Economic

Galbena de Odobesti, pe cale de disparitie

Valentin Muscă
11 iun 2007 2633 vizualizări
Cel mai cunoscut soi de vin din Odobesti se produce pe mai putin de 50 de hectare, iar marca emblemă a orasului vinurilor va ajunge la muzeu. Soiurile de import ca Aligote, Cabernet si Merlot vor scoate Galbena definitiv de pe plantatiile odobestenilor. Fiind un soi pretentios si sensibil la boli, în ultimii ani productia de Galbenă autentică a scăzut drastic

Galbena de Odobesti ar putea deveni in citiva ani doar o amintire. Odată cu vinul de Odobesti vor disparea si frunzele late si rotunde ale Galbenei din care odobestencele preparau faimoasele sarmale. în locul Galbenei, odobestenii vor planta din ce in ce mai mult Merlot, iar odobestencele vor cumpăra sarmale gata făcute, preambalate, din import, ca si vinul frantuzesc care va inveseli inimile comesenilor. Paradoxal, la acest fenomen ireversibil de distrugere a patrimoniului viticol national contribuie fondurile europene de reconversie/replantare a suprafetei viticole. Mai precis, pentru replantarea unui ha de vie cu un alt soi, viticultorii primesc 15 000 de euro/ha si cum elementul săditor se aduce din import riscăm ca peste 20 de ani configuratia Podgoriei Odobestilor să fie cu totul alta. Dintr-o podgorie celebră prin vinurile sale albe, cum ar fi soiurile de Sarbă, Fetească si Galbenă, vom ajunge să avem vinuri rosii gen Merlot si Caberbet. Din intinsele vii ale Podgoriei Odobestilor in care Galbena era intr-un oarecare fel regina viilor, astăzi numai citiva viticultori mai cultivă acest soi sinonim cu numele asezarii. După afirmatiile specialistilor in domeniul viticulturii, din cele peste 1500 de hectare de vie din Odobesti, mai putin de 50 ar fi plantate cu Galbenă, iar viitorul pare să fie cel al soiurilor de import, deoarece procesul de productie este mai simplu, iar soiurile mai rezistente. Ceea ce este si mai trist este că această Galbenă care se găseste pe la Odobesti, Jaristea, Brosteni, Cirligele, Cotesti si Bolotesti nu este soiul clasic, inregistrat in nomenclatorul de specialitate, ci unul demi-dulce, usor degenerat, in timp ce adevărata Galbenă produce un vin sec, de o culoare gălbui-verzuie, acidulat, care i-a făcut de altfel si faima.


Paradoxal, pe piată există vagoane de Galbenă


în ciuda disparitiei acestui soi, profitind de brandul arhicunoscut, societătile producătoare din Vrancea scot pe piată cantităti uriase de vin sub marca "Galbenă de Odobesti", care nu au nimic in comun nici cu Galbena, nici cu Odobestii. Printre putinii producători de vinuri cu denumire de origine controlată se numără si membrii Asociatiei Clubului Podgorenilor din Odobesti, infiintată in 2001. Cei 53 de membri produc si imbuteliază in comun vinul de pe 120 de hectare, prin SC Vin Club SRL. "Singura solutie pentru a putea răzbi pe piată a fost să creăm o asociatie. Au fost probleme la inceput, dar acum producem, avem linie de distributie si vinurile noastre au denumiri de origine controlată si ne permitem să participăm cu aceste vinuri la concursuri nationale si internationale. Avem Aligote, Fetească Regală, Fetească Albă si Neagră, Sarbă. în ce priveste Galbena de Odobesti, doar doi din membrii asociatiei noastre produc Galbenă pe un singur hectar. Problema este că si noi si ceilalti producători de Galbenă din podgorie avem plantatiile imbătrinite, viile au peste 30 de ani, iar prin reconversie mă tem că o să planteze alte soiuri mai rezistente. Din cei peste 300 de mii de litri de vin, doar 3.000 sint Galbenă de Odobesti", ne-a spus Vasile Stan, tehnolog si membru al asciatiei. Ion Anghelescu, inspector la Oficiul National al Denumirilor de Origine pentru Vinuri si alte Produse Vitivinicole, spune ca, desi exista mare cantitate de Galbena de Odobesti pe piata, dintre producatorii odobesteni doar citiva au obtinut denumirea de origine controlata. "Numai Vinexport, Vin Club si Vincon produc Galbena de Odobesti cu denumirea de origine controlata. Celelalte cantitati de pe piata nu au obtinut aceasta denumire controlata", ne-a precizat inspectorul. Altfel spus, cumparatorul trebuie sa priveasca mai intii pe sticla si daca exista holograma Oficiului pot fi siguri ca este un vin de origine controlata.


Speranta poate veni din pepinierele Statiunii


Părerile specialistilor sint totusi optimiste. Statiunea de Cercetări Viticole din Odobesti are 39 de hectare de Galbenă si ar putea asigura salvarea soiului dacă producatorii vor fi interesati sa produca vinuri din acest soi si nu vor replanta soiuri rezistente care dau cantitati mari de struguri. "Pe linga cele 39 de hectare ale statiunii, am luat de la Statiunea de Cercetari din Stefanesti element biologic pe care-l pregatim in serele noastre si peste trei ani vom putea oferi material viticultorilor odobesteni care doresc sa planteze Galbena. Problema este ca acest soi este sensibil la boli si are nevoie de un proces de productie mai elaborat, iar multi producatori prefera soiuri mai rezistente si accentul cade, nu o data, pe cantitate. Lumea vrea sa produca mult, iar Galbena are nevoie de multa expunere la soare si o ingrijire mai pretentioasa", ne-a spus ing. Costica Vartic, director Statiunea de Cercetari Viticole din Odobesti. De partea lor, autoritatile incearca sa medieze intilniri intre producatorii locali si cei francezi, prin care vinul de Odobesti sa intre pe piata franceza si savoir-faire-ul francezilor sa ajunga la Odobesti. "Sintem in tratative cu producători de vinuri din Bordeaux care vor veni la Odobesti la salonul vinurilor odobestene, care se va organiza in timpul manifestării Toamna Odobesteană, intre 13 si 15 octombrie. Sintem in discutii cu oameni din domeniul viticulturii din zona bordeleză pentru a deschide o scoală de conducători de utilaje agricole, deoarece lucrările sint din ce in ce mai tehnologizate, iar mina de lucru calificată a emigrat", ne-a spus primarul Daniel Nicolas. Intr-o Romanie europeana, vinurile de Odobesti vor supravietui daca producatorii vor sti sa se adapteze la cerintele pietei si nu la obiceiurile locale. Europenii prefera din ce in ce mai mult vinuri "exotice", iar Feteasca, Sarba si Galbena fac parte din aceste vinuri exotice pentru ca sint produse in cantitati mici si au personalitatea lor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 6 ore, 16 minute, 45 secunde
ma numesc Liliana,tatal meu a fost muncitor acestei fabricii (vin_export)///...aceasta fabrica pe timpul lui Ceausescu a dat randament....ani in sir...intrebarea este;de ce acuma ,ceva numai este citeste integral
, acum 739392 zile, 6 ore, 16 minute, 45 secunde
Din pacate si in Vrancea ca si in Romania, marea majoritate a consumatorilor de vin nu au suficiente cunostinte si o asa numita educatie a vinului. Ne existand pretentii din partea acestora s-a ajuns citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.