Economic

Vin banii pentru Joiana!

Mihaela Beșleagă
18 aug 2007 728 vizualizări
Fermierii care detin bovine sau ovine vor primi subventiile incepind din aceasta luna u exploatatia trebuie sa aiba minimum 3 capete bovine, 50 capete ovine/25 capete caprine u nu se cunoaste deocamdata cuantumul sumei acordate fermierilor

Proprietarii de animale care au depus cereri pentru acordarea de subventii vor incepe sa isi primeasca banii din aceasta luna. Inspectorii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA), impreuna cu reprezentanti ai Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) se afla in aceste zile pe teren pentru a verifica gradul de conformitate al cererilor inaintate de proprietarii de animale. "Zilele acestea sintem pe teren, impreuna cu APIA, in actiunea privind acordarea subventiei pentru detinatorii de animale. Majoritatea medicilor veterinari sint angrenati in rezolvarea cererilor, care vizeaza efectivele de bovine si ovine. Facem controale la casele unde sint deficiente si declaratii neconforme cu realitatea. Noi sintem notificati de APIA privind cererile de neconformitate si apoi mergem pe teren sa verificam situatia", ne-a declarat purtatorul de cuvint al DSVSA, Iulian Cucoli. Prin Ordinul 295/2007, emis de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), se stabileste modul de implementare, conditiile specifice si criteriile de eligibilitate pentru aplicarea schemelor de plati nationale in sectorul zootehnic, in acord cu reglementarile comunitare in domeniu.


Conditii pentru fermierii care vor subventia


Subventia se acorda proprietarilor de bovine sau ovine. Prima pe exploatatie se acorda producatorilor agricoli, o singura data pe an, incepind cu anul 2007, in functie de efectivul de bovine inregistrat in Registrul National al Exploatatiilor (RNE) la data de 31 ianuarie 2007, care indeplinesc, cumulativ, urmatoarele conditii: exploatatia sa fie de minimum 3 capete bovine; virsta bovinelor sa fie de minimum 6 luni; exploatatia sa fie inregistrata in RNE la data solicitarii primei; sa nu aiba datorii la bugetul de stat si/sau la bugetul local. Pentru a beneficia de prima, solicitantii au trebuit sa depuna o cerere la APIA, pina pe 31 mai. Detinatorii de ovine si/sau caprine care vor sa obtina subventia, trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: efectivul din exploatatie sa fie de minimum 50 capete ovine/25 capete caprine si care au fatat in anul pentru care se face solicitarea primei; efectivul de ovine/caprine pentru care se solicita prima este inscris in Registrul agricol la data de 31 decembrie a anului anterior solicitarii primei; efectivul de ovine/caprine sa fie mentinut in exploatatie in perioada de control, 1 iunie - 31 august, la adresa mentionata in cerere; sa nu aiba datorii la bugetul de stat si la bugetul local.


Platile incep in august


Acordarea primelor de la bugetul de stat se face in ordinea depunerii cererilor, incepind cu 1 august pentru exploatatiile de bovine si 1 septembrie pentru efectivele de ovine/caprine.

"In aceasta perioada noi efectuam verificari, impreuna cu DSVSA, in Registrul National al Exploatatiilor. Deocamdata nu stim care este valoarea acestei subventii. S-au vehiculat diverse sume, dar nu se stie inca oficial cuantumul care va fi acordat exploatatiilor de animale. Asteptam sa ne vina Ordonanta de la Guvern care reglementeaza aceasta situatie. Probabil saptamina viitoare vom sti sigur", ne-a declarat Petrache Riciu, seful Serviciului de examinare a cererilor din cadrul APIA. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.