Economic

Inspectie ministeriala la Directia Agricola

Doina Ganea
27 iul 2007 1099 vizualizări
Ministrul secretar de stat din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Gheorghe Albu, a venit ieri, in Vrancea pentru a inspecta sediul in care isi desfasoara activitatea Directia Agricola si Dezvoltare Rurala, dar si viitoarele locatii pentru Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA), Oficiul Judetean de Consultanta Agricola (OJCA),

Agentia de Plati si Dezvoltare Rurala etc. Din nefericire pentru conducerea institutiei, chiar in momentul sosirii demnitarului, pe holul Directiei Agricole erau oameni revoltati de faptul ca asteapta cu orele depunerea dosarelor pentru subventia de 500 de lei la hectar, pentru substantele folosite in viticultura. Secretarul de stat Gheorghe Albu, destul de iritat de situatia creata, a cerut functionarilor care preluau actele sa se grabeasca si in maxim o ora sa nu mai fie persoane care sa astepte. "Situatia aceasta a fost creata in primul rind pentru ca cei de la primarii nu au furnizat informatii suficiente fermierilor. Noi am propus primariilor din zonele viti-vinicole sa preia toate documentele de la producatorii interesati de subventie si sa le aduca la noi, astfel incit sa mai eliminam aceste cozi care se creaza. Unele au inteles, altele nu si au venit la noi producatori total dezinformati. Un alt motiv este acela ca termenul de depunerea documentatiei la APIA este 31 iulie si majoritatea s-au cam inghesuit acum, la sfirsit. Inspectorii nostri au lucrat si pina la unu noaptea pentru procesarea dosarelor. Numai azi avem de procesat 200 de dosare", s-a scuzat seful DADR, Costica Neata.


Lipsa spatiilor sufoca DADR


Cit priveste spatiile DADR, acestea sint deficitare de multi ani, dar situatia s-a accentuat odata cu dezvoltarea unor noi institutii cum este APIA, care trebuie sa indeplineasca norme europene de functionare. Intr-o prima etapa, APIA a acceptat spatiul de la Statiunea de Cercetare Pomicola si o parte din cladirea Unitatii pentru Ameliorarea si Reproductie in Zootehnie, spatiu care era suficient ca ei sa-si desfasoare activitatea in conditii normale. UE insa ii acrediteaza numai in conditiile in care spatiul se gaseste in oras, si nu in afara, cum e cazul Statiunii de Cercetare Pomicole. Intr-o alta faza s-a dat o hotarire de guvern in care tot etajul doi al cladirii DADR, din Bd. Republicii a trecut la APIA. Avind loc o suplimentare de personal, aceste doua spatii au devenit insuficiente, iar ministrul Gheorghe Albu a sosit in Vrancea pentru a verifica situatia in teren inainte de a propune o rezolvare. "O solutie ar fi mutarea APIA in cladirea UARZ, dar si in aceasta cladire, etajul II este ocupat de Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vinatoare (ITRSV) printr-o hotarire de guvern. De aceea am solicitat ajutorul dlui secretar de stat care are printre atributii si pe aceea legata de spatii ale institutiilor Ministerului Agriculturii si de personal. Eu cred ca singura varianta posibila si de luat in calcul, pentru ca toate spatiile sint ocupate si o inghesuiala mai mare nu se poate, ar fi gasirea unui alt spatiu pe raza municipiului. Acesta poate fi trecut de la alt minister, inchiriat sau cumparat. Sint cladiri in Focsani care s-ar putea preta foarte bine unei astfel de activitati si ma gindesc aici la sediul fostului Bancorex care este gol, are un pic de parcare in spate, si care apartine Consiliului Judetean. Exista insa si varianta alocarii unor fonduri pentru constructia unui sediu nou pentru APIA", a apreciat directorul DADR Vrancea. O alta problema a DADR este un spatiu pentru OJCA, conducerea institutiei exprimindu-si speranta ca dupa ce se va rezolva cu sediul APIA sa primeasca in administrare locatia de la Statiunea de Cercetare Pomicola. Ministrul Gheorghe Albu a vizitat ieri toate locatiile DADR, inclusiv sediul principal de pe strada Republicii, care se afla acum in reabilitare si pentru care s-au alocat de la bugetul de stat 1,4 milioane de lei. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.