Economic

Batalia pe telefonul fix

Camelia Stănilă
8 iun 2007 1454 vizualizări
Concurenta pe piata telefoniei fixe a intrat si in Focsani, desi inca timid u efectele se simt de la luna la luna chiar, mai ales in serviciile tot mai diversificate si preturi tot mai mici u Romtelecom, care pina nu de mult detinea monopolul, si-a imbunatatit considerabil oferta, dar inca este foarte scump la abonamente u viitorul il vor detine companiile care ofera servicii triple pay-telefonie, nternet si televiziune de la un singur furnizor u Ziarul de Vrancea va prezinta preturile de telefonie fixa practicate de cei trei operatori prezenti in Focsani, pentru a face singuri o comparatie Ofertele comparate ale celor trei operatori de telefonie fixa

Batalia pentru receptor, adica pentru serviciile de telefonie fixa, a demarat de curind si in Focsani. Destul de timid ce-i drept, avind in vedere ca la nivel local nu sint decit trei operatori care furnizeaza astfel de servicii. Dupa Romtelecom, care pina in 2003 a detinut monopolul serviciilor de telefonie fixa la nivel national, concurenta a patruns destul de incet in Focsani, prin RCS & RDS si UPC, acesta din urma intrind pe piata telefoniei la sfirsitul lui martie a.c. Batalia cea mai mare exista insa pe segmentul clientilor rezidentiali, unde deocamdata RCS & RDS (prin serviciul de telefonie RDS.tel) nu a intrat la nivel local, in ciuda ofertelor avantajoase. Si Romtelecom si-a diversificat foarte mult oferta, caci a inceput sa piarda clienti chiar si in fata operatorilor de telefonie mobila. Dupa ce a intrat pe piata serviciilor de internet si si-a relansat furnizorul de telefonie mobila - Cosmote, Romtelecom a adus in 2006 noi tipuri de abonamente la telefonie fixa, a mai redus din tarife, dar a si lansat televiziunea digitala Dolce. In urma cu citeva zile, operatorul national a apelat si la minutele gratuite in retea, avind in vedere tendinta de pe piata. Pe de alta parte, alti operatorii alternativi au de mult oferte care merg pina la abonament gratuit cu minute incluse pentru achizitionarea la pachet a serviciului de telefonie cu cel de transmisie de date (internet). De altfel, viitorul va apartine companiilor care ofera servicii triple pay: telefonie, internet si televiziune. Demersul nostru va urmari insa mai mult piata telefoniei fixe. Ziarul de Vrancea va ofera si preturile celor trei furnizori, astfel ca puteti face singuri o comparatie.


De la liberalizarea pietei de telefonie fixa, in 2003, cel mai bine s-au miscat operatorii de cablu, care aveau deja o infrastructura bine pusa la punct, capabila sa faca fata Romtelecom-ului. Totodata, au intrat pe piata operatori care s-au orientat in primul rind catre tarifele internationale. Astfel au aparut numeroase cartele preplatite, pentru apeluri peste hotare la preturi mici. Efectul a fost ca si Romtelecom a mai scazut preturile, nu numai la segmentul business, ci si pentru clientii rezidentiali (casnici). Aceasta tendinta inca persista, mai ales ca marii concurenti ai Romtelecom au realizat investitii consistente in retelele de telefonie fixa. Un asemenea concurent este RDS, care a patruns si in Focsani pe segmentul business. Si principalele atuu-uri nu sint numai abonamentele cu minute incluse chiar si in reteaua Romtelecom (inter si intrajudetene), ci si preturile scazute la convorbirile pe mobil si internationale. Iar eliminarea palierelor orare constituie iarasi un mare avantaj pe care RDS il are in fata Romtelecom, dar si in fata UPC, care are o astfel de diferentiere la convorbirile nationale, pe fix, chiar daca nu la toate tipurile de abonamente.


Tentatia convorbirilor internationale


Ofertele competitorilor de pe piata telefoniei se schimba chiar si de la luna la luna, in avantajul clientilor care au astfel tarife mai reduse la convorbiri. Asa se intimpla si la cele internationale, care au aceleasi preturi indiferent de palierul orar. La o simpla comparatie privind apelurile peste hotare, se poate vedea ca o convorbire in Italia costa 0,0829 euro/min (fara TVA) pe fix si 0,2492 euro (fara TVA) pe mobil la RDS, indiferent de ora, in timp ce in aceleasi conditii, la UPC convorbirea costa ceva mai putin, 0,08 euro pe fix si intre 0,23 - 0,28 euro pe mobil, in functie si de reteaua in care se suna. Trebuie remarcat de UPC a renuntat, in ultima luna, la tarifele diferentiate in functie de tipul de abonament practicat. In Spania, convorbirile RCS costa 0,0829 euro pe fix si 0,232 euro pe mobil, iar la UPC 0,08 euro pe fix si 0,26 euro pe mobil. In Grecia, RDS are tarife de 0,1077 euro pe fix si 0,265 euro pe mobil, in timp ce UPC are 0,08 pe fix si 0,28 euro pe mobil. Pe de alta parte, de la 28 mai Romtelecom a scazut dramatic tarifele internationale catre retelele fixe din toate tarile membre ale Uniunii Europene, Norvegia, Elvetia, Israel si Islanda, precum si catre retelele fixe si mobile din SUA si Canada (9,99 eurocenti /minut, fara TVA). Pentru zona I, spre exemplu, in care intra si Grecia, Spania, Italia, tariful este de 0,0999 euro/min pe fix si 0,39 euro pe mobil, in perioada de virf si 0,0999 euro/min pe fix si 0,34 euro pe mobil, in afara perioadei de virf.


Pachetele complementare au mare priza


Pachetele de servicii, gen telefon - cablu sau internet - telefonie au din ce in ce mai mare succes la romani, avind in vedere ca se pot face economii de citeva zeci de RON, la un singur furnizor. Pentru a cistiga cit mai multi clienti, noii operatori alternativi au lansat oferte care merg pina la abonament gratuit cu minute incluse, pentru achizitionarea pachetului de transmisie date si telefonie. Iar toate acestea se adauga la preturile deja mai mici. Dupa RDS, si UPC a venit cu o asemenea oferta, accesibila si focsanenilor de rind pina la sfirsitul lunii iunie. Astfel, pachetul Familia include cel mai ieftin abonament de internet, cu 1 Mbps viteza de download si abonamentul de telefonie Plus, cu minute gratuite si nelimitate in orice retea fixa nationala, in afara orelor de virf. Pretul fiind 50 RON fara TVA, inseamna practic abonamentul de telefonie gratis. Pachetul Activ oferit de UPC include abonamentul de internet plus, cu 4 Mbps viteza de download si abonamentul de telefonie Ultra, cu minute gratuite si nelimitate in orice retea fixa, indiferent de ora la care se suna, totul la 80 RON. Trebuie spus, ca UPC a trecut de la 400 - 600 de minute gratuite la minute nelimitate, incepind cu 1 iunie. De altfel, oficialii companii UPC au declarat ca in primele trei saptamini de la lansarea serviciului de telefonie fixa in Vrancea au avut circa 290 de solicitari pentru noile abonamente de telefonie, pentru ca la inceputul lui iunie sa ajunga la circa 1.000 de abonati. "Oamenii stiu de gratuitatea oriunde in tara pentru convorbirile in reteaua UPC si, mai nou, nelimitat in alte retele fixe, in cazul abonamentelor Plus in afata orelor de virf si la Ultra, indiferent de ora. La acestea se adauga si gratuitatile pe care le primesc daca aduc noi clienti, o luna gratuita la abonament si trei luni gratuite daca nu sint conectati la alte retele fixe in momentul semnarii contractului, care se face pe 1 an. Unii au asteptat sa renunte mai intii la conexiunea avuta, tocmai pentru a beneficia de aceasta oferta", a precizat Stefan Arghiroiu, manager marketing si vinzari la UPC Focsani.


Minute incluse si de la Romtelecom


Oficialii Romtelecom recunosc ca piata telefoniei fixe este in scadere, de aceea si-au axat prioritatile asupra internetului si televiziunii digitale, care sint in crestere. Pentru a nu-si pierde clientii, care in Vrancea se ridica, neoficial, la circa 55.000 de persoane, compania a lansat pe 28 mai o noua oferta, "Clientul pe locul 1", care se mai aliniaza cumva tendintei de pe piata, aducind minute incluse in retea. Operatorul national a venit cu noile facilitati la actualele tipuri de abonamente, fara a mai umbla la preturile si asa destul de mari. In aceste conditii, abonamentele cu minute incluse Confort 50 si 200 au acum si apeluri nelimitate gratuite in reteaua Romtelecom, in afara orelor de virf, in timp ce celelelate doua abonamente Confort 200 si 400 s-au transformat in Confort Nelimitat. Acesta include minute gratuite nelimitate in retea, indiferent de ora, la un pret de 11,2 euro ^ TVA lunar (circa 37 lei fara TVA), dar si o reducere 33% la convorbirile pe mobil pentru cei care se transfera la noul abonament. Trebuie spus ca la abonamentele Romtelecom se pot adauga si alte optiuni, similare celor de la telefonia mobila, care contra unei sume de 1-2 euro pot aduce reduceri la apelurile pe mobil, la numere preferate in retea sau la apeluri internationale etc.


Si Romtelecom salveaza telefonia prin pachete


Pentru a salva contractele de telefonie fixa, in continua scadere, acestea au fost incluse si in pachete combinate de voce si Internet de banda larga, bazat pe tehnologia ADSL, cu viteze de descarcare de pina la 4 Mbp. Abonamentul lunar pentru cel mai accesibil pachet de acest gen incepe acum de la 18,7 euro ^ TVA oferind viteze de download de 512 Kbps si minute nelimitate, indiferent de ora. Potrivit oficialilor Romtelecom, prin noua oferta se obtin economii la pachete intre 3,2 si 17,7 euro lunar. La aceste servicii, clientii persoane fizice pot adauga televiziunea digitala Dolce, cel mai ieftin abonament fiind la 3,9 euro/ luna, fara TVA. Astfel, la Romtelecom cel mai ieftin pachet de telefonie, internet si televiziune ajunge la 22,6 euro plus TVA.

Unul din avantajele pachetelor il constituie factura unica de la acelasi furnizor, serviciile fiind platite o singura data pe luna, in acelasi loc. "Folosirea telefoniei fixe scade peste tot in lume, in cazul tuturor marilor operatori fosti monopolisti. Interesul clientilor se muta spre Internet si continut multimedia, iar operatorii urmeaza acest interes. Romtelecom a lansat noi pachete combinate de telefonie fixa si Internet tocmai pentru a pastra si imbunatati serviciile. Viitorul va fi al pachetelor integrate de servicii, asa ca in 2007 ne vom concentra pe cresterea vinzarilor de Internet si televiziune digitala, dar vom veni cu oferte atractive pentru telefonia fixa, mai ales la pachet cu alte servicii", spunea in urma cu citeva saptamini Mihaela Paduroiu, de la Divizia Relatii Publice Romtelecom Bucuresti.


Dezavantajul noilor intrati pe piata telefoniei


In ciuda tarifelor foarte mici, operatorii alternativi de telefonie au citeva dezavantaje: acoperirea inca redusa la nivel national si inexistenta unei baze de date unice, practic, a unei carti de telefon in care abonatii sa fie gasiti. De fapt, dupa liberalizarea serviciilor de telefonie fixa ar fi necesara o carte de telefon unica, indiferent de furnizorul de telefonie. Si aceasta nu numai pentru clientii business, ci si pentru cei casnici. "Avem doua numere de fix pe RDS, la pachet cu internetul. Este foarte convenabil, le folosim pentru a suna mai ales pe mobil. De un an avem acest pachet RDS si am facut mari economii. Din pacate, nu putem renunta la Romtelecom pentru ca institutia trebuie inclusa intr-o baza de date, trebuie popularizata. Oamenii trebuie sa stie la ce numar putem fi gasiti. Aici este marea problema a RDS-ului", spune Puiu Usturoi, directorul Directiei Judetene pentru Cultura, una din primele institutii care a apelat la operatorii alternativi de telefonie fixa. Trebuie spus ca abonatii RDS pot fi gasiti intr-o baza de date pe site-ul lor www.rdstel.ro, iar de curind si prin serviciul *931, Informatii numere clienti RDS.Tel, disponibil momentan doar in retea. Oficialii companiei au anuntat insa ca serviciul va fi disponibil cit de curind si in alte retele de telefonie fixa si mobila, rezolvind astfel aceasta problema. Pe de alta parte, numerele abonatilor UPC se pot solicita de la dispeceratul companiei, 226.340, cu exceptia cazului in care clientul a dorit numarul la secret.

Conditiile de asistenta tehnica si service, dar si operativitatea in cazul deranjamentelor sint alte amanunte care aduc credibilitate noilor opratori de pe piata. "Avem serviciu de dispecerat si service pina la ora 22.00 si dupa intra in functiune un robot ce inregistreaza orice apel, pentru a fi preluat dimineata la prima ora. Pina acum nu prea au fost semnalate deranjamente in reteaua noastra, mai ales ca este vorba de un serviciu total diferit, tehnic vorbind. Se numeste VOIP adica voice ip, conexiunea prin modem. Un deranjament la noi se rezolva foarte usor, uneori chiar din statie. Daca sint probleme, avem si echipe care se deplaseaza in teren", a asigurat Stefan Arghiroiu, reprezentantul UPC.


Apar si alte alternative...


Serviciile de telefonie nu sint atractive doar pentru operatorii de cablu, ci si pentru operatorii mai mici de internet, care si-au dezvoltat infrastructura la nivel local. Astfel, cit de curind, focsanenii vor avea parte si de alte alternative. Unul din operatorii de internet prin fibra optica, SC Internet Progresiv SRL Focsani, si-a exprimat intentia de a intra pe piata telefoniei fixe, in circa 2 luni. Chiar daca reteaua este una locala, ofertele ar putea fi foarte avantajoase, avind in vedere ca telefonia se va oferi la pachet cu serviciile de internet. Si Primaria Focsani a gasit o alternativa mult mai ieftina la telefonia clasica. Reprezentantii municipalitatii beneficiaza de o retea de telefonie interna bazata pe fibra optica catre 40 de unitati subordonate, insemind scoli si licee. "Vorbim de o telefonie interna si nicidecum de un sistem paralel informatizat. Avem 40 de unitati legate si vom face, in functie de buget, o extindere catre toate centrele de executie bugetara. Este o telefonie interna cu numere formate din 6 cifre, la fel cum sint interioarele telefoniei fixe. Aceasta retea interna a fost inaugurata in anul 2006", ne-a declarat Adrian Imireanu, inspector in cadrul Primariei Focsani. (Camelia STANILA)


De retinut!


Cind alegeti furnizorul de telefonie nu uitati sa intrebati:

- perioada minima pentru care trebuie sa semnati contractul la respectivul furnizor (1, 2 ani)

- care sint conditiile in care beneficiati de asistenta tehnica si service

- modul de tarifare, la convorbiri (la minut sau fractiuni de minut)

- in ce interval orar sint minutele gratuite incluse in abonament (majoritatea contabilizeaza aceste minute in afara perioadei de virf, deci dupa orele 18.00)

- care sint tarifele in cazul in care depasiti numarul de minute gratuite incluse

- ce taxa de conectare/deconectare/reconectare exista, pentru ca unii operatori pot solicita astfel de taxe chiar si la schimbarea tipului de servicu/abonament in cadrul aceluiasi furnizor


Ofertele comparate ale celor trei operatori de telefonie fixa


Detalii despre ofertele furnizorilor de telefonie puteti gasi si pe site-urile:

www.romtelecom.ro

www.upc.ro

www.rdstel.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 58 minute, 54 secunde
Startul Romtelecom,prin "indulcirea" ofertei,s-a dat cam tarziu asa ca cu greu va recastiga segmentul de piata pierdut cand se credea invincibil.Timpul va "rezolva" la fel si soarta altor mamuti,cu citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.