Economic

Emilia Trus i-a suflat apa rece Tincai Grosu

Doina Ganea
22 aug 2007 2585 vizualizări
Fostul director economic al Casei de Asigurari de Sanatate, Emilia Trus, a cistigat contractul de audit pentru pretul apei reci in Focsani u aceasta s-a angajat sa lucreze intr-un ritm infernal, de cite 14 ore pe zi, timp de doua luni u Emilia Trus a invins-o la oferta pe sotia fostului sef al Politiei, chestorul (r) Silviu Crin Grosu, care are la rindul sau o firma de expertiza u Emilia Trus a fost trimisa in judecata de DNA pentru neregulile de la noul sediul al bancii sistemului sanitar, alaturi de Constantin Buza, Gheorghe Bercea si Corneliu Prunache

Primaria Focsani a reusit in sfirsit sa gaseasca o firma care sa realizeze auditul la pretul apei reci, la aproape doi ani de cind inginerul Ulise Grosu cere aproape obsedant calculul apei reci furnizata de Compania de Utilitati Publice Focsani si la opt luni de cind proiectul a trecut de votul consilierilor locali. Auditorul care a depus oferta cea mai convenabila este cea a controversatului ex-director economic al Casei de Asigurari de Sanatate Vrancea, Emilia Trus. Aceasta a cistigat in fata altei firme de audit cunoscuta pe plan local, SC Expertina SRL, care ii apartine nevestei fostului sef al Politiei vrincene, Silviu Crin Grosu, care a ajuns avocat intre timp. Emilia Trus s-a angajat sa lucreze cite 14 ore pe zi la audit, probabil si in somn, in timp sotia lui Silviu Grosu a venit cu o oferta de numai opt ore pe zi. Fostul director economic al bancii sistemului sanitar a fost trimis in judecata de catre DNA, intr-un dosar in care mai sint cercetati ultimii doi sefi ai CAS, precum si omul de afaceri Corneliu Prunache.


Alegerea unei firme care sa verifice pretul apei reci din Focsani a venit dupa ce Consiliul de Administratie de la CUP RA a solicitat acordul Consiliului Local de efectuare a unui audit financiar la regie, privind modul in care s-a stabilit pretul apei reci in Focsani. Printre cei care i-au determinat pe membrii consiliului de administratie sa solicite acest lucru se afla si Ulise Grosu, fost angajat al CUP si al ENET, aflat in dispută cu conducătorii celor doua firme tocmai din cauza calculului economic in stabilirea preturilor la utilităti. Potrivit primarului Decebal Bacinschi, prima licitatie privind realizarea auditului a avut loc in data de 20 aprilie 2007, la care s-a prezentat expertul Catalin Paduraru, care a oferit un pret 36.960 lei fara TVA. A doua licitatie a fost in data de 4 mai 2007, iar a treia licitatie in 14 mai 2007, la care nu s-a prezentat nimeni. Cea de a patra cerere de oferte a avut loc in data de 22 iunie 2007 si a fost ultima.


Trus va lucra 14 ore pe zi


Pe 25 iunie 2007 a depus dosarul SC Expertina SRL, cu o oferta de 15.949 lei cu TVA, iar in 28 iunie a depus dosarul Persoana Fizica Trus Emilia, cu oferta de 13.674,8 lei cuTVA. Expertina SRL se oferea sa execute lucrarea de audit in 39 de zile, cu un numar de 319 ore lucrate si cu 42 lei/ora. Executivul local a preferat insa oferta expertului Emilia Trus chiar daca avea o mai mare perioada de lucru, deoarece s-a angajat sa realizeze auditul in 58 de zile cu un numar de 812 ore lucrate la pretul de 16,84 lei/ora, 14 ore pe zi(?). Spre comparatie, oferta Expertina prevedea un numar de opt ore pe zi lucrate. "Cred ca la sfirsitul lunii septembrie va fi gata si auditul. Dupa parerea mea, el nu va scoate la iveala cine stie ce nereguli privind calculul pretului la apa rece pentru ca ele nu sint. Este o falsa teorie ca noi avem pretul cel mai mare la apa rece din tara. Trebuie sa ne gindim ca avem o datorie de platit si in plus a scazut numarul consumatorilor industriali, iar consumatorii casnici sint mai grijulii cu apa de cind au apometre. Cheltuielile CUP RA cu energia electrica insa au crescut odata cu pretul kilowattului, pentru ca o pompa tot atit consuma indiferent cita apa se livreaza catre populatie", a precizat primarul Decebal Bacinschi.


Auditul va justifica pretul apei reci


Deja a devenit de notorietate faptul că pretul apei reci din Focsani este unul dintre cele mai mari din tară. Autoritatile au justificat acest lucru prin imprumutul BERD pentru reabilitarea retelei de apa, desi de programe rambursabile de finantare a reabilitării retelelor de apă potabilă au beneficiat si alte localităti din tară. Primaria Focsani a realizat un studiu privind pretul apei reci furnizate catre populatie, comparind tariful local cu cel practicat de alte citeva orase de aceeasi marime din tara. Astfel, daca la Focsani apa de la robinet curge pentru 2,15 RON/mc, la Mangalia costul e de 3,14 RON, la Bacau de 2,63 RON, la Tirgu Mures de 2,03, iar la Piatra Neamt de numai 1,69 RON. Motivatia costurilor ceva mai reduse pentru metrul cub de apa in anumite orase este data de forajele la mica adincime. La Focsani, pentru apa de la robinet se foreaza la adincimi mai mari de 150 de metri. Apa de suprafata care curge la robinet la Galati se factureaza cu numai 1,73 RON/mc. Intr-una dintre multele adrese trimise de Ulise Grosu primarului Focsaniului, acesta acuză Compania de Utilităti Publice că nu a prezentat spre aprobare Consiliului Local in anul 2006 pretul /mc de apă vindut, asa cum se prevede Ordonanta 32/2002, privind functionarea serviciilor publice de alimentare cu apă si de canalizare. Ulise ii precizează primarului că nu se va lăsa intimidat de amenintările de a-i fi scoasă casa la vanzare pentru a-si achita cheltuielile de judecată către ENET, lăsind să se inteleagă că nu va avea pace cu primăria pină cind nu va face, asa cum a promis, un audit al pretului apei reci la CUP. Potrivit primarului Decebal Bacinschi, rezultatul acestui audit realizat de Emilia Trus va fi prezentat in aceasta toamna si consilierilor locali.


La judecata pentru sediul CAS


Economistul Emilia Trus a fost director economic al CAS inainte de 2005, sub sefia medicilor social-democrati Gheorghe Bercea si Constantin Buza. Cei trei au fost trimisi in judecata in anul 2005 pentru un prejudiciu de 820.000 lei. In dosar a mai fost trimis in judecata si omul de afaceri Corneliu Prunache, patronul falimentarei Aispa Stars 95, contructorul noului sediu. Procurorii si-au bazat acuzatiile pe faptul ca valoarea sediului CAS s-a dublat din anul 2000, atunci cind au inceput lucrarile. Astfel, costul investitiei s-a ridicat de la 1,4 milioane de lei la 3 milioane de lei. Procurorii anticoruptie au acuzat-o pe Emilia Trus de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si fals, insa procesul penal nu s-a finalizat inca. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.