Economic

Cooperativele vrincene, modele pentru agricultori

Doina Ganea
11 iun 2007 535 vizualizări
Directorul Oficiului Judetean de Consultanta Agricola, Ioan Rosu, a participat la finele saptaminii trecute la un seminar de privind infiintarea asociatiilor cooperatiste in Romania

Seminarul a fost organizat la Constanta de catre Hiroshi Terunuma, expert al Agentiei de Cooperare Internationala JICA din Japonia. Timp de doua zile participantii la seminar, specialisti si agricultori veniti din toata tara, au invatat din experienta unor judete, cum este si Vrancea, despre infiintarea asociatiilor cooperatiste. Directorul OJCA le-a explicat celor prezenti cum a reusit sa infiinteze asociatiile de agricultori in Vrancea. "Oamenii au vrut sa stie cum i-am motivat pe tarani sa se asocieze. Le-am spus ca oamenii sint interesati sa se constituie in asociatii, daca le explici despre beneficiile fondurilor pentru agricultura si facilitatea achizitionarii utilajelor si a cultivarii terenurilor aflate in asociatii. A contat foarte mult si experienta pe care am avut-o in Japonia si am prezentat citeva aspecte de la cursurile mele de specializare", ne-a spus Ioan Rosu. Relatiile dintre specialistii din Vrancea si cei niponi au fost intarite ca urmare a deplasarii sefului OJCA in Japonia unde a urmat cursuri generale despre asociatiile de agricultori. La seminarul de la Constanta a fost prezentata si o expozitie de utilaje agricole printre care s-a aflat si un inedit sistem de incalzire a solariilor. Modelul asociatiilor cooperatiste din Vrancea a fost solicitat de spcialistii ieseni pentru o asociatie viticola si de cei constanteni pentru o asociatie de apicultori. In prezent in Vrancea s-a reusit infiintarea a cinci asociatii de apicultori, din care ultimele doua, la Jaristea si Fitionesti, in curs de autorizare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.