Inghetata, la control!
Vrincenii pot sa manince linistiti inghetata
în cazul in care nu sint respectate normele de igiena, riscul de aparitie a toxiinfectiilor alimentare este mare, datorita cresterii semnificative a consumului de inghetata in perioada estivala. Inspectorii Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) au verificat, in perioada 27 iulie "" 6 august 738 de unitati de desfacere si fabricare a inghetatei. La nivelul judetului Vrancea, inspectorii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) au controlat trei depozite, care deservesc unitatile de desfacere din intreg judetul. Potrivit purtatorului de cuvint al DSVSA, nu s-au constatat nereguli la nici unul dintre aceste depozite. "Desfasuram controale permanente la toate unitatile de productie, depozitare si comercializare a inghetatei din judet. Am verificat cele trei mari depozite de inghetata de la nivelul judetului nostru, la care nu am constatat nici o deficienta. Cit priveste transportul, se respecta lantul frigorific, temperaturile si conditiile optime. De asemenea, nici la desfacere nu s-au constatat nereguli", ne-a precizat purtatorul de cuvint al DSVSA Vrancea, Iulian Cucoli. în urma neconformitatilor constatate la nivel national, s-au aplicat 31 de sanctiuni contraventionale, in valoare de 95.200 lei si s-au confiscat 218 kg inghetata, in valoare de 1.540 lei. Principalele deficiente constatate au fost: depozitarea inghetatei fara respectarea criteriilor de compatibilitate, neasigurarea temperaturilor de pastrare inscriptionate pe etichete, depozite neigienizate, comercializarea inghetatei dupa ce a fost decongelata si recongelata. (Mihaela BESLEAGA)