Inghetata - deliciu sau pericol?
Vara este anotimpul in care multi dintre noi ne racorim cu o inghetata. De multe ori insa, nu ne imaginam ca acest produs poate sa fie periculos pentru sanatatea noastra. Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a desfasurat in ultima perioada o actiune tematica de control pentru verificarea modului de comercializare, transport, depozitare si de etichetare a inghetatei. La o unitate de distributie din Focsani, respectiv SC Acvila Impex SRL, s-a constatat comercializarea de inghetata in ambalaje deteriorate, murdare si neetanse, cu continut scurs, decor modificat, cu semne evidente ale unor procese repetate de decongelare - recongelare si ale unei manipulari necorespunzatoare. Pentru deficientele constatate, inspectorii au dispus oprirea temporara de la comercializare a 28.000 de kg de inghetata, in valoare de 363.000 lei, pina la remedierea neconformitatilor constatate si oprirea definitiva si scoaterea de la comercializare a 208 kg de inghetata, in valoare de 3.800 lei, care era improprie consumului. In privinta consumului de inghetata, inspectorii OPC sfatuiesc consumatorii sa fi atenti la conditiile de depozitare, atit in magazinul de desfacere cit si la domiciu si sa nu cumpere produse cu sussiciuni de decongelare. "Nu achizitionati produse la care constatati ca ambalajul este murdar sau nu este inchis etans; acordati atentie deosebita datei durabilitatii minimale; refuzati produsele care prezinta data durabilitatii minimale modificata, depasita sau pe care nu este inscrisa data durabilitatii minimale; la cumpararea produselor alimentare solicitati si pastrati bonul de casa pentru a putea proba in cazul in care, in mod justificat, doriti sa reclamati calitatea/siguranta unui produs", se arata in recomandarile inspectorilor OJPC. (Mihaela BESLEAGA)