasta pentru ca pe cupon este prevazuta cultura pentru care se acorda (griu, rapita, orz, lucerna etc.). "Nu puteau fi limitate bonurile valorice, caci in conditiile in care un fermier doreste sa infiinteze patru culturi ar avea nevoie de cel putin opt bonuri", a declarat Costica Neata. Potrivit DADR, dosarul de obtinere a subventiei trebuie sa contina actele doveditoare asupra proprietatii terenului sau arendarii acestuia, cererea de subventie, copie dupa actul de identitate si obligatoriu copia dupa polita de asigurare a culturii. De exemplu, contra unei sume de 30 de lei, un fermier isi poate asigura impotriva calamitatilor un hectar de teren cultivat cu griu, pentru o recolta estimativa de 3.300 kg de griu/ha.


Lista neagra a agricultorilor


Fermierii nu vor fi obligati sa dea banii primiti inapoi daca se dovedeste ca au fost respectate conditiile tehnice de infiintare a culturii respective. Acestia nu trebuie sa figureze nici in baza de date a DADR cu sume restante pe alte programe de subventie din anii anteriori, cum ar fi cele reglementate de O.G. 117/2005. "In Vrancea nu sint foarte multi fermieri care au de dat banii inapoi. Prin compartimentul de audit am completat documentatiile pe parcursul derularii programului si au scapat de aceste debite. Practic, sumele nu depasesc 500 de milioane de lei vechi, ceea ce inseamna foarte putin comparativ cu alte judete, unde debitele sint de ordinul miliardelor", a mentionat directorul Costica Neata, adaugind ca, in anul 2006, cuantumul bonurilor valorice a fost de 150 lei/ha. Dosarele de subventie vor fi depuse la Agentia de Plati si Interventii in Agricultura (APIA) Vrancea, iar DADR a anuntat Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale ca in Vrancea vor fi infiintate in aceasta toamna 35.000 hectare de culturi noi. Beneficiarii vor primi bonurile incepind cu 1 septembrie, pentru ca, intre 10 si 20 septembrie, cei care vor sa infiinteze culturile de orz si orzoaica trebuie sa inceapa deja semanatul. Termenul limita de depunere a cerereilor de subventie este 15 octombrie 2007. Conducerea DADR impreuna cu APIA si Oficiul Judetean pentru Consultanta Agricola au stabilit un grafic al deplasarilor in localitatile din sudul judetului, pentru popularizarea acestor prevederi legislative in rindul micilor agricultori. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.