Economic

Zilnic se iriga 100 ha de culturi

Doina Ganea
25 iun 2007 686 vizualizări
Aproximativ o suta de hectare de culturi agricole sint irigate zilnic in Vrancea, cei care au apelat la acest gen de servicii fiind marile societati agricole din judet.

Directorul Directiei Agricole si Dezvoltare Rurala (DADR) Vrancea, Costica Neata, a declarat ca in zona de sud a judetului, Maicanesti-Ciorasti, cunoscuta ca "Baraganul Vrancei", este singura in care sistemele de irigat sint functionale. "Avem o suprafata de aproximativ 10.000 hectare care este irigabila. Aici se iriga, in medie, 100 hectare/zi", a declarat Costica Neata. Potrivit aceleiasi declaratii, in Vrancea exista pina acum infiintate 19 asociatii de udatori si toate au semnat contracte pentru irigat, dar nu au platit avansul de 20%, perceput de catre ANIF. "Oamenii nu prea au bani! Contractele de irigat exista pe hirtie, dar practic nu se prea iriga", a completat responsabilul agriculturii vrincene. Acest aspect a fost adus si la cunostinta ministrului agriculturii Traian Remes cu prilejul vizitei sale in Vrancea, iar acesta a recomandat asociatiilor sa achite avansul pentru ca sa se poata da drumul la irigatii si, implicit, sa primeasca subventiile. "Nu va faceti probleme, bani sint si vor mai veni. Platiti avansul si noi punem restul, numai ca sa putem uda si sa mai diminuam din efectele secetei", a precizat Decebal Traian Remes. Seceta a produs, pina in prezent, pagube de peste 20 milioane lei in agricultura vrinceana, productiile la griu fiind compromise pe alocuri in proportie de 30%-80%, iar cele de rapita de 100%. (D. G.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.