Economic

Nu esti fermier cind ari cu calul si ai WC-ul in fundul curtii

Doina Ganea
3 iul 2007 584 vizualizări
Spune liderul Propact, Gino Toma u sindicatul taranilor si-a propus infiintarea a 25 de filiale in Vrancea pina la toamna u Gino Toma crede ca unii dintre cei care au intrat in sindicat au "vinat" un loc in comisiile de aplicare a legilor fondului funciar

Presedintele Sindicatului Taranilor, Propact 2005 Vrancea, taranistul Gino Toma va strabate in aceasta vara localitatile din judet pentru reorganizarea unor filiale si infiintarea altora. Potrivit spuselor sale, in Vrancea sint organizatii doar cu numele, care nu s-au facut cunoscute, presedintii acestora multumindu-se sa ocupe un loc in comisiile locale de aplicare a legilor fondului funciar. "Probabil ca au niste interese personale pe acolo si atit", a declarat Gino Toma intr-o conferinta de presa, care a avut loc la inceputul saptaminii. Liderul sindicalistilor agricultori a precizat ca la nivelul judetului sint in prezent sapte organizatii satesti Propact, dar pina in septembrie numarul acestora va ajunge la 20-25. Presedintele Propact crede ca s-au creat deja premisele cresterii numarului de organizatii din cauza nemultumirii manifestate de tarani la adresa clasei politice si a primarilor. "Deoarece sintem in comisiile de fond funciar putem sa ii ajutam pe oameni sa beneficieze de consultanta, pentru ca la nivelul primariilor nu primesc. Este important sa stie oamenii si modul in care se intocmesc acele dosare. De multe ori dosarele sint incomplete si sint trimise asa la comisia judeteana si, de acolo e normal sa fie respinse. Aceasta pentru ca cei din primarie nu se pricep sau nu vor sa dea sfaturi bune pentru ca sint anumite interese ca terenurile sa nu fie retrocedate. Faptul ca s-au retrocedat foarte multe terenuri, dar nu pe vechile amplasamente, ci pe legile anterioare si unor persoane care nu aveau drepturi, in momentul in care s-a trecut la retrocedarea pe vechiul amplasament se descopera nereguli uriase. De aceea, prin aceasta intirziere se spera ca lumea sa renunte. Si sint foarte multi care renunta. Ba pentru ca au o jumatate de hectar, 2000 mp, 7000 mp, ba pentru ca valoarea schitei si a actelor care trebuie intocmite este mai mare decit valoare terenului in sine. Aceste terenuri ramin la dispozitia primariilor", a declarat Gino Toma. Al doilea obiectiv al sindicalistilor de la Propact este sprijinirea taranilor pentru a se constituii in grupe de producatori, care apoi sa treaca la modificarea legilor importante pentru agricultori. "Legea arendarii, legea vinului etc., sint facute de marii producatori si marii proprietari de terenuri. Ele nu sint facute in folosul micilor producatori. Eu ma refer la micile gospodarii, care in Uniunea Europeana se numesc ferme. La noi cind nu ai apa, cind ari cu calul si te duci cu caruta in cimp, iar toaleta este in fundul gradinii nu putem sa ne numim fermieri", a concluzionat liderul Propact. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.