Economic

50% din IMM-uri nu vor fonduri europene

Camelia Stănilă
19 iul 2007 565 vizualizări
Aceasta cu toate ca IMM-urile sint slab capitalizate, nu sint retehnologizate si adaptate conditiilor europene u "Firmele mici si mijlocii nu se vor putea descurca singure", spune presedintele PIMM Vrancea, incercind sa-i atraga pe intreprinzatori spre programele de finantare

Aproape 50 % din firmele mici si mijlocii nu doresc sau nu intentioneaza sa acceseze fonduri europene, conform unui sondaj de opinie efectuat de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), pe un esantion de 1.178 de IMM-uri din toata tara, inclusiv din Vrancea. Concluziile sondajului ii ingrijoreaza pe reprezentantii patronatelor, care au facut un apel la micii intreprinzatori sa se orienteze spre programele de finantare. Desi IMM-urile sint slab capitalizate, nu au fonduri, nu sint retehnologizate si inca nu sint adaptate conditiilor de pe piata europeana, iar forta de munca nu este specializata suficient, acestea nu au intentia de a accesa fonduri structurale si din cauza birocratiei si lipsei de transparenta intimpinate pina acum. "Pentru a schimba situatia IMM-urilor trebuie fonduri. E adevarat ca acestea nu pot fi accesate de oricare IMM, dar printr-un proiect, printr-un studiu, dar mai ales printr-un parteneriat cu organismele statului, firmele pot accesa fonduri, un sprijin real pentru ca ele sa ramina pe piata romaneasca si europeana. Firmele mici si mijlocii trebuie sa inteleaga ca nu se vor mai putea descurca singure, dupa ureche. Este nevoie de un management bun, dar mai ales de parteneriate, incit mult mai multe firme sa realizeze produse care sa resiste concurentei. In 6 luni, de la inceperea integrarii Romaniei, nu s-a facut mare lucru pentru IMM-uri. Toate firmele, dar si autoritatile ar trebui sa treaca de la teorie la practica", spune Ion Roman, presedintele patronatului IMM Vrancea. Reprezentantii intreprinzatorilor sustin masurile pentru realizarea unui grad cit mai mare de absorbtie a fondurilor europene, care deja au inceput sa prinda contur. Acestia solicita ghiduri ale solicitantului cit mai complete si concise, un set de bune practici, dar si realizarea un site centralizat pentru toate fondurile structurale, care sa permita o informare eficienta, alaturi de instruiri pentru potentialii beneficiari, in vederea intocmirii dosarelor de finantare. "PIMM Vrancea regreta ca fondurile nu sint repartizate patronatelor, pentru ca acestea cunosc mult mai bine profilul si nevoile firmelor la nivel judetean, ci sint derulate prin ministere, adica prin sistemul de stat. Solicitam o mai buna documentare de la autoritati privind derularea fondurilor in perioada urmatoare. Asteptam ca acestea sa rezolve probleme in domenii indispensabile dezvoltarii judetului: infrastructura, dezvoltare intreprinderi, conditii de calitate si mediu", mai sustine Ion Roman. (Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.