Economic

Seceta crunta in iulie si august

Mihai Boicu
28 iun 2007 802 vizualizări
In lunile urmatoare ne asteapta o seceta crunta, potrivit datelor despre temperaturi si precipitatii prezentate ieri, la Comitetul National pentru Situatii de Urgenta, la care au participat toti prefectii prin sistemul de videoconferinta.

Precipitatiile vor fi de numai 15 - 20 litri/mp intr-o luna, potrivit prognozelor

Reprezentantii Administratiei Nationale de Meteorologie au spus ca pina duminica viitoare vor fi temperaturi si cantitati de precipitatii normale pentru aceasta perioada. In perioada 16 - 22 iulie va veni al doilea val de canicula, in care se asteapta temperaturi chiar mai mari decit cele inregistrate in perioada anterioara. In zona de sud - est a tarii, din care face parte si Vrancea, precipitatiile vor fi foarte mici in lunile iulie si august, de numai 15 - 20 litri/mp in interval de o luna. De asemenea si in luna septembrie vor fi probleme cu caldurile si precipitatiile. Sefii ANM au spus ca aceste prognoze au un grad de probabilitate de peste 60%. Vestile au fost ceva mai bune in ceea ce priveste debitele pe riurile interne. Potrivit prognozei, pe lunile iulie si august nu vor fi difente mari fata de iunie si nu se impun restrictii in bazinele hidrografice. De asemenea, in lacurile de acumulare a celor 160 de baraje din tara se afla 4 miliarde de metri cubi de apa, care ajung pentru 50 de zile. Autoritatile au precizat ca a fost luat in calcul scenariul cel mai defavorabil. Premierul Calin Popescu Tariceanu a precizat ca trebuie sa se mearga pe doua directii complet separate. Prima este cea a secetei, care afecteaza agricultura si ar putea pune probleme si productiei de energie electrica, iar a doua este canicula, unde masurile luate pina acum trebuie completate cu altele, care tin in primul rind de Ministerul Sanatatii Publice. Primul ministru a spus ca in urma subventiilor acordate pentru irigatii, suprafata irigata a crescut de la 40.000 ha la 200.000 hectare. "Avem peste 700.000 de hectare care pot fi irigate, insa suprafata se ridica azi la numai 200.000 de hectare", a atras atentia Tariceanu. In acest context, premierul a spus ca trebuie realizate trei strategii la nivelul Ministerul Agriculturii. In prima faza, producatorii agricoli trebuie sa incheie contracte pentru irigarea culturilor, deoarece subventiile sint de peste 1000 lei la hectar. Pe termen mediu, subventiile pentru irigatii vor fi de peste un miliard de euro, pentru ca agricultorii sa poate avea asigurata de productia de anul viitor. De asemenea, pe termen lung, pe cel putin de 20 de ani, strategia pentru irigatii trebuie corelata si cu strategiile Ministerului Mediului. (M. B.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.