Economic

Orban a dat startul la drumul Focsani - Ojdula

Mihai Boicu
10 iul 2007 2028 vizualizări
Ludovic Orban, ministrul Transporturilor, a inaugurat ieri inceperea lucrarilor la DN 2 D Focsani - Ojdula - Tirgu Secuiesc u investitia de 100 de milioane de euro este executata de omul de afaceri Dorinel Umbrarescu, care s-a plins ca munceste "ca un robot" u Orban a mers apoi la Panciu, unde a taiat panglica de final a DN 2 L Tisita - Soveja, lucrare executata de Vega 93 Galati u Spedition UMB si Vega 93 detin suprematia in Vrancea in materie de lucrari la infrastructura rutiera

Afaceristii Dorinel Umbrarescu si Cornel Istrate si-au impartit executarea drumurilor judetului si, odata cu ele, contracte de sute de milioane de euro. Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a inaugurat ieri inceperea lucrarilor la DN 2 D Focsani - Ojdula - Tirgu Secuiesc. Lucrarea a fost cistigata de SC Spedition UMB, firma lui Dorinel Umbrarescu, valoreaza 100 de milioane de euro si ar trebui terminata peste doi ani. Orban a mers si la Panciu, unde a taiat panglica de final de lucrari la DN 2 L Tisita - Soveja, pentru care Vega 93 Galati a incasat peste 25 de milioane de euro. In toamna anului trecut, fostul ministru al Transporturilor, democratul Radu Berceanu, taia o alta panglica, cu ocazia turnarii primului covor asfaltic. Ludovic Orban a fost insotit de un alai numeros format din sefi de institutii membri PNL, consilieri judeteni si primari liberali si democrati. Autoritatile judetene au fost reprezentate doar de subprefectul Dragos Mircea. "Domnul Oprea sa se duca sa-l insoteasca pe Oprisan", a spus ministrul Transporturilor despre prefect. Ludovic Orban a anuntat ca se vor aloca citeva zeci de milioane de euro pentru finalizarea asfaltarii drumului Focsani - Andreeasu, inceputa in 2004 de Vega 93 Galati.


Vrancea ar trebui sa se transforme intr-un mare santier incepind din acest an, dupa cum a anuntat ieri ministrul Transporturilor, Ludovic Orban. Acesta a venit ieri intr-o vizita de lucru, care a debutat cu o conferinta de presa la sediul PNL. Cu aceasta ocazie, Orban a anuntat planurile de bataie ale ministerului sau in Vrancea. Astfel, judetul nostru va intra in 2013 in circuitul autostrazilor, cind se va termina Coridorul 9 rutier Paneuropean. Tronsonul Ploiesti - Focsani va fi executat prin concesiune de lucrari, iar ordinul de incepere a investitiei ar trebui semnat cel tirziu pe 1 iulie 2008. Deocamdata, nu se stie exact cum se va proceda la tronsonul Focsani - Bacau. A doua investitie importanta derulata in domeniul infrastructurii este DN 2 D Focsani - Ojdula - Tirgu Secuiesc, lucrare care va costa nu mai putin de 342,7 miloane lei, adica peste 100 milioane euro. Orban a spus ca termenul de finalizare este 11 iunie 2009, "daca finantarea va fi corespunzatoare". De asemenea, au inceput lucrarile si la DN 2 R Chiojdeni - Jitia - Vintileasca. Pentru a arata mai bine ce vor sa faca, liberalii au pus la sediu o harta cu drumurile judetului, pe care Catalin Popescu, specialistul lor in drumuri, a trasat lucrarile care ar trebui facute. Nini Sapunaru a spus ca, daca vor veni bani de la Guvern, ar trebui facuta legatura intre Vintileasca si Nereju si Lepsa - Soveja. Presedintele PNL Vrancea a spus ca in acest caz trebuie ca si Consiliul Judetean sa asfalteze drumurile dintre Vidra si Cimpuri si Valea Sarii Nereju. Orban a anuntat ca in aceasta perioada se organizeaza licitatia pentru executia lucrarilor la Focsani - Andreeasu - Nereju. Valoarea contractului este de 28 de milioane de euro, prin finantare ISPA. Primul covor asfaltic a fost turnat in anul 2004 de Vega, investitia fiind catalogata drept "o lucrare electorala" deoarece a fost facuta chiar inainte de alegeri, iar banii au fost platiti de actuala guvernare. Ludovic Orban, care si-a manifestat inca de la precedenta vizita ostilitatea fata de prefectul Ion Oprea, a spus ca acesta nu a fost invitat sa-l insoteasca. "Nu cred ca l-a contactat cineva. Dar cred ca domnul prefect ar putea sa-l insoteasca pe domnul Oprisan, pentru ca el este principalul vinovat de neadoptarea hotaririi de schimbare a domnului Oprisan", a spus Orban. Locul lui Oprea a fost tinut de subprefectul Dragos Mircea, care provine din rindurile PNL.


Umbrarescu: "Muncesc ca un robot"


Ministrul Transporturilor a fost insotit in judet de o coloana de aproximativ 20 masini, pline cu sefi de institutii, primari si consilieri judeteni PNL. Ludovic Orban a facut prima oprire a mica distanta de intrarea in Bolotesti, unde au inceput in forta lucrarile la DN 2 D, cu latirea drumului cu o portiune de 2 metri. Special pentru venirea ministrului, pe drum erau incolonate citeva zeci de camioane de mare tonaj, pline cu balast pentru a fi pus in locul pamintului excavat. Pe margina soselei ii astepta pe oficiali Dorinel Umbrarescu, un om de afaceri "scump" la vedere. Acesta nu s-a ferit insa de ziaristi, fata de care s-a aratat, aparent, foarte deschis. Patronul Spedition UMB a inceput sa se plinga despre dezavantajele de a face parte dintre milionarii in euro din Top 300: "Muncesti ca un robot, nu mai ai casa, nu mai ai masa". Cind a fost intrebat de ce nu renunta la bani daca tot este asa de stresat, Umbrarescu a spus, culmea, ca este sarac. "Da\' de unde stiti ca eu am bani? Am datorii la banci de 75 de milioane de euro", s-a plins afaceristul. Insa doar contractul pentru DN 2 D Focsani - Ojdula - Tirgu Secuiesc valoareaza 100 de milioane de euro. Omul de afaceri bacauan i-a luat-o astfel inainte galateanului Cornel Istrate, al carui contract pentru Tisita - Soveja este de aproape patru ori mai mic. Vega 93 detine insa cele mai lucrari la infrastructura afectata de inundatiile din 2005. Dupa cum a spus Dorinel Dumbrarescu, la modernizarea DN 2 D lucreaza peste 200 de utilaje. Intrucit drumul se va lati drumul cu doi metri, vor avea loc si exproprieri de terenuri. "Avem un contract de expropriere, am identificat proprietarii, sintem la fazele de intocmire harti funciare. Oamenii vor fi despagubiti, nu facem nici un abuz. Cred ca sint in jur de 700 de proprietari, dar nu cred ca vor ramine mai mult de 300 dupa ce vom veni cu masuratorile si vom vedea intr-adevar unde este nevoie de latirea drumului", a spus Dorina Tiron, directorul regionalei Iasi a Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale. Aceasta a precizat ca bugetul alocat pentru acest an pentru DN 2 D este de 33 milioane lei.


Tisita - Soveja, inaugurat a doua oara


DN 2 L Tisita - Soveja a fost inaugurat a doua oara, la Panciu, dupa ce democratul Radu Berceanu, predecesorul lui Orban, a venit anul trecut pentru a "sarbatori" turnarea primului covor asfaltic. Ludovic Orban a fost intimpinat de un adevarat "sobor" de primari PNL, PD si chiar PSD. Primarul Panciului, Ion Petre, si cel din Straoane, Vasile Zbirciog, au fost cei care l-au "tradat" pentru o zi pe baronul Marian Oprisan. Dintre primarii care l-au intimpinat anul trecut pe Berceanu, au venit toti democratii, cu exceptia edilului din Cimpuri, Dumitru Vladescu. De asemenea, la statuia din centrul orasului s-au adunat si citeva sute de curiosi, in frunte cu membrii organizatiei locale a PNL. Orban si cei care l-au insotit au fost intimpinati cu flori si pupaturi de citeva "liberale" pancene. Ministrul Transporturilor a fost asteptat la Panciu si de patronul Vega 93, galateanul Cornel Istrate. Taierea panglicii a fost un moment inedit, intrucit rar s-au adunat la un loc atitia "panglicari". Acestia au discutat timp de citeva minute cu foarfecele in mina, semanind cu o adunare de croitori, dar costumata la patru ace. Orban, Sapunaru, subprefectul Dragos Mircea, primarul Ion Petre, Gheorghe Gaman, primarul din Racoasa, Costel Plesa, primarul din Soveja au participat la taierea panglicii tricolore. Democratii Plesa si Gaman l-au insotit la taiatul panglicii si pe Radu Berceanu in noiembrie 2006.


De la asfalt la sampanie


Primarul Ion Petre i-a invitat apoi pe musafiri sa ciocneasca un pahar de sampanie chiar linga soclul statuii, dupa care Orban a rostit citeva cuvinte. Ministrul Transporturilor a spus ca repararea DN 2 L va schimba in bine viata oamenilor. "L-am intrebat pe primarul din Soveja cu cit a crescut valoarea terenurilor si mi-a spus ca a crescut de la 2 euro la 30 de euro", a spus Ludovic Orban, care a adaugat ca actuala guvernare "incearca sa vorbeasca mai putin si sa faca mai mult". Valoarea lucrarilor executate la drumul Tisita - Soveja a fost de 82,1 milioane de lei, cu peste 11 milioane de lei mai mult decit valoarea initiala a contractului. Ludovic Orban a mentionat ca a discutat cu Vega 93 sa termine lucrarea chiar fara finantare asigurata, pentru a nu se strica asfaltul turnat anul trecut, urmind ca sumele ramase de achitat din contract sa fie platite esalonat, de la buget. Din centrul Panciului, ministrul Transporturilor si alaiul sau au mers la hrubele Veritas. Orban a ascultat un scurt istoric al hrubelor si al societatii, prezentat de directorul Adrian Toma, a mers prin galerii, unde i s-au prezentat citeva amanunte din tehnologia fabricarii celebrei sampanii de Panciu. La final, Orban a fost invitat sa deguste o cupa de sampanie si s-a pozat cu citeva tinere care au insotit delegatia. In acest timp, Dorinel Umbrarescu si Cornel Istrate au profitat de atentia acordata ministrului pentru a discuta in liniste despre afacerile lor. Vizita ministrului s-a incheiat cu o masa festiva la cantina Veritas Panciu. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739371 zile, 15 ore, 1 minut, 25 secunde
ce mai e de spus ? atata, doar, sa dea domnu' sa se termine cat mai repede ! haideti sa fim sinceri, "electoral" sau nu, ce mai conteaza ? sa se termine cat mai repede si lumea va aprecia acest citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.